Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

10 värsta sakerna som kan hända under Varvet

■■ Över 1,2 miljoner löpare har sprungit Göteborgsvarvet sedan starten 1980.

■■ Världens största halvmaraton lockar entusiaster från jordens alla hörn.

■■ Men för alla blir det 21 kilometer långa loppet inte en trevlig upplevelse.

■■ I helgen vill du inte...

1. Stå på startlinjen

Foto: PER WISSING GT/EXPRESSEN

Du slog vad med din svärfar på nyårsnatten. Nu står du bland elitlöpare på startlinjen, otränad, lönnfet och i färgglada kläder.

21 kilometer har aldrig varit längre.2. Bränna all kraft redan före första bron

Foto: Ian Walton / GETTY IMAGES GETTY IMAGES ASIAPAC

Det är lätt att dras med när andra sätter tempot – framför allt i början. Men det kan få förödande konsekvenser för ditt eget lopp.

Hitta din egen takt och försök hålla den genom hela loppet. Ett tips är att ta hjälp av ett tekniskt verktyg i form av en pulsklocka eller mobilapp som berättar vilket tempo du håller.

Deltagare har fått lämna Göteborgsvarvet i ambulans – så ta det lugnt!3. Drabbas av löparmage

Foto: ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Att löpning sätter fart på "systemet" är ingen hemlighet. Bland det värsta som kan hända dig – och inte minst din omgivning – är att det till slut inte finns något stopp. Att allt måste ut.

Fråga bara Mikael Ekvall, som under Göteborgsvarvet 2008 fick det mindre smickrande smeknamnet "Bajsmannen" (googla om ni vågar). 

Ekvall fick efter loppet frågan om han inte övervägde att stanna efter att löparmagen slagit till, men nej, det gjorde han inte. Han gick i mål som 21:a det året och är i dag en av Sveriges främsta långdistanslöpare.4. Få syn på en kändis och bli starstruck...

Foto: ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Glenn Hysén är kanske där, Mästarnas Mästare-profilen Heidi Andersson har sprungit och även Jörgen Lennartsson brukar kunna skymtas av uppmärksamma löpare. Svenska kändisar duggar tätt utmed och i spåret under Göteborgsvarvet.

Blir du starstruck gäller det att hitta tillbaka till fokus.5. ... eller distraheras av annat längs vägen

Foto: Christian Walgram / GEPA PICTURES GEPA PICTURES

Viktigt är att ta sig i mål, men vägen dit är lång. Det räcker inte att ta sig 21 kilometer. Du ska förbi alla lockelser och distraktioner som finns längs loppets blåa linje. 

Hundar, barn, musik och fest. Löpare utklädda till allt möjligt – superhjältar och djur. Löparpar som gifter sig eller friar. Mycket händer på varvet. Så håll dig skarp och låt inget stjäla din fokus.6. Drabbas av vätskebrist

Foto: ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Här är det allvar. Viktigt för alla löpare är att fylla på ordentligt med vätska. Elit som amatör. Både före, under och efter varvet. Det är enkelt att skippa drickan men lika enkelt kan det slå tillbaka och sätta kroppen i obalans. Både vid varmt och kallt väder är vätska ett måste.

Så drick på vätskestationerna, ge dig tiden att ta en extra klunk. Det tar inte så lång tid som en tidsjagande superlöpare kan tro – och det är värt det.7. Krocka med andra löpare

Foto: JAN WIRIDEN GT/EXPRESSEN

Till Göteborgsvarvet är över 64 000 löpare anmälda. Det finns risk att det blir trångt. Var vaksam – du är inte ensam på banan. Håll koll på ben och armar så att du inte råkar springa omkull en medlöpare. Det sinkar både dig och den du springer in i. Det kan låta självklart – men efter 16 tuffa kilometer kan allt hända.8. Bli slagen av värsta konkurrenten

Foto: Sara Pettersson / GT/EXPRESSEN

Frölunda lyckades slå sin konkurrent Skellefteå och vinna SM-guldet. Kommer du klara av att slå din motståndare? Kanske är det syrran som är lite, lite snabbare? Dock vill vi höja ett varningens finger, och återigen lyfta punkt nummer två. Tävla med måtta – så att du tar dig hela vägen i mål.9. Bli frestad i Majorna

Foto: Lennart Rehnman / GT/EXPRESSEN

När du väl är färdig i Slottsskogen är det dags för Majorna. Här är festen ett faktum. Likt bilden från Vasagatan haglar frestelserna även i Majorna. Kanske kan proffsen motstå det här – men för löparen som inte älskar löpning kan det vara en idé att vara extra uppmärksam – och inte fastna i Majorna. Här kan du säkert få en öl om du vill, men vi på GT rekommenderar vatten.

– Jag kunde inte motstå frestelsen, den såg så god ut, säger Cathrine Boklund, 27, som tar ett jätteskutt efter donuten som Maya Otterstål från "Svenska leksällskapet-skojfrisk" som för femte året i rad lockar löparna med. Bilden togs 2013.10. Låta tröttheten ta över och ramla

Foto: M. Oberlaender / GEPA PICTURES

21 kilometer är långt. Framför allt för löparen som springer mest för att det är kul eller för att det "ska göras". Det är lätt att ramla och skada sig. 

Varvet har genom året drabbats av allt från arm- till benbrott. Och så klart andra skador. En av de värsta sakerna som kan hända på varvet måste ändå anses vara ett fall.