Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spelberoendet bland Göteborgs unga ökar

Spelberonde bland unga i Göteborg allt vanligare problem.
Patrik ljög, sårade och stal pengar för att få råd med sitt spelande.
Och det blir allt vanligare bland Göteborgs unga.
Nu tar kriminalvården krafttag mot problemet.
En vanlig dag kunde Patrik Axelsson spela bort tusentals kronor. Han gick till restauranger och gatukök i Göteborg och spelade på olagliga maskiner eller på Jack Vegas. Första gången satsade han en tjuga och vann 2500 kronor. Skitbra, tänkte Patrik. Sedan gick det utför. - Jag stal pengar från min fru. Till och med från mina barn, säger han. Missbruket blev bara värre. När han stal ur kassan på sitt jobb fick han sparken direkt. Hans fru fick nog av sveken och lögnerna och lämnade honom. Till slut fick han plats på ett behandlingshem och lyckades vända sitt liv. Nu är Patrik 41 år och jobbar på spelberoendes förening i Masthuggsliden.

Lockas av snabba pengar

Han har märkt en ökning av spelberoende hos Göteborgs unga de senaste två till tre åren. Speciellt hos män i åldern 18-30 år som har upptäckt pokerspel på internet. - De lockas av snabba spel som kan ge snabba pengar, säger Patrik. Kriminalvården i Göteborg har nu startat ett projekt som ska ge kunskap om unga spelberoende som blir kriminella. I onsdags fick frivårdens personal råd om spelberoende och hur man kan jobba med det. - Problemet är stort och vi vill ge råd om sådant här missbruk. Det uppmärksammas för lite, säger Malin Östling, kriminalvårdschef på frivården i Göteborg. Patrik Axelsson är i dag fri från sitt missbruk. Men insikten om vad han har gjort kommer fortfarande smygande ibland, fyra år efteråt. - Ångesten kommer tillbaka ibland och det kommer den nog att göra hela livet, säger Patrik.