Sperman blev för varm – tinade vid transport

Publicerad

Under måndagen lämnades två stämningsansökningar in till Skaraborgs tingsrätt.

I båda fallen hade frusen sperma hunnit tina innan den kom till användning.

Nu riskerar ett företag i Skaraborg miljonskadestånd, skriver Skövde Nyheter.

Det är sperma efter hingstarna Dream Vaction och Revenue som skulle gjort att sammanlagt 87 föl skulle ha fötts i Nya Zeeland. Dream Vactions sperma skulle räckt till 35 föl och Revenue skulle blivit pappa till 52 föl.

Något gick snett när företaget Viking Genetics skeppade över den dyrbara lasten. Kvävet som skulle hålla sperman frusen läckte ut och hela lasten tinade på väg över jordklotet och förstördes.

De två hingstägarna har nu stämt spermaföretaget för den förlust de åsamkats vid den förstörda transporten. De menar att de förlorat minst 2,5 miljoner kronor eftersom varje föl skulle vara värt cirka 30 000 kronor vardera, skriver Skövde Nyheter.

Anette Fredriksson
Anette Fredriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER