Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spårvagnschefer utredde varandra: Avslöjas som par

Två chefer på Göteborgs spårvägar varslas – GT kan nu avslöja att den ene chefen utredde den andra i en visselblåsarutredning.
Foto: LENNART REHNMAN
Hans Nilsson, vd.
Foto: Göteborgs Spårvägar / Göteborgs Spårvägar
Spårvagn.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Två höga chefer på Göteborgs spårvägar har varslats om uppsägning sedan det framkommit att de i hemlighet haft ett förhållande.

Nu kan GT avslöja att den ene chefen, såsom överordnad, deltog i en visselblåsarutredning där han backade upp den andra chefens agerande.

”Jag ser inte någon som helst relevans i att detta ens är en visselblåsning”, konstaterade mannen i utredningen. 

Det var under onsdagen som Göteborgs spårvägar själva på sitt intranät gick ut med att två höga chefer stängts av och varslats om uppsägning. Bakgrunden är att de i hemlighet haft ett förhållande som kan ha påverkat förtroendet, något GP var först att berätta om. 

Nu kan GT avslöja att den ene chefen pekades ut i en av många visselblåsaranmälningar som kommit in till Göteborgs spårvägar de senaste åren och att den överordnade chefen då deltog i utredningen.

– Jag vill inte gå in på den, för det är precis det jag nu ska gå igenom. Det är precis det vi tittar vidare på med tanke på jävsfrågan bakåt, säger Göteborgs spårvägars vd Hans Nilsson.

Backar upp chefskollegan 

I visselblåsarutredningen backar den överordnade chefen upp sin utpekade chefskollega och nuvarande partner till hundra procent och går samtidigt hårt åt anmälan som sådan:

”Jag ser inte någon som helst relevans i att detta ens är en visselblåsning”, förklarade han enligt utredningen.

Den överordnade chefen säger att han inte godkänner bolagets varsel om avsked och kommer driva frågan vidare med hjälp av sin fackliga organisation.

– Jag har fått väldigt, väldigt knapphändig information och inte haft möjlighet att förklara mig. Jag anser också att jag har skött mitt jobb till punkt och pricka, säger den överordnade chefen. 

Chefen: ”Ganska nytt”

Han bekräftar att han har ett förhållande med sin underordnade chef men förnekar att det skulle ha påverkat några beslut.

– Det här är ganska nytt och det finns ingen given tidpunkt där man ska flagga upp till detta, säger han och tillägger:

– En möjlig jävssituation finns ju hela tiden på arbetsplatsen, i alla möjliga former. Man kanske blir god vän med någon, man kanske går på en AW ihop, man kanske gör någonting annat, har samma intressen vad vet jag. 

Om sitt deltagande i visselblåsarutredningen säger han: 

– Organisatoriskt var jag vid den tidpunkten hennes chef men vid den tidpunkten fanns inte den typen av relation för det första, sedan är det inte jag som enskilt utredde. Jag var en del av utredningen, men fackliga parter och HR var också inblandad i det hela.

Internutredning om förhållandet

Den underordnade chefen kommer inte heller acceptera varslet, meddelar hon på torsdagen.

– Jag har alltid skött mitt jobb till punkt och pricka, korrekt. Jag har alltid lagt in min själ i jobbet. 

Även hon uppger att relationen inte var aktuell vid tiden för visselblåsarutredningen.

– Vi har inte gjort någonting som orsakat någon skada för jobbet eller missbrukat vårt arbete. 

Enligt handlingar i ärendet som GT tagit del av inleddes tidigare i veckan en internutredning angående de båda chefernas förhållande. I det ena fallet skulle ett förhållande ”med en medarbetare” utredas, i det andra fallet ett ”förhållande med överordnad chef”.

Hans Nilsson: ”Allvarligt nog”

Enligt Göteborgs spårvägars vd Hans Nilsson kommer man nu gå igenom alla beslut som fattats inom det område av spårvägen där de båda cheferna arbetat. Det är för att finna eventuella felaktigheter, men enligt Hans Nilsson är redan förtroendet skadat i och med att de båda cheferna inte flaggat upp jävsfrågan.

– Man har inte följt de givna instruktioner som vi har och det är allvarligt nog, säger Hans Nilsson.

– Det handlar om att man inte tagit sitt ansvar och anmält jävsituationen. Det är inte relationen i sig utan att det uppstår jäv. 

Varför har det gått så snabbt? Man gör en avstängning som snabbt blir ett beslut om uppsägning?

– Därför att vi var säkra på bakgrunden. Baserat på de uppgifter vi fått var vi säkra på vår sak.Här är Göteborgs nya spårvagn – så ser den ut: