Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spåren sopas igen i p-bolagshärvan

Facebookinlägget visar toppchefen på Parkeringsbolaget då han tillsammans med konsulten besöker det fiskeläge där konsulten har sin sommarstuga.
Facebookinlägget visar toppchefen på Parkeringsbolaget då han tillsammans med konsulten besöker det fiskeläge där konsulten har sin sommarstuga.
Foto: GT
Vd Maria Stenström nekar till att något är fel.
Foto: Pressbild Parkeringsbolaget Göteborg / Parkeringsbolaget Göteborg
Maria Stenström, vd Parkeringsbolaget i Göteborg.
Foto: Pressbild

Parkeringsbolagets vd Maria Stenström och en toppchef inom bolaget utreds av Göteborgs kommun för att ha gett uppdrag för mångmiljonbelopp till konsulter de uppges ha privata band till. 

Nu kan GT avslöja att viktiga spår efter privata möten som dokumenterats i sociala medier nu sopas igen. 

Bland annat har privata bilder från toppchefens möte med konsulten vid dennes sommarstuga den 25 juli nu ”försvunnit” från de inblandades öppna flöden. 

Toppchefen har sedan 2016 godkänt fakturor med konsulten för 7,5 miljoner kronor.

– Det känns ju som att man sopar igen spår, säger In-Anna Knutsdotter vid stadens Whistleblowerfunktion.

LÄS HELA GRANSKNINGEN 

På bilden ler toppchefen in i mobilkameran. Solglasögonen är på och i bakgrunden syns inloppet till ett pittoreskt bohuslänskt fiskeläge och bakhuvudet på mannen som styr motorbåten de färdas i.

En väninna till toppchefen håller i mobiltelefonen och publicerar sedan bilden tillsammans med flera andra foton från besöket. Bilder på en tallrik med blåmusslor, en havets wallenbergerare och ett glas vitt vin – och det bohuslänska kustlandskapet.

”Njutit av vår vackra skärgård idag med gott sällskap”, följt av bland annat en segelbåt och ett glas vin - och uppgiften om att de nyss besökt ett litet bohuslänskt fiskeläge där konsulten har tillgång till en sommarstuga.

Ursprungligen angavs både konsulten och toppchefens namn i inlägget, de ”taggades” som det heter, för att visa att de är med på bilderna och händelsen som beskrivs.

Sommarbesök hos konsulten

Men under den senaste tiden har något hänt med inlägget. Först plockades toppchefens namn bort. Det upptäcktes under onsdagen, samma dag som beskedet att toppchefen arbetsbefriats blev känt. 

Och under fredagsmorgonen hade hela inlägget som visade toppchefens sommarbesök hos konsulten ”försvunnit”.

Även vänlistor har förändrats och insynen har begränsats för utomstående att komma åt en mängd kommentarer, bilder och inlägg.   

– Det känns ju som att man sopar igen spår helt enkelt, det är den tolkningen jag kan göra, säger In-Anna Knutsdotter interncontroller som arbetar med Göteborgs stads whistleblowerfunktion. 

”Kan stärka misstankarna”

– Om det försvinner kan det ju vara ett tecken på att man vill dölja spår, det kan stärka misstankarna som förs fram i tipset. Hade det inte varit några konstigheter och det var jobbrelaterat och så hade man inte behövt sopa igen de spåren. 

Kommunen har gått ut till etablerade revisionsbyråer som nu ska granska bland annat Parkeringsbolagets vd och toppchefens relation till tre konsulter. Men det finns också uppgifter om dålig arbetsmiljö och brister i ledningen

- Vi har skickat ut en förfrågan via ordföranden och styrelsen om material vi vill ta del av. Det är fakturamaterial, mejlkonversationer och mejlloggar. Det är en ganska diger lista på material, säger In-Anna Knutsdotter.

GT har sedan i onsdags sökt toppchefen som arbetsbefriades av en enig styrelse för Parkeringsbolaget samma dag. 

GT har även sökt den aktuella konsulten sedan i torsdags. Men de har inte besvarat våra kontaktförsök. 

Den arbetsbefriade vd:n Maria Stenström förnekar att någonting skulle ha gått fel.
Foto: LENNART REHNMAN / GT/EXPRESSEN

Anklagelserna mot toppchefen fördes fram i en anonym så kallad whistlebloweranmälan till Göteborgs kommun i slutet av september. Där angavs att toppchefen och vd Maria Stenström båda anlitat personer som de har privata band till.

Detta kunde GT avslöja i onsdags.

Maria Stenström: Inget konstigt

Då sa Maria Stenström att hon var trygg i att allt hade gått rätt till. 

 – Min bedömning är att detta inte är konstigt gjort eller någonting, sa Stenström.

Hon förnekade också att hon varit inblandad i anlitandet av den nu aktuelle konsulten, som redan för sju år sedan ingick i en stor skandal rörande bland annat just personliga band mellan konsulten och vd. 

Men under torsdagen kunde GT avslöja att det Maria Stenström sa inte var sant. Så sent som i augusti hade hon skrivit under ett nytt avropsavtal med konsulten värt 1,2 miljoner kronor. En genomgång av fakturor sedan 2016 visade att Maria Stenström vid minst fyra tillfällen även beställt konsulten och godkänt fakturor.

Fjällsemestern tillsammans i norska fjällen är inget tecken på att vd och konsult är vänner utanför jobbet, uppger Parkeringsbolagets vd Maria Stenström.
Foto: NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN

Fjällsemester och seglingstävling

GT kunde också visa att Maria Stenström fortsatt träffa konsulten privat. Bland annat åkte de i april på en kortare skidsemester ihop, där också andra anställda vid Parkeringsbolaget deltog. Och i augusti, samtidigt som miljonkontraktet skrevs, åkte de båt ut till en matchracingtävling på Lysekil där de tillsammans hejade fram en gemensam vän.

Under fredagen nämner Parkeringsbolaget för första gången utredningen på sin hemsida. Då handlar det om att Higabs ordinarie vd Christer Svärd har blivit utsedd till tillförordnad vd under utredningens gång. 

”En extern utredning under ledning av visselblåsarfunktionen vid stadsledningskontoret är påbörjad”, skriver Parkeringsbolaget på hemsidan.

Skälet till att ett inlägg eller en bild försvinner från Facebook kan vara flera. Antingen har inlägget raderats eller så har säkerhetsinställningarna för inlägget eller hela det personliga konto där inlägget tidigare visats ändrats och begränsat utomståendes tillgång till viss information. Även förändringar i vänlistor kan förändras antingen av personen som har kontot själv, eller genom att andra väljer att inte följa personen.


LÄS MER: P-bolagshärvan i Göteborg

Kommunal vd i Göteborg arbetsbefrias - anklagas för jäv

Kommunala vd:n gav vännen miljonavtal - efter fjällsemestern

Spåren sopas igen i P-bolagshärvan

Amerikansk konsult flögs in - P-bolaget stod för notan

Detta har hänt i P-bolagshärvan