Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Spionaffären som skakade Göteborg

GT:s förstasida den 23 oktober 1975. Skandalen briserar. Foto: GT Arkiv
Från Säpos håll förnekade man att det skulle handla om åsiktsregistrering. Justitieministern Lennart Geijers pressekreterare Ebbe Carlsson och dåvarande Säpo-chefen Hans Holmér reste ner från Stockholm för att utreda saken. Man visade upp avklippta sladdar som skulle vara ett tecken på sabotage – draget lyckades. Foto: PER L-B NILSSON / DAGENS NYHETER

Hösten 1974 kliver en man in på sjukvårdsförvaltningen i Göteborg – hans uppdrag: Att för Säpos räkning kartlägga vänstersympatisörer bland personalen.

Knappt ett år senare är agenten avslöjad och skandalen är ett faktum.

– Han var rätt klumpig. Han gick runt och frågade alla och de flesta fattade ju att det var något skumt på gång, säger Dan Svensson, som var facklig företrädare för SKTF och den som avslöjade spionen.

Expressen premium

Läs Premium gratis
ända till 31 oktober

Premium är en digital prenumeration. Läs utan kostnad fram till 31 oktober, därefter är priset 69 kr/mån. Du har ingen bindningstid. Avsluta enkelt online när du vill.

Genom att klicka på “Starta Premium - gratis till 31 oktober” godkänner du våra prenumerationsvillkor och bekräftar att du tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.