Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Specialteam ska vårda patienter

Hör professor Ingemar Skoog berätta: ”Vi slog larm”.
Foto: BILDBYRÅN

Kungsbacka inför speciella covid-team inom hemtjänsten.

Detta för att minska smittspridning och effektivisera användandet av skyddsutrustning.

Även Göteborgs stad har beslutat om samma lösning.

Under torsdagen meddelades att Kungsbacka kommun kommer införa ett särskilt covid-team i hemtjänsten. Syftet är att minska smittspridningen, genom att bara låta specifik personal vårda brukare med misstänkt smitta eller smitta. 

– Vi tror också att det nya arbetssättet kommer ge minskad oro både hos medarbetare och kunder, patienter och brukare eftersom det nu blir ett mindre antal personer som enbart kommer arbeta med personer som har konstaterad smitta eller misstänkt smitta, säger Lillemor Berglund, förvaltningschef Vård & Omsorg i Kungsbacka, i ett pressmeddelande. 

Specialutbildas i smittskydd

Teamet kommer att bestå av bland andra biståndshandläggare, rehabpersonal, undersköterskor och sjuksköterskor, och sätts i arbete under kommande vecka. Arbetsättet finns sedan tidigare i andra kommuner, och på tisdagen beslutade kommunstyrelsen i Göteborg om att införa det även där.

Där får teamen en särskild utbildning inom smittskydd och hur skyddsutrustning ska användas, skrivs i yrkandet.

Till P4 Göteborg säger kommunalrådet Elisabeth Lann:

– Det vi vill göra är att minska smittspridningen. Vi tror att vi kan göra det genom att det är ett visst avgränsat antal medarbetare i hemtjänsten som träffar de som är konstaterat smittade, och då bara tar hand om dem. Och då ser vi till att de har ordentligt med skyddsutrustning, att de reser säkert i bil där det finns möjlighet att göra sig ren. Att det finns det de behöver och att de inte behöver ut och möta andra helt enkelt, och föra med sig smittan.