Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sparkades under muthärvan i Göteborg – tvingas gå igen

Foto: / PRESSBILD

Under den stora muthärvan i Göteborg sparkades Carl-Johan Korsås med en tvåmiljonerfallskärm.

Då som vd för kommunala maktbolaget Framtiden.

Nu tvingas Carl–Johan Korsås lämna sitt nya jobb som stadsdirektör i Jönköping. Med sig får han 2,5 nya miljoner. 

– Det här har blivit en politisk fråga, säger Jönköpings personalchef Ylva Millback. 

Beskedet kommer vid en tidpunkt då stadsdirektören Carl-Johan Korsås agerande vid tillsättningen av en IT-chef granskats av Jönköpings-Posten. Enligt tidningen har en lång rad fel och regelbrott begåtts vid tillsättningen, vilket fått en av kommunens ledande politiker att kräva direktörens avgång. 

Under tisdagen blev det klart att Korsås lämnar sin post. Med sig får han 24 månadslöner i fallskärm - 2,5 miljoner kronor - som betalas ut i klump utan att krav på samordning mot eventuella andra inkomster. 

Kostnaden för skattebetalarna i Jönköping med alla skatter och sociala avgifter blir ännu högre: 3,3 miljoner. 

– Det här har blivit en politisk fråga så jag fick uppdraget av kommunstyrelsens ordförande att åstadkomma en överenskommelse. Vad skälen är det vet den politiska ledningen, säger Ylva Millback, personalchef i Jönköpings kommun och bollar frågan om varför överenskommelsen gjordes vidare till kommunstyrelsens ordförande Ann-Marie Nilsson (C). 

Enligt personalchefen går Carl-Johan Korsås direkt på semesterledighet, men enligt den skriftliga överenskommelsen slutar han formellt den 1 juli.

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Marie Nilsson vill inte se någon koppling till medias granskning.

– Ibland kommer man i ett skede där man ser att vi behöver en annan typ av ledarskap eftersom vi ser att det sker förändringar hela tiden. Då har vi kommit fram till att detta blir det bästa sättet.

Enligt henne skiljer sig inte överenskommelsen från andra "utköp" som gjorts på chefsnivå inom kommunen.

Turbulent chefskarriär i Göteborg och Jönköping

Korsås har ett turbulent förflutet på olika chefsposter i Västsverige. För tio år sedan anställdes han som stadsdirektör i Jönköpings kommun första gången. Men det var en post han lämnade redan efter sex månader våren 2007 för att ta det inflytelserika jobbet som vd i Göteborgs kommuns maktbolag Förvaltnings AB Framtiden.

Den posten tvingades han lämna 2010, i efterspelet till den stora muthärvan i Göteborg. En hård konsultrapport sågade då hans organisation. 

Carl-Johan Korsås sa då först att han lämnade självmant, men fick i själva verket sparken och kunde gå med en redan framförhandlad fallskärm.

 

LÄS MER: Carl-Johan Korsås tvingas sluta efter muthärvan

 

Kommunstyrelsens ordförande i Jönköping, Ann-Marie Nilsson (C).Foto: Jönköping kommun

Tillbaka i Jönköping

2013 återkom han till Jönköping som stadsdirektör för andra gången.

GT söker Korsås som i ett pressmeddelande motiverar sin avgång med att uppdraget varit krävande:

– Uppdraget som stadsdirektör är krävande och jag är tillsammans med den politiska ledningen överens om att det är en bra tid att sätta punkt. Det har varit en förmån att få vara med och leda och utveckla en av Sveriges mest spännande kommuner.