Spelberonde bland unga i Göteborg allt vanligare problem.
Spelberonde bland unga i Göteborg allt vanligare problem.

Spelberoendet bland Göteborgs unga ökar

Publicerad
Uppdaterad
Patrik ljög, sårade och stal pengar för att få råd med sitt spelande.
Och det blir allt vanligare bland Göteborgs unga.
Nu tar kriminalvården krafttag mot problemet.
En vanlig dag kunde Patrik Axelsson spela bort tusentals kronor. Han gick till restauranger och gatukök i Göteborg och spelade på olagliga maskiner eller på Jack Vegas. Första gången satsade han en tjuga och vann 2500 kronor. Skitbra, tänkte Patrik. Sedan gick det utför. - Jag stal pengar från min fru. Till och med från mina barn, säger han. Missbruket blev bara värre. När han stal ur kassan på sitt jobb fick han sparken direkt. Hans fru fick nog av sveken och lögnerna och lämnade honom. Till slut fick han plats på ett behandlingshem och lyckades vända sitt liv. Nu är Patrik 41 år och jobbar på spelberoendes förening i Masthuggsliden.

Lockas av snabba pengar

Han har märkt en ökning av spelberoende hos Göteborgs unga de senaste två till tre åren. Speciellt hos män i åldern 18-30 år som har upptäckt pokerspel på internet. - De lockas av snabba spel som kan ge snabba pengar, säger Patrik. Kriminalvården i Göteborg har nu startat ett projekt som ska ge kunskap om unga spelberoende som blir kriminella. I onsdags fick frivårdens personal råd om spelberoende och hur man kan jobba med det. - Problemet är stort och vi vill ge råd om sådant här missbruk. Det uppmärksammas för lite, säger Malin Östling, kriminalvårdschef på frivården i Göteborg. Patrik Axelsson är i dag fri från sitt missbruk. Men insikten om vad han har gjort kommer fortfarande smygande ibland, fyra år efteråt. - Ångesten kommer tillbaka ibland och det kommer den nog att göra hela livet, säger Patrik.
Frida Sjödin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER