Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Splittring i partiet efter Ferms Twitterskandal

Twitter-inlägget. Foto: SKÄRMDUMP
David Josefsson, ordförande för Göteborgsmoderaterna. Foto: PRESSBILD

Moderaten Lena Ferm uppmanas att lämna sina uppdrag efter Twitterskandalen.

Men en majoritet i lokalstyrelsen i Torslandaföreningen har fortsatt stöd för Ferm. Dock en oenig sådan.

– Det var en majoritet som röstade för att hon skulle vara kvar som ordförande i styrelsen, säger styrelseledamoten Nils Olof Karlsson.

Lena Ferm vill själv inte kommentera sin framtid i partiet.

GT kunde i förra veckan berätta att Göteborgsmoderaten Lena Ferm skrivit ”De flesta invandrare är analfabeter. De kommer inte lösa ett skit” på Twitter. 

– Jag menar ingenting av det jag skrev, svarade hon när GT nådde henne.

Det framkom också att hon ”gillat” och spridit andra användares inlägg, bland annat delade hon innehåll från ”Julia Caesar” som bloggat på flera hatsajter. Hon delade också en artikel som för fram åsikten att ”somalier och andra muslimer” har som mål att ta över Sverige och införa sharialagar.

Ett av flera inlägg. Foto: SKÄRMDUMP

Inläggen blev för mycket för David Josefsson, ordförande i Göteborgsmoderaterna.

– Jag är heligt förbannad, sa Josefsson och uppmanade henne att lämna samtliga uppdrag inom partiet och i Göteborgs stad.

Lena Ferm är andre vice ordförande i kretsstyrelsen, där Josefsson alltså är ordförande. Hon är också ledamot i stadsdelsnämnden Västra Hisingen. Och ordförande för Torslandamoderaterna.

Splittrat stöd för Lena Ferm

Föreningens styrelse höll i söndags ett möte om förtroendefrågan, vilket Torslanda-Tidningen först uppmärksammade och GP skrivit om.

En majoritet, dock oenig, har fortsatt stöd för henne. Hela styrelsen var inte närvarande.

– Det var en majoritet som röstade för att hon skulle vara kvar som ordförande i styrelsen, säger styrelseledamoten Nils Olof Karlsson som betonar att omröstningen handlade om förtroendet inom Torslandaföreningen och inte Ferms övriga uppdrag.

– Hur hon väljer att göra med andra uppdrag är upp till henne själv. 

Huruvida Ferm faktiskt kan sitta kvar trots David Josefssons starka markering vill Nils Olof Karlsson inte uttala sig om. Formellt kommer hon sitta kvar tills nästa årsmöte om hon inte väljer att avgå.

Josefssons krav står fast

David Josefsson säger i dag om avgångskravet:

– Vi har en dialog med henne, men hon har väl inte kommit till avslut åt endera håll. Vi har en dialog kring det. Jag har egentligen ingenting nytt att säga.

David Josefsson, Moderaterna. Foto: PRESSBILD

Han står fast vid sin uppmaning. Och menar att han har ett brett stöd inom partiet. Uppmaningen är Josefssons egen och inget som det fattats beslut om i kretsstyrelsen.

– Om man går tillbaka till grundfrågan är det det sättet hon har uttryckt sig i sociala medier som jag som ordförande för Göteborgsmoderaterna bedömer inte är förenligt med att vara företrädare för Moderaterna, både som kommunal företrädare och som företrädare i partiet internt.

– Jag tycker inte att man kan uttrycka sig så som företrädare för Moderaterna oavsett uppdrag.

GT har varit i kontakt med Lena Ferm som inte vill kommentera i nuläget. Hon skriver i ett sms: ”Ber er återkomma i mitten av nästa vecka”.