Sparkad kommunchef lyckas få dubbel lön

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Sparkade socialchefen Jan Dickens, 63, gjorde ett klipp när han tvingades lämna Falkenbergs kommun.
Han bildade bolag, fick uppdrag i Bjuv och kan obehindrat kassera in dubbla ersättningar - helt lagligt.
- Det här är ett sätt för mig att överleva fram till pensionen, säger han.
Jan Dickens är förtroendevald revisor för socialdemokraterna i Falkenberg och kandiderar till kommunfullmäktige i höst.
Hösten 2007 fick han sparken från jobbet som socialchef i Falkenberg. Den borgerliga ledningen saknade förtroende för honom.
- Plötsligt fick jag veta att jag efter 30 år i kommunal förvaltning inte dög. Det var chockartat.
Någon saklig grund för uppsägningen fanns inte och socialchefen fick gå med tre årslöner, dvs 51500 kronor i månaden. Tiden löper ut sista oktober i år. Då har Dickens fått 1854000 kronor.

Kringgår avräkningen

Men den sparkade chefen skaffade sig omgående ett nytt jobb - som vård- och omsorgschef i Bjuv.
- Vi är mycket nöjda med honom. Han har vänt ett underskott på tio- elva miljoner till ett litet överskott och gett personalen en helt annan trygghet, berömmer Bjuvs personalchef Jonny Wedin.
I överenskommelsen med Falkenberg ska lönen avräknas under uppsägningstiden om han får ett nytt jobb där lönen överstiger de 51500.
Men Dickens bildade ett aktiebolag som nu fakturerar Bjuv mellan 60000 och 80000 kronor i månaden utan att betala ut lön. På så sätt kringgås avräkningen.
- Det är ganska vanligt att chefer gör så här och jag kan i viss mån förstå Jan Dickens. Han har ju ingen anställning fram till 65 och kan behöva pengarna från bolaget, säger Falkenbergs personalchef Peter Axelsson.
- Men en person på golvet kan knappast göra samma sak. Så orättvist är det.

Tillfällig lösning

Bjuvs kommun brukar inte anställa förvaltningschefer på konsultbasis. Fallet Dickens är ett undantag. Tjänsten ska utlysas efter årsskiftet.
- Läget var akut och Jan skulle egentligen vara en tillfällig lösning, säger Jonny Wedin.
Jan Dickens ser lönen från Falkenberg som ett skadestånd för att han blev felaktigt behandlad.
- Sen att det drabbar skattebetalarna får politikerna ta på sig, menar han.
Marie Hebelius Svahn
Marie Hebelius Svahn

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER