Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

11-åriga fotbollskillar tvingades visa passet

Efter en match tvingades fotbollspojkarna i Angereds MBIK visa sina pass för att bevisa att de inte var äldre än elva år.
Foto: Colorblind Images Llc / GETTY IMAGES/BLEND IMAGES BLEND IMAGES
En och en får barnen gå fram och bli kontrollerade.
Foto: Privat
En och en får barnen gå fram och bli kontrollerade.
Foto: Privat
Malin Orwén.

Uppradade mot en vägg. En och en går de fram och blir kontrollerade. Med sina pass bevisar barnen att de verkligen är den de uppger sig för att vara.

Detta är vad som hände under en fotbollsturnering i Göteborg i slutet av mars.

– De behandlade oss som djur, säger tränaren Daniel Dinh, 24, om dagen då hans 9-11-åriga fotbollspojkar i Angereds MBIK tvingades till ålderskontroll för att undvika diskvalificering.

Detta har hänt

I den sista gruppspelsmatchen i Future Cup mötte Angereds MBIK det stora Göteborgslaget BK Häcken. Flera gånger under matchen hör tränaren Daniel Dinh kommentarer från personer i publiken om att Angeredslaget fuskar med sina åldrar. Matchen blir oavgjord vilket innebär att Häcken slås ut ur turneringen.

När matchen är slut blir Daniel uppsökt av en representant från Future Cup som meddelar att de har fått in en anmälan om åldersfusk hos Angereds MBIK. Om de inte visar pass på alla barnen kommer de att bli diskvalificerade från turneringen. Anmälan uppges ha gått till på rätt sätt, så som cupens regler säger:

"Sådan skall inlämnas skriftligen till kansliet eller till matchvärd. Denna ska vara underskriven av protesterande lags ansvarige ledare senast 30 min efter att berörd match avslutats. Protestavgiften, 500 kr, skall inbetalas samtidigt som protestskrivelsen. Avgiften återfås om protesten godkännes." (källa: futurecup.se)

Ledare och föräldrar för Angereds MBIK åker runt i Göteborg för att hämta pass till samtliga barn. När de kommer tillbaka kontaktar de Future Cups representant.

Barnen uppmanas ställa sig på rad längs väggen i en korridor i Prioritet Serneke arena. Future Cups ledare tar fram en i taget av barnen och jämför dem med passen. Alla barnen är födda 2005 och är således godkända i kontrollen.

Det framkommer sedan att en skriftlig anmälan inte gjorts utan att det är någon som uppgett sig för att vara från IFK Göteborg som ringt in till Future Cup. Detta förnekar IFK Göteborg och Future Cup har nu hört av sig till polisen för att komma fram till vem som genomförde samtalet.

När Daniel Dinh tillsammans med Angereds MBIK anmälde pojklaget födda 2005 till Future Cup hade de höga förväntningar.

– Vi hade hört att det var en av Göteborgs största och bästa turneringar. Så självklart anmälde vi oss.

I den sista gruppmatchen spelade de mot BK Häckens jämnåriga. Angered ledde med 2-0 efter första halvlek. Flera gånger under matchen hörde Daniel kommentarer från vissa i publiken, som påstod att en del av pojkarna från Angeredslaget var äldre än tillåtet.

– De sade att "nummer 80 måste vara äldre än elva" och "de vinner för att de fuskar", säger Angeredstränaren.

Anmälan om åldersfusk

Matchen slutade 2-2 vilket innebar att Häcken åkte ur turneringen och Angered gick vidare till semifinal. Då blev Daniel Dinh uppsökt av en representant för Future Cup.

– Han sa att de hade fått in en anmälan om åldersfusk och att vi behövde åka och hämta pass till alla barnen för att undvika att bli diskvalificerade. Jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta, säger tränaren.

Efter två omständiga timmar där föräldrar och ledare kört runt i Göteborg för att plocka upp barnens pass möttes laget och Future Cups representanter i en av Prioritet Serneke arenas korridorer.

– Jag hade alla passen i handen när jag gick fram till dem. Men de ville att vi ska rada upp alla barnen mot väggen. Jag kände att de behandlade oss som djur, berättar Daniel som till vardags arbetar på ett HVB-boende för ensamkommande flyktingar.

– Alltså, alla hade svenska pass! Men det var en passkontroll som om vi var nyanlända flyktingar. Det såg väldigt fel ut.

"Trickfrågor"

Daniel berättar att representanterna från Future Cup kallade fram ett barn i taget, jämförde deras ansikten med bilderna i passet och ställde "trickfrågor" till dem.

– De frågade "vilken månad är du född i" och "vilken dag". Jag vet inte om det var för att jävlas, men det kändes så.

– Jag har aldrig under mina 24 år varit med om något sånt här. Jag trodde inte att sånt här fanns. Det är 2016, säger Daniel uppgivet.

Malin Orwén, 43, som är rektor på Hjällboskolan, var på plats när kontrollen skedde. Hennes son spelar i laget och hon berättar att föräldrarna till Angereds pojkar blivit verbalt påhoppade på parkeringen direkt efter matchen.

– Det var någon som skrek "Ni fuskar! Ni spelar inte med samma killar som ni gjorde i går". Det här är vuxna människor som beter sig på ett vidrigt sätt och absolut inte agerar som varken förebilder eller föredömen. Hur tänker man när man som förälder och förebild pekar på andra barn och skriker fuskare? frågar sig Malin.

"Inget märkvärdigt"

Peter Eriksson är ansvarig för Future Cup och har varit i kontakt med representanten som var på plats. Anmälan har gjorts via telefon, vilket strider mot turneringens egna regelverk. Dessutom att det är någon som uppger sig vara från IFK Göteborg som ringt in, vilket storklubben förnekar. Future Cup har nu tagit detta vidare till polisen, för att utreda samtalet.

Peter Eriksson ser dock inget konstigt i själva utförandet av kontrollen, där barnen radades upp.

– Om man ska göra en identitetskontroll på någon behöver man ju titta på personen ihop med passet. Och det var det de gjorde. Det var inget märkvärdigt.

Men känns det rimligt att rada upp 11-åringar för kontroll så där?

– Nej, jag kan väl tycka att det är både rimligt och orimligt.

Han fortsätter:

– Det här är inget barnproblem. Problemet ligger hos föräldrarna. Det är väldigt hetsigt, det ska vinnas till varje pris och då är du beredd på att ringa upp och anklaga någon annan för att fuska.

Har du någonting du vill säga till pojkarna och föräldrarna som kände sig kränkta?

– Ja, men inte via pressen. När vi har haft nästa möte och diskuterat så ska jag ta kontakt med Angered personligen, säger Peter Eriksson.

Pojkarna mår bra i dag

Kontrollen visade att alla barn var 11 år eller yngre. Och Malin Orwén åkte hem den dagen med många frågor i tankarna.

– Man blev så besviken på de vuxna. Det är så absurt. Här är pojkar i 10-11-årsåldern som är här för att göra det de älskar mest av allt. Spela fotboll. Det mest obehagliga i hela situationen var den här misstron. Det finns ju storvuxna killar i alla lag, varför tror de att just vi har bytt lag, att just vi fuskade?, säger hon.

Daniel Dinh ser ett problem som sträcker sig längre än incidenten på Future Cup.

– Vi kommer från Angered, vi ser ut som vi gör och vi har det ryktet vi har. Det är jobbigt. Men vi från förorten får alltid jobba i motvind. Så har det alltid varit. Vi ska alltid behöva motbevisa alla. Och det är synd att det fortfarande är så, säger Daniel Dinh.

Malin poängterar att varken pojkarna, föräldrarna eller ledarna i Angereds MBIK deppar ihop efter händelsen.

– Pojkarna mår bra. Det är en klubb utan offerkofta. De är tuffa, de kommer komma igen och vinna många matcher framöver, avslutar Malin Orwén.