Nerijus Bilevicius Foto: Adam Ihse/Tt
Nerijus Bilevicius Foto: Adam Ihse/Tt

Spelar upp förhör med viktiga vittnen

Publicerad

Hovrätten har fortfarande inte godkänt att Nerijus Bilevicius hustru får vittna från Litauen.

Det meddelade domaren Linda Hallstedt under tisdagen.

– Hovrätten undersöker möjligheterna att hålla videoförhör med henne i Litauen. Hovrätten har alltså inte fattat något slutgiltigt beslut i den frågan, men än så länge är hon kallad att inställa sig personligen, säger Linda Hallstedt.

Klockan 9.00 startade den fjärde förhandlingsdagen i hovrätten gällande mordet på Lisa Holm. Enligt förhandlingsplanen ska 16 inspelade förhör från tingsrättens huvudförhandling spelas upp i hovrätten under tisdagen.

När rättegången startade efter lunchpausen vid 13.20 meddelade rättens ordförande Linda Hallstedt att hovrätten ännu inte tagit något beslut i frågan om Nerijus Bilevicius hustru på fredag får vittna via videolänk från Litauen.

– När det gäller det förhöret har det framkommit lite olika uppgifter om vad hovrätten har bestämt. Hovrätten undersöker möjligheterna att hålla videoförhör med henne i Litauen. Hovrätten har alltså inte fattat något slutgiltigt beslut i den frågan. Det kommer vi naturligtvis att göra vad det lider, men än så länge är hon kallad att inställa sig personligen, säger Linda Hallstedt.

Under måndagen meddelade hovrätten att man haft språkliga problem i sin kommunikation med de litauiska myndigheterna för att möjligöra ett förhör via telefon eller videolänk med hustrun.

En av tolkarna som översätter hovrättsförhandlingen för Nerijus Bilevicius skulle då hjälpa hovrätten i kontakten med de litauiska myndigheterna för att undersöka möjligheterna för ett videoförhör.

Nerijus Bilevicius försvarsadvokat Inger Rönnbäck berättade tidigare under tisdagen att hon räknar med att hustrun får vittna från Litauen.

– Som jag förstår det kommer hon att vittna via videolänk på fredag, berättade advokaten under tisdagsförmiddagen.

"Tanken är att ge honom alibi"

Som nära anhörig kan Nerijus Bilevicius fru avstå från att vittna. Om hon ska vittna och eventuellt berätta saker som kan vara till fördel för sin man, kan hon nu alltså behöva resa till Skövde.

Målsägandebiträdet Tore Brandtler, som företräder Lisa Holms familj, har tidigare krävt att hustrun ska infinna sig i Skövde om hon ska vittna.

"Det är olämpligt att förhöret hålles via telefon med hänsyn till ändamålet med förhöret", har han skrivit i ett yttrande till Göta hovrätt.

För GT har Brandtler tidigare utvecklat varför han kräver att hustrun ska resa till Skövde.

– Tanken med det hela är väl att hon ska ge honom alibi. Eftersom det är ett så viktigt vittne för försvaret bör hon vara närvarande personligen, har Tore Brandtler tidigare sagt.

Hustrun har tidigare inte velat resa till Sverige för att vittna på grund av hälsoproblem, samt för att hon är rädd för att komma till Sverige efter mordet på Lisa Holm.

Joggerskan pekade ut Nerijus

I övrigt har tisdagens förhandling varit en form av repris från tingsrättens huvudförhandling tidigare i vintras med inspelade förhör.

Två av förhören var planerade att höras under måndagen, men fick skjutas upp på grund av tidsbrist.

Ett av förhören är med joggerskan som dagen innan Lisa Holm försvann menar att Nerijus Bilevicius försökte lura med sig henne till hans bil.

Platsen där joggerskan menar att hon träffade Nerijus Bilevicius ligger bara några hundra meter från kaféet och ladan i Blomberg - där Lisa Holm enligt tingsrätten mördades.

Sista som såg Lisa

Tisdagens första vittne som hörs är en arbetskamrat till Lisa. I det inspelade förhöret från tingsrätten, som hovrätten under tisdagen lyssnar på, berättar kollegan om hur det var på kaféet dagen Lisa försvann. Vittnet var med och stängde kaféet i Blomberg den 7 juni tillsammans med Lisa och en annan kollega. Vittnet är alltså en av de två sista kända personerna som såg Lisa i livet - förutom mördaren.

Kollegan berättar att Lisa verkade precis som vanligt dagen då hon försvann.

Dagens andra förhör startade vid 9.30 tiden. Joggerskan hördes berätta om hur hon blev stannad av en man längs en väg ett par hundra meter söder om Blomberg när hon var ute och sprang.

Verkade stressad

En man som hon kände igen som en av Arne Jönssons anställda frågade henne då om vägen till Medelplana. När hon visade vägen på sin mobiltelefon ville mannen i stället att hon skulle följa med honom till hans bil.

– Han verkade stressad, svettig och lite komplicerad, jag fick en känsla av att jag inte skulle gå med till hans bil, så jag pekade det ligger ditåt och sprang vidare, säger vittnet.

Vid en fotokonfrontation i somras pekade vittnet ut Nerijus som den som mest troligt stoppade henne i somras.

När åklagaren Lars-Göran Wennerholm i tingsrätten frågade joggerskan om hon kände igen Nerijus Bilevicius som satt i rättsalen och lyssnade på hennes förhör svarade joggerskan:

– Ja, jo men det är han. Jag trodde faktiskt inte jag skulle känna igen honom men det är han, berättade joggerskan.

Inger Rönnbäck ställde samtidigt kritiska frågor till joggerskan. Hennes beskrivning av bilen som mannen som stoppade henne hade, stämmer inte riktigt överens med Nerijus bil. Rönnbäck undrade också om joggerskan kunde skilja Nerijus Bilevicus från hans yngre bror. Joggerskan berättade att hon tidigare samma dag hade sett någon av dem i ladan i Blomberg.

– Jag vet inte vem av dem jag såg. Jag har aldrig sett dem bredvid varandra, berättade joggerskan.

I tingsrättens dom ansågs det inte styrkt att det faktiskt var Nerijus som stoppade joggerskan den 6 juni.

Hovrätten har också hört ett förhör med godsherren Arne Jönssons fru. En kvinna som berättar att hon länge hade svårt att tro att Nerijus var skyldig till mordet, men att hon börjat tveka efter joggerskans utpekande av Nerijus i tingsrätten.

Körde förbi kaféet vid 19-tiden

Under förmiddagen har också inspelade förhör med Arne Jönssons son hörts i hovrätten. Sonen berättar att han reagerade på att han såg en moped ståendes mitt på gårdsplanen bakom kaféet vid 19-tiden den 7 juni.

Han berättar också om hur han såg en ljusfärgad pickup/skåpbilsliknande bil vid ladan när han passerade kaféet på väg upp till herrgården i Blomberg. Han satt då i passagerarsätet då han var ute och övningskörde tillsammans med sin dotter.

Förhören spelas under tisdagen upp för att hovrättens domare ska kunna få till sig all fakta som lades fram i tingsrättens huvudförhandling. Hovrätten ska sedan göra en egen bedömning kring om Nerijus Bilevicius är skyldig till mordet på Lisa Holm. Den 17 november dömdes han skyldig för mordet av tingsrätten.

Efter förhöret med godsägarens son hördes hans dotter som åkte med honom i bilen. Dottern berättade att hon precis som sin far såg mopeden vid kaféet och att det stod en bil utanför ladan.

Såg silverfärgad bil

Även godsägarens andra son, har hörts i hovrätten under tisdagen. I det inspelade förhöret berättar han hur han träffade sin bror och brorsdotter i allén mellan herrgården i Blomberg och kaféet. Brodern var då vid 19-tiden den 7 juni på väg till en kompis. När han passerade kaféet vid 19.10-tiden såg han inga bilar utanför ladan eller kaféet berättar han i förhöret. I förhöret från tingsrätten berättar sonen att han åkte tillbaka till herrgården och var tillbaka någon gång efter klockan 20.00. Att han var tillbaka efter 20.00 kan han med säkerhet säga då han missade starten på ett formel 1-lopp som sällskapet på herrgården i Blomberg skulle beskåda. När han åkte förbi ladan på vägen tillbaka till herrgården berättar sonen att han såg en silvergrå bil vid gårdsplanen vid ladan.

Hovrätten har också hört inspelade vittnesförhör med ett par som under en hundpromenad såg en bil som åklagaren menar är Nerijus Bilevicius samma kväll som Lisa Holm försvann i somras.

I bilen såg de en man som kvinnan i paret säkert säger sig kunna peka ut som en av de litauiska bröderna som bor i Blomberg. Kvinnan i paret tror att det var den äldre av bröderna. Bilen var då på väg tillbaka mot deras hem i riktning från gården Martorp. Klockan var enligt kvinnan då runt 19.30. Enligt mannen i paret var klockan troligen mellan 19.00 och 19.15.

Under tisdagen spelas också andra förhör med kolleger till Lisa Holm och arbetskamrater till Nerijus Bilevicius upp i hovrätten. Förhör som alltså spelades in i månadsskiftet oktober/november under tingsrättens huvudförhandling.

Såg nedstämd blond kvinna i bil

Under tisdagen har även ett förhör spelats upp med en kvinna som samma kväll som Lisa Holm mördades såg en mörk utländskregistrerad bil i närheten av Blomberg. I bilen satt en man i förarsätet. I baksätet såg hon en blond kvinna som såg nedstämd ut. Mer om det förhöret kan ni läsa här.

Under tisdagseftermiddagen har även ett förhör med en gruppledare från Missing people spelats upp. Gruppledaren berättar om hur Nerijus enligt hans mening försökte få Missing people att avbryta sitt sökande vid gården Martorp där Lisa Holm hittades död.

Rättegången avslutades med ett långt inspelat förhör med kamrern i Blomberg som fungerar som godsägaren Arne Jönsson högra hand i det mesta som skett på ägorna i trakten.

På torsdag fortsätter hovrättsförhandlingarna som hålls i en säkerhetssal i Skarabogs tingsrätt. Förhören man ska höra då är bland andra med rättsläkaren Adam Berkowicz, som obducerade Lisa Holms kropp, och försvarets expertvittne specialistläkaren Martina Olsson Frisk.

Anders Abrahamsson
Anders Abrahamsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER