Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spårvagnsförare misstänks ha mördat frun och barnen

På söndagsmorgonen hittades en kvinna och två små barn döda i en lägenhet i Västra Frölunda.
Foto: Niklas Göransson/Nyheter STO
Kvinnans make, och pappan till barnen, är anhållen misstänkt för att ha mördat de tre.
Foto: Niklas Göransson/Nyheter STO

En mamma är död och två barn har mist livet.

Kvinnans make, och pappan till barnen, är anhållen misstänkt för att ha mördat de tre.

Nu sluter släkt och vänner upp kring de sörjande anhöriga.

– Det är folk där hela tiden och försöker vara nära dem, säger en vän till familjen.

Själv har mannen, i samband med att han sökte jobb som spårvagnsförare, beskrivit sig själv som ansvarsfull och stresstålig.

Pappan i Västra Frölunda ringde och larmade tidigt på söndagsmorgonen och uppgav, enligt polisen, att han hade dödat sin fru och sina två små barn.

Polisen hittade de tre personerna döda i lägenheten där även mannen befann sig. Nu är han anhållen misstänkt för mord i tre fall i den utredning som leds av åklagare Helena Treiberg Claeson.

Åklagaren Helena Treiberg Claeson har under måndagen inte gått att nå för kommentarer om det misstänkta trippelmordet i Västra Frölunda i Göteborg.
Foto: HENRIK JANSSON

Många i hans omgivning beskriver den misstänkte mannen som en person som inte stack ut och som normalt fungerande. Det gäller bland annat på hans arbetsplats, Göteborgs spårvägar, där han under flera års tid arbetat som spårvagnsförare.

– Det här är en normal skötsam förare, inga avvikelser åt några håll vad gäller olyckor eller tillbud eller någonting sådant, säger Göteborgs spårvägars vice vd Hugo Lepik.

"En ansvarsfull person"

I samband med att mannen sökte tjänsten beskrev han sig i ett personligt brev: "Jag är en ansvarsfull person" [...] "och tycker om att arbeta i ett högt tempo".

Han skrev också att han "arbetar bra under stress"

Spårvagnsförare får svara på frågor om sin hälsa och genomgår bland annat tester där bland annat det psykiska måendet tas upp. I de hälsofrågor som mannen besvarat i samband med ansökan om jobbet framgår ingenting om att han skulle ha några åkommor över huvudtaget.

När mannen sökte jobb som spårvagnsförare uppgav han att han arbetar bra under stress. OBS! Genrebild.
Foto: AXEL ÖBERG

En vän till familjens anhöriga beskriver den misstänkte mannen som en snäll och trevlig familjefar.

– Jag har aldrig märkt något konstigt när jag har träffat honom. Allt verkade normalt. Han har varit schyst och snäll. Vad jag vet är det ingen som förstår varför det här har hänt, säger vännen och fortsätter:

– Familjen mår jättedåligt. Men de släpps inte ensamma. Det är mycket folk, vänner och församlingsmedlemmar, hemma hos dem. De är där hela tiden och försöker vara nära.

”Alla är chockade”

Ordföranden i en förening där mannen och hans familj har varit medlemmar instämmer i bilden av den misstänkte som en snäll och vanlig man.

– Jag är chockad. Alla är chockade. Ingen har en aning om vad som kan ha hänt. Det är tragiskt för hela familjen. Det är inte lätt. Kvinnan var en go tjej. Lugn och fin, och mycket aktiv i föreningen. På söndagen hade vi öppet hus, en minnesstund, och det kom flera hundra personer för att sörja och stötta familjen, berättar ordföranden.Det misstänkta mordet skakar också om grannar och boende i Västra Frölunda.

– Vi var ute i går kväll och tände ljus. Folk samlades och bara var tillsammans. Det är en sådan tragedi. Alla undrar varför något sådant kunde hända, säger Madeleine Bladh som bor i området.

Madeleine Bladh, boende i Västra Frölunda, beskriver känslan efter det misstänkta trippelmordet i området: ”Det är så overkligt och svårt att förstå. Alla undrar varför något sådant kunde hända”.
Foto: Niklas Göransson/Nyheter Sto

Krisstöd till personalen

Hon har mött familjen ibland och säger att paret ”verkade väldigt lyckliga ihop”.

– Mannen hejade och pratade. Han var ofta ute och lekte med det äldsta barnet. Vi såg dem bara för ett par dagar sedan. Det känns så overkligt, säger Madeleine Bladh.

Under måndagen har personalen vid den förskola där ett av de döda barnen gick kunnat få krisstöd i form av psykologhjälp.

– Två psykologer har varit på plats på förskolan hela dagen. Vi går ut nu med ett informationsbrev till föräldrarna där vi även erbjuder krisstöd till föräldrar som önskar det. I samma brev ger vi råd hur man kan prata med små barn om sorg, säger Ina Lindén, utbildningschef i västra Göteborg, och fortsätter:

– Vi sätter också in vikarierande personal så att den berörda personalen har möjlighet att gå ifrån arbetet. För personalens del är det en personlig sorg eftersom de hade en relation med barnet, men detta är också en så tragisk händelse som alla blir påverkade av.

Mannens advokat Tapio Kannainen ville under måndagen inte svara på frågor.
Foto: ROBIN ARON

Kommunen har även erbjudit krishjälp till anhöriga. 

Information på arbetsplatsen

På Göteborgs spårvägars intranät uppmärksammade bolaget under måndagen att information florerade bland de anställda om att en medarbetare skulle ha koppling till händelsen i Västra Frölunda. I meddelandet tar bolaget inte ställning till om informationen är korrekt eller ej, men hänvisar till polisens utredning. 

Det berättar Sanna Thomassen, säkerhetschef vid Göteborgs spårvägar:

– Vi har lagt ut en kort information på vårt intranät om att det cirkulerar information om att en medarbetare har koppling till den händelsen.

Enligt Göteborgs spårvägar har den misstänkte mannen aldrig fått någon varning eller annan disciplinåtgärd under de år han arbetat i bolaget.

– Vi har ju en gedigen urvalsprocess när man söker till oss och där ingår hälsokontroller. Sedan har man en utbildning på det. Det följs också upp, säger Sanna Thomassen

Den misstänkte mannens advokat, Tapio Kanniainen, sa under måndagen att han inte hade tid att besvara några frågor.