Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Spjutbeväpnad man sköts av polis i Partille

En man hotade personalen inne på en butik i köpcentrumet Allum i Partille på lördagsmorgonen. När polis larmades till platsen hade mannen förskansat sig i sin lägenhet beväpnad med ett spjut – och blev skjuten av polis. Foto: Läsarbild/71717

GÖTEBORG. En man hotade personalen inne på en butik i köpcentrumet Allum i Partille på lördagsmorgonen.

När polis larmades till platsen hade mannen förskansat sig i sin lägenhet beväpnad med ett spjut.

Patrullerna lyckades rädda en kvinna och ett barn från lägenheten, men en piketpolis blev knivskuren.

Då sköt polisen "spjutmannen" – som avled på sjukhus.

– Han har alltid varit arg, och verkligen velat ha tillbaka spjutet, säger Jonas Kjellgren, butikschef på Ica Maxi.

48 timmar efter att han greps för att ha mordhotat poliser från sin balkong – tvingades piketen tillbaka till samma lägenhet.

Mannen hade släpps efter en natt på häktet och mordhotade på lördagsmorgonen både personal på köpcentrumet Allum i Partille som grannar och poliser.

Hotades. Jonas Kjellgren, butikschef på Ica Maxi i Allum, blev hotad av Foto: Foto: Robin Aron I torsdags tvingades polisen avlossa varningsskott innan mannen kunde gripas, men på lördagen knivskar han en polis – och sköts då ihjäl av piketpolisen.

Mannen i 65-årsåldern hade blivit ökänd i området för att han haft med sig ett spjut in på köpcentret.

– Det omhändertogs av vårt vaktbolag och hamnade senare hos polisen. Sedan dess har han velat ha tillbaka sitt spjut. Men det har ju inte funnits här utan hos polisen. Ingen aning om varför han hade spjut med sig den gången för ett år sedan, säger Jonas Kjellgren, butikschef på Ica Maxi i Partille.

Dramatiken utspelade sig i Partille vid 11.30-tiden där polisen larmats till platsen. En man i 65-årsåldern ska då ha hotat personalen inne på en butik i köpcentret Allum i centrala Partille och efter det tagit sig till sin bostad.

– Han var arg, situationen var hotfull. Då tog jag kontakt med ordningsvakterna och polisen kom hit och då var han inte kvar. Han har alltid varit arg, och verkligen velat ha tillbaka spjutet. Vad jag förstår är det ett riktigt friidrottsspjut, närmare två meter högt, säger Jonas Kjellgren, butikschef på Ica Maxi.

När polis anlände till bostaden ska mannen ha kastat smällare mot dem och betett sig aggressivt. Polispatrullerna på platsen lyckades få ut en kvinna och ett barn från lägenheten – men då gick mannen till attack mot polispatrullerna med sitt spjut och en kniv.

Kniv och spjut inblandat

– Han ska ha sprungit ut från lägenheten. En polis blev då knivskuren i handen av mannen varpå vår patrull har öppnat eld, säger Peter Adlersson, polisens presstalesman.

– Det har varit kniv och spjut inblandat här. Vi får avvakta att länskriminalen reder ut det, säger Peter Adlersson.

Samtidigt var de boende i området i Partille chockade efter händelsen mitt i det annars lugna bostadsområdet.

– Mannen hade någon slags mask på sig och stod och skrek på sin balkong. Sen kastade han smällare och efter det hördes en rad skott innan ambulansen körde i väg mannen. Vi är verkligen chockade, säger en granne som blev vittne till dramat till GT.se.

Ambulanspersonalen och sedan akutpersonalen på Sahlgrenska universitetssjukhuset försökte rädda mannens liv, men förgäves.

– Personen är avliden, säger Sofia Lindqvist på Sahlgrenskas pressjour.

Mannens anhöriga underrättades kort efteråt.

"Det är väldigt mycket"

Skottlossningen i Partille är den tredje inom loppet av en vecka i Göteborgsområdet där polisen avlossat skott och träffat personer. Förra helgen sköts två personer av polis – inom ett dygn:

– Det är väldigt mycket, sa Martin Lundin, kommissarie på Rikspolisstyrelsen till GT tidigare i veckan.

Den 15/3 sköt polisen en gängmedlem i Färgelanda i Dalsland och den 16/3 sköt polisen en man i Gråbo öster om Göteborg efter en biljakt.

Ingen misstanke om brott

Poliserna anses ha agerat i nödvärn och är inte delgivna någon misstanke om brott.

– Men vi har inlett en förundersökning angående tjänstefel för poliserna, sa kammaråklagare Lena Kastlund i måndags angående skottlossningen i Gråbo.

Polismannen som knivskars under dramat på lördagen har förts till Sahlgrenska men mår under omständigheterna bra.

– Det är en av mina piketpoliser som är skadad. Jag ska upp till sjukhuset och hälsa på honom nu. Men det är en relativt lindrig skada, säger Länsordningspolisens chef Robert Karlsson.Nu har poliser skjutit personer i Göteborgsområdet tre gånger på en vecka, vad har du för reflektion kring det?

– Min erfarenhet av att ha varit i det här yrket väldigt länge är att det ibland sker sådana här händelser ihop tidsmässigt. Men de har inga som helst samband och det finns inga direkta likheter mellan de olika händelserna, säger Robert Karlsson.

Kommer ni att ha en intern diskussion kring användandet av era vapen i samband med insatser av den här typen?

– Det har vi alltid löpande och kommer naturligtvis ha nu med, säger Länsordningspolisens chef Robert Karlsson.

Men det är inte första gången som "spjutmannen" legat bakom en större polisinsats i området. Så sent som i torsdags larmades polis till samma adress, efter att mannen i 65-årsåldern även då hade hotat butikspersonal i köpcentrumet Allum.

Den gången tillkallades polisens förhandlare för att få ut mannen ur sin lägenhet – innan piketpolisen kunde storma lägenheten och gripa honom.

Ni öppnade väl varningsskott mot den här mannen vid insatsen i förrgår med?

– Ja, han var ju våldsam då också så att vi sköt ett varningsskott då med, säger Länsordningspolisens chef Robert Karlsson.

Men "spjutmannen" häktades aldrig utan släpptes på fri fot bara 24 timmar före det att han sköts till döds på lördagsmorgonen.

Vad tycker du om att en man som hotat poliser till livet i torsdags redan är på fri fot och hotar folk 48 timmar senare?

– Jag har inga kommentarer om det, inga åsikter om det. Man gör juridiska bedömningar och de får stå för åklagaren, säger Robert Karlsson.