Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sparkade vd:n får 2,7 miljoner kronor

Dörren stängs om Göran Sylvesten med mångmiljonbelopp som plåster på såren.
Foto: Anders Ylander / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Göran Sylvesten, sparkas som vd för Higab
Foto: / OKÄND

De faller en efter en nu - de högsta direktörerna i Göteborgs stad.

Nu är det Göran Sylvesten, kommunala fastighetsbolaget Higabs vd, som får se sig om efter ett nytt jobb.

Efter sju år har han rätt till två årslöner: över 2,7 miljoner kronor. Men kostnaden för kommunen blir ännu högre.

– Det är tråkigt att det kostar pengar, men ingångna avtal är ingångna avtal, säger styrelsens ordförande Stefan Kristiansson (MP).

Det var under ett extrainsatt styrelsemöte i måndags som den helägda kommunala fastighetskoncernen Higab gav den egna vd:n sparken med omedelbar verkan.

– Från och med i måndags är han inte vd längre, säger Higabs styrelseordförande Stefan Kristiansson (MP).

Göran Sylvesten har nu sex månaders uppsägningstid med betald lön. Styrelsen beslöt att han inte behöver arbeta under den tiden.

Och eftersom styrelsen sade upp Sylvesten är han efter uppsägningstiden också berättigad till 18 månadslöner. Med en månadslön på 113 300 kronor kan han därmed få ut som mest något mer än 2,7 miljoner kronor i fallskärm.

Över tre miljoner

Kostnaden för kommunen, med skatter och avgifter, blir ännu högre: nästan 3,7 miljoner kronor.


LÄS MER: Direktören får gå efter 17 månader - får 24 månadslöners fallskärm


Men när GT frågar Stefan Kristiansson vill han avdramatisera beslutet. Enligt Kristiansson har frågan om ny vd diskuterats en längre tid och han beskriver beslutet som taget "i samförstånd".

– Under en planeringsdag i somras talade vd själv om att han kanske inte själv kände att han var helt rätt person för uppdraget, det har ju förändrats. Han hade ju ganska kort tid kvar till pension också, säger Stefan Kristiansson.

Om man pratar om att beslutet tas i samförstånd och att vd själv inte tycker han är lämplig, varför säger ni då upp personer? Det gör ju stor skillnad i pengar när ni säger upp.

– Han har väl sagt att det vore väl bra om i vi skaffade en ny vd. Men han har aldrig satt att han vill säga upp sig. Då har han det gamla avtalet och det är ett avtal som båda parter skrivit under, säger Stefan Kristiansson.

Kom från staten

GT har sökt Göran Sylvesten men utan resultat.

I ett pressmeddelande ger han en kortfattad kommentar till sin avgång:

– Det har varit lärorika och utmanande sju år inom Göteborgs Stad. Jag kommer att sakna alla kunniga medarbetare och kolleger inom staden.

Göran Sylvesten kom från posten som fastighetschef vid Statens fastighetsverk hösten 2009. Det gör honom till en av de mest långlivade toppdirektörerna i Göteborg.

Sedan dess har en lång rad direktörer lämnat Göteborgs stad. Eller snarare tvingats bort om man ser till mängden direktörer som, likt Göran Sylvesten, får med sig en rejäl fallskärm.

Mipim-skandalen

Göran Sylvesten var en av flera höga kommunala tjänstemän och direktörer som granskades i samband med den stora Mipim-affären i Göteborg 2013. Det var SVT Uppdrag granskning som avslöjade miljonrullningen runt den stora fastighetsmässan Mipim i Cannes där Göteborgs stad hade en rekordstor delegation.

Göran Sylvesten var en av de återkommande deltagarna och försvarade det egna bolagets kostnad på en halv miljon kronor. För egen del sa han intervjud med SVT Uppdrag granskning att han varit på ett, kanske två, föredrag under mässan.

Ett år senare var Higab ett av de kommunala bolagen som valde att inte åka ner.

– Vi hinner inte helt enkelt, sa Göran Sylvesten då.

Enligt det avtal som Göran Sylvesten har ska eventuella nya inkomster som han får under den tid fallskärmen betalas ut samordnas. Får han ett nytt jobb betalas bara mellanskillnaden mellan den nya lönen och den gamla ut.

Vice vd Stefan Lundqvist går in som tillförordnad vd i väntan på en ny lösning blir klar.