Foto: Andreas L ErikssonFoto: Andreas L Eriksson
 Foto: Andreas L Eriksson
Foto: Ita JablonskaFoto: Ita Jablonska
 Foto: Ita Jablonska

15-årig fotbollsdomare hånades – av ledare

Publicerad

Under en ungdomscup i helgen gav sig ledare för bland annat Öis och Gais på en 15-årig domare verbalt.

Domaren började gråta och åkte hem.

– Det var jobbigt. De skrek att jag var dålig och seg och att de inte ville att jag skulle fortsätta döma. Så då ville jag åka hem, säger hon till GP.

I helgen spelades en ungdomsturnering i Göteborg, där både spelare och domare var i 15-årsåldern. Under flera av matcherna fick dock domare utstå glåpord och andra tillmälen från ledare i de deltagande lagen.

Vid ett tillfälle gick situationen så långt att en domare började gråta och lämnade matchen.

"Sämsta domaren de sett"

Domaransvarige Niclas Tidblom berättar om den inträffade situationen:

– Jag förklarade för ledarna innan att de två tjejerna som skulle döma var ganska nya. Men det gick inte lång stund innan de började tjata på dem ändå. Sedan var det en situation där en Öis-spelare råkade få en armbåge på hakan. Då gick en Öis-tränare fram mot det andra lagets tränare. Jag såg det och fick gå emellan, säger Tidblom.

Också i en match med Gais ungdomslag blev det tryckt stämning.

– Det var otrygg stämning, tränarna skällde på domarna. I den matchen var en av domarna 14 år gammal och efter matchen sa hon att hon inte ville döma mer i turneringen. Jag fick skjutsa hem henne. Efteråt förklarade jag för tränarna att de kan ha gjort så att en ung tjej inte vill vara domare mer, säger Tidblom.

Turneringens arrangör kommer efter det inträffade att kontakta klubbarna och dessutom skriva till Göteborgs fotbollförbund.

Öis har inte hört något

De båda klubbarna har inte vidtagit några åtgärder – men är också tydliga med att de inte accepterar att deras ledare uppför sig illa mot ungdomar.

– Nej, jag har inte haft pratat med någon i Öis i dag, men jag ska ta kontakt med kansliet. Om det är så som du säger så är det självklart inte bra. Vi ska vara en professionell och ödmjuk förening, och det är extra viktigt inom barn- och ungdomsfotboll. Det är inget snack om det, men mer än så jag kan jag inte innan jag vet mer om vad som hänt, säger Öis ordförande Joakim Nordh till GP.

Gais kansli- och marknadschef Erik Bergkvist kommenterar det inträffade så här:

"En ung fotbollsdomare har fått en mycket negativ upplevelse, det är kärnfrågan just nu och där börjar GAIS arbete. Hur eller varför, är i nuläget sekundärt. Det är en fråga som vi kommer lösa efterhand och självklart tar på största allvar." skriver han till GT.

 

 

 

Alexander Piauger
Alexander Piauger

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag