Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Spöklikt tomt inne i nybyggda köpcentret

Såhär öde var det inne i nya Tanum köpcenter vid lunchtid i söndags.
Foto: Privat
Såhär öde var det inne i nya Tanum köpcenter vid lunchtid i söndags.
Foto: Privat
Såhär öde var det inne i nya Tanum köpcenter vid lunchtid i söndags.
Foto: Privat

40 000 fullkomligt öde kvadratmetrar – det var synen som mötte Christina Kjellsson, 52, när hon besökte det nya skrytbygget Tanum shoppingcenter i söndags.

– När jag gick runt där så fick jag känslan av att ha överlevt en kärnvapenkatastrof, säger hon.

Skrytbygget Tanums shoppingcenter slog upp portarna i mitten av november. Köpcentret breder ut sig på 40 000 kvadratmeter och har rum för 60 butiker – men kunderna lyser med sin frånvaro.

När Christina Kjellson från Göteborg besökte shoppingcentret vid lunchtid i söndags så förvånades hon över hur öde det var.

"Nästan kusligt"

– Utsidan var respektingivande – men det var som ett stort ödeland på insidan. Man fick gå långa sträckor för att komma fram till just ingenting. Det var ju ganska läckert att gå omkring där ensam - men så ödsligt att det nästan blev kusligt, säger hon.

Trots att parkeringen utanför shoppingcentret gapade nästan helt tom så hade Christina förväntat sig betydligt mer rörelse inne i centrumet.

– Man blev rätt paff. Det finns ju oändliga möjligheter där inne, men det verkar inte finnas några människor som är intresserade av dem, säger hon.

Magne Andersen är centerledare för Tanum shoppingcenter – men han oroas inte över det svala kundintresset.

Lågsäsong i januari

– Vi tycker att det har gått rimligt bra. Just nu är det lågsäsong, men vi räknar med att det ska bli bättre runt påsk, säger han.

– Vi ligger ändå ute på landet och det är på helgerna som vi räknar med vår största omsättning. Att det är lugnt på vardagar är bara naturligt.

Att shoppingcentret låg fullkomligt öde på bästa shoppingtid i söndags får inte Magne Andersen att ändra uppfattning.

– Vi ligger enligt prognos nu. Vi vet att handeln kommer gå upp runt påsk då turisterna börjar anlända till de 12 000 stugor som ligger här omkring – och sedan är det full rulle över sommaren fram till hösten, säger han.

Tvingats säga upp personal

Enligt uppgifter till GT så har butiker i köpcentret tvingats säga upp personal då de första månaderna inte gått enligt förväntan.

– Det kan jag inte riktigt uttala mig om. Men alla butiker här måste ju anpassa personalstyrkan efter att man har öppnat – det är ett faktum, säger Magne Andersen.

Christina Kjellsson från Göteborg lämnade Tanums shoppingcenter med en märklig känsla.

– Det hela verkade underligt prioriterat. Man kan inte låta bli att undra om det är en enda stor felsatsning, säger hon.

Tanum shoppingcenter

■ Invigdes lördagen den 15 november 2014.

■ Är 40 000 kvadratmeter stort.

■ Har i dagsläget omkring 55 butiker.

■ Förväntas skapa mellan 300-400 hel- och deltidstjänster.

■ Affärsidé: "Tanum Shoppingcenter är ett svenskt köpcenter byggt för att tillfredsställa svenska kunder och de norrmän som vill ha ”äkta svensk handel” – med svenska priser, utbud och kvalitet som tillfredsställer svenska krav".

Källa: tanumshopping.se