Gabriella Süren var på väg hem med spårvagnen när två män började följa efter henne. Foto: PrivatGabriella Süren var på väg hem med spårvagnen när två män började följa efter henne. Foto: Privat
Gabriella Süren var på väg hem med spårvagnen när två män började följa efter henne. Foto: Privat
"Jag tänkte bara på det värsta som kunde hända mig", säger Gabriella Süren. Foto: PETER MAGNUSSON / GT/EXPRESSEN"Jag tänkte bara på det värsta som kunde hända mig", säger Gabriella Süren. Foto: PETER MAGNUSSON / GT/EXPRESSEN
"Jag tänkte bara på det värsta som kunde hända mig", säger Gabriella Süren. Foto: PETER MAGNUSSON / GT/EXPRESSEN
"Jag hade sett att de höll på att stöka runt i spårvagnen i mina kameror", säger Marianne Hysing som reagerade när männen försökte kliva av på samma hållplats som Gabriella. Foto: Privat"Jag hade sett att de höll på att stöka runt i spårvagnen i mina kameror", säger Marianne Hysing som reagerade när männen försökte kliva av på samma hållplats som Gabriella. Foto: Privat
"Jag hade sett att de höll på att stöka runt i spårvagnen i mina kameror", säger Marianne Hysing som reagerade när männen försökte kliva av på samma hållplats som Gabriella.  Foto: Privat

Spårvagnsföraren Marianne blev Gabriellas hjältinna

Publicerad

Gabriella Süren, 21, var på väg hem med spårvagnen vid halv fem under tisdagsmorgonen, när två män stoppar henne på vagnen. De följer efter henne genom vagnen och bestämmer sig för att gå av vid samma hållplats.

 Ingen av passagerarna reagerar på situationen, men i sista sekund rycker spårvagnsföraren in och konfronterar männen. 

– Jag tänkte bara på det värsta som kunde hända mig, säger Gabriella Süren.

Nu har hon fått träffa och tacka sin hjälte.

Gabriella Süren var på väg från jobbet vid halv fem på tisdagsmorgonen och satt som vanligt ganska långt bak i spårvagnen. Hon reste sig för att gå längre fram i spårvagnen innan hon skulle gå av. I mitten av vagnen är det två män som stoppar henne, som P4 Göteborg tidigare berättat.

– Den ena rycker tag i min arm. Jag hör inte riktigt vad de säger, så jag tar ut hörlurarna. 

De frågade henne om hon skulle av, och om hon hade tändare. Gabriella svarar att hon ska av och fortsätter fram i vagnen. Då följer männen efter henne fram till den främre dörren vid förarhytten. 

Gabriella tyckte att de verkade påverkade. En av männen försökte tända en cigarett men Gabriella säger åt honom att han inte får röka där.

Ingen annan ingrep

När Gabriella hoppar av följer männen efter. Gabriella berättar att hon vid det tillfället tänkte på Elin Krantz som blev mördad på samma hållplats några år tidigare. 

– Jag tänkte bara på det värsta som kunde hända mig. 

Det satt flera personer på spårvagnen vid tillfället men ingen ingrep, berättar Gabriella. I samma sekund som männen hoppar av öppnar spårvagnsföraren sin hytt.

– Hon ställer sig upp och frågar om jag känner killarna. Jag svarar att "nej, det gör jag inte".

"Jag bara springer"

Föraren erbjuder Gabriella att följa med spårvagnen till ändhållplatsen och sedan hoppa av på vägen tillbaka. Men då hoppar en av männen på vagnen igen.

Spårvagnsföraren börjar diskutera med dem om de tänker gå av eller inte. Samtidigt säger hon snabbt åt Gabriella att gå.

– Jag bara springer, direkt ut ur vagnen och upp för trapporna på hållplatsen. Killen som står kvar på hållplatsen skriker efter mig.

Gabriella kom hem välbehållen, men har inte åkt spårvagn sedan händelsen, utan tagit en taxi från jobbet.

– Jag är inte redo att åka spårvagn igen. Det tar nog ett tag, säger hon.

Känslosamt möte

Under onsdagen var Gabriella med och berättade om händelsen i P4 Göteborg. Då visste hon inte att hon skulle få träffa kvinnan som kört spårvagnen. Det blev ett känslosamt möte.

– Jag visste inte att hon stod utanför, jag visste inte att de hade hittat henne. Jag bara började storlipa.

Marianne Hysing, som körde spårvagnen som Gabriella åkte med, berättar att hon lade märke till männen redan när de gick på. Hon tyckte att de verkade påverkade.

Hon reagerade när männen bestämde sig för att gå av på samma hållplats som Gabriella.

– Jag hörde henne med skrämd röst säga "ska ni också gå av här".

Marianne har arbetat som spårvagnsförare i 33 år men inte varit någon liknande situation tidigare. Det var aldrig någon tvekan om hon skulle ingripa eller inte.  

– Hon får inte gå hem själv med dem i hasorna, tänkte jag. Jag kände direkt att det var fel. Jag kommer göra det igen om det skulle hända samma sak.

Relaterade ämnen
Lovisa Waldeck
Lovisa Waldeck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER