Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Spåren som kan leda till Malin Olssons mördare

Mordet på Malin Olsson granskas igen. Foto: PRIVAT
Ett skärp, oklart vem det tillhör, som hittades vid Malin Olssons döda kropp. Nu ska beslagen i utredningen analyseras igen. Foto: LARS SJÖQVIST

Malin Olsson, 16, hittades död på Östra kyrkogården i Göteborg 1994.

Det är ett av 46 västsvenska fall som utreds på nytt av polisens cold case-grupp.

Med dagens teknik hoppas man kunna hitta DNA eller andra spår på de beslagtagna föremålen som kan binda en gärningsman till brottet.

– Det är en skyldighet gentemot brottsoffrens anhöriga och rättssamhället att försöka klara upp de här brotten, säger cold case-chefen Anders Eriksson.

Söndagen den 24 juli 1994 hittas en ung kvinna på Östra kyrkogården i Göteborg. Hon är strypt. Kroppen är avklädd och hennes kläder slängda i ett buskage. Det visar sig vara 16-åriga Malin Olsson från Dals-Ed. Hon befinner sig med en kompis i Göteborg under lördagskvällen men efter en nattlig dispyt försvinner hon från gruppen. Några timmar senare är hon död, mördad.

Mordet har gäckat polisen i 23 år nu. Malin Olssons mördare går fortfarande fri. Det är ett av 46 stycken västsvenska fall på cold case-gruppens lista. Det är Anders Eriksson som är chef för gruppen sedan i oktober 2016. Han ersatte tidigare kriminalkommissarien Thomas Lager.

Anders Eriksson är chef för cold case-gruppen i Göteborg. Foto: Maria Dahlin

Sedan nystarten tittar man aktivt på fyra fall, varav mordet på Malin Olsson alltså är ett. Fallen har man "ärvt" från den gamla cold case-organisationen.

– Vi har ännu inte kommit i mål med något ärende, konstaterar Anders Eriksson.

Granskar mordet på Malin Olsson

2010 hittades en man död i ett dike på Hisingen. Vid obduktionen framkom det att mannen hade bragts om livet. Det är det andra fallet. 

 

LÄS MER: 400 kvinnor topsade efter mordet på Marie Johansson

 

Mordet på Marie Johansson i tygbutiken Stuvkällaren i centrala Göteborg 2005, där en okänd kvinna anses vara förövaren, är det tredje fallet. Den brutala överfallsvåldtäkten på en skolflicka som blev indragen i skogen i Billdal och våldtagen av en okänd gärningsman 1995, det fjärde. I de två sistnämnda fallen fokuserar man på topsning.

– Det är rena topsningsärenden. Vi har DNA-spår från gärningsmannen och gärningskvinnan, som det är i ett fall. Där topsar vi personer som vi tror kan vara inblandade. Hittills har det inte gett någon träff, säger Anders Eriksson.

Marie Johansson hittades mördad i tygbutiken Stuvkällaren. Foto: PRIVAT

Fallen, som rent tekniskt inte klassificeras som kalla fall, har alltid levt i någon mån, berättar Eriksson.

– De ska vi köra i botten, så långt det går. Målet är självklart att de går till åtal och fällande dom, säger han och tillägger:

– Det sämre alternativet är att vi kommer fram till att det inte finns något mer att göra. Men i de fall som vi har DNA-profiler kommer fallen alltid att leva. Det kommer alltid finnas någon att topsa.

46 olösta fall i Västsverige

Gällande mordet på Malin Olsson så granskar man det stora utredningsmaterialet på nytt, med "fräscha" ögon, så att säga. Men man har också skickat de gamla beslagen på analys igen. I utredningen finns bland annat ett skärp som inte tillhör Malin. Skärpet hittades på brottsplatsen.

– I samråd med NFC (Nationellt forensiskt centrum, reds.anm) kör vi om vissa spår som man inte fått träff på innan men som vi hoppas kunna få träff på nu med dagens teknik.

– Vi går också genom hela utredningsmaterialet och har utfört ett antal förhör och andra utredningsåtgärder i ärendet. När det kommer in tips i ärendet så bearbetas självklart de inkomna uppgifterna.

Malin Olsson hittades mördad söndagen den 24 juli 1994. Foto: LARSERIC LINDEN

I början av 2016 presenterade Leif GW Person i "Veckans brott" ett nytt spår i utredningen, ett avtryck i en grav där Malin Olsson hittades. GW:s teori var att mördaren haft en cykel och att avtrycket skulle kunna vara ett cykelhandtag.

 

LÄS MER: Leif GW:s nya spår i Malin Olsson-utredningen 

 

Men Anders Eriksson är inte övertygad om att spåret kommer från mördaren.

– Spåret är inte prioriterat i utredningen för tillfället. Efter att ha gått igenom dokumentationen av den initiala brottplatsundersökningen kan vi konstatera att det inte finns några foton från brottsplatsen där man kan dra slutsatsen att en cykel varit inblandad. 

– Vi gör i nuläget bedömningen att ett sådant spår i så fall avsatts på platsen i ett senare skede, exempelvis i samband med att kroppen avlägsnades. Självklart utesluter vi inte möjligheten att gärningsmannen använt cykel men i nuläget finns inga konkreta omständigheter som pekar på detta.

Malin-mordet: Spår analyseras

Utöver de 46 fallen har gruppen hand om 13 ytterligare fall, totalt 59 stycken, som är så kallade oklara fall där det inte är helt säker att det handlar om ett brott, även om fallen rubriceras som mord.

– Där finns ett antal ärenden där det är oklart huruvida offret blivit utsatt för brott, råkat ut för en olyckshändelse eller tagit sitt liv. Om varken brottsplatsundersökningen, rättsläkarens utlåtande eller vittnesuppgifter kan ge mer klarhet i vad som hänt så är det svårt att komma vidare i dessa ärenden.

 

LÄS MER: Mordet på Malin Olsson – en gåta efter 23 år 

 

De kalla fallen rangordnas efter en prioriteringslista beroende på vilken framgångsfaktor man tror att fallet kan ha. Generellt sett behövs säkrade spår som kan analyseras igen med ny teknik för att fallet ska anses ha en framgångsfaktor.

Handen på hjärtat, hur många fall kommer ni lösa?

– Det beror enkom på möjligheten att vi har resurser som är fredade och att vi kan jobba med ärendena. Får vi tillräckliga resurser är jag övertygad om att vi kommer lösa ett antal av ärendena. Vi är i och för sig lyckligt lottade i och med att vi är relativt fredade, men vi skulle behöva några till som jobbar med det.

Varför är det viktigt att lösa fallen?

– Det är en skyldighet gentemot brottsoffrens anhöriga och rättssamhället att försöka klara upp de här brotten. Har man tagit livet av en annan människa ska man som gärningsman aldrig gå säker, detta har lagstiftaren tydligt visat när man tagit bort preskriptionstiden, avslutar Anders Eriksson.

Uppmärksammade olösta mord i Västsverige

Helena Andersson, 22, Mariestad, 1992

Försvann spårlöst efter en festkväll på Stadshotellet i Mariestad. Dagen efter hittades hennes ringar och blodiga skor. Kroppen har aldrig återfunnits, men händelsen utreds som mord. Det har funnits flera misstänkta i ärendet. Senast i år anhölls en man, misstänkt i ärendet. Han släpptes sedan.

 

Malin Olsson, 16, Göteborg, 1994

Malin Olsson hittades död på Östra kyrkogården i Göteborg. Någon hade gömt hennes kropp bakom en gravsten. Malin, som var från Dals-Ed, hälsade på vänner i Göteborg men efter en dispyt en sen lördagskväll lämnade Malin sällskapet och gick ensam i väg i natten. Det var morgonen efter som hon hittades död.

 

Marie Johansson, 36, Göteborg, 2005

Mordet inträffade i tygbutiken Stuvkällaren där Marie arbetade. Kroppen hittades först dagen efter. DNA-spår, samt en övervakningsfilm, tyder på att det handlar om en kvinnlig gärningsman. Flera hundra kvinnor har topsats i ärendet, dock utan framgång.

 

40 Kalla fall i Västsverige – från 1985 fram till i dag

3 juli 1985 – Gamlestan

En 48-årig man blev skjuten i serbiska föreningens lokal i Gamlestan. Polisen har haft flera teorier om misstänkt motiv, men fallet har blivit Sveriges förmodligen äldsta cold case-fall.

 

1 mars 1987 – Biskopsgården

En 42-årig kvinna hittades medvetslös i en bostad i Biskopsgården. Hon hade flera skador som gör att brott kan misstänkas, men fallet rubriceras som "oklart". Kvinnan avled på Sahlgrenska.

 

16 oktober 1987 – Kortedala

En 42-årig man hittades knivmördad i en lägenhet. Två personer har varit misstänkta, men de misstankarna har avskrivits.

 

27 oktober 1987 – Angered

En 35-årig man påträffades död i terrängen bredvid en gångbana. Offret hade blivit ihjälskjutet.

 

13 september 1988 – Orust

Två män skulle ut på en fisketur och anmäldes försvunna. Två år senare skrevs en anmälan om mord och det har tidigare funnits en misstänkt.

 

10 september 1989 – Delsjön

En 29-årig kvinna blev ihjälslagen. Hennes bil stod i närheten av platsen där hon påträffades. Polisen ska en gång i tiden ha undersökt kopplingar till dubbelmördaren Anders Eklund.

 

30 december 1989 – Biskopsgården

Den döde mannen har hoppat eller blivit utslängd från en balkong. Vad som egentligen hänt är oklart.

 

26 oktober 1990 – Lindome

Det så kallade "Lindomefallet". En äldre man slogs ihjäl med en stekpanna. Två män fanns i bostaden när mannen blev bragd om livet, men de skyllde på varandra. I tingsrätten dömdes den ena av dem för mord, men han friades senare i hovrätten.

 

1 mars 1993 – Hjällbo

En 41-årig man anträffades i sängen i sin bostad med stickskador. Flera av hans kompisar fanns då i hemmet och en misstänkt åtalades, men friades.

 

30 juni 1993 – Majorna

En 38-årig kvinna låg ihjälslagen i en säng i sin lägenhet, som var kraftigt nedblodad. Kvinnan hade dött av våld mot huvudet.

 

14 augusti 1993  – Kungsparken

En 35-årig man hade blivit knivskuren i bröstet vid en offentlig toalett i Kungsparken i centrala Göteborg. En person har varit misstänkt.

 

24 juli 1994 – Bagaregården

En söndagsmorgon mitt i sommaren hittades 16-åriga Malin Olsson intill en grav på Östra kyrkogården. Hon hade blivit strypt, kroppen var avklädd och kläderna slängda i ett buskage. Fallet har varit ett av Västsveriges mest omskrivna i över 20 år – det är många människor, bland dem polisprofessorn Leif GW Persson, som har engagerat sig i Malins öde.

 

14 september 1995 – Billdal

En skolflicka blev våldtagen och svårt misshandlad i ett skogsparti i Billdal på sin väg hem. Många män har topsats av polisen, men gärningsmannen går fortfarande fri.

 

16 juli 1996 – Olskroken

En 87-årig man blev knivhuggen till döds i sin lägenhet. En misstänkt har funnits, men de misstankarna är avskrivna.

 

4 december 1996 – Angered

En 50-årig man blev innebränd i sin lägenhet. Polisen misstänker att det kan röra sig om en mordbrand.

 

25 mars 1997 – Bergsjön

En brevbärare upptäckte en kvinna liggandes intill en matta i terrängen vid en gångbana. Hon hade blivit ihjälslagen. För ett antal år sedan greps två personer misstänkta för mord, men de släpptes senare.

 

4 oktober 1997 – Surte

En 21-årig man sköts ihjäl med ett stort antal skott med ett automatvapen i ett industriområde.

 

1 augusti 1998 – Bergsjön

En 51-årig man låg död med blödande sår i huvudet under en parkbänk. Det har funnits misstänkta, men ingen har ställts inför rätta.

 

9 april 2000 – Kortedala

En man blev skjuten till döds i vad som kan ha varit en uppgörelse. En misstänkt har friats i domstol och övriga misstankar är avskrivna.

 

18 juni 2000 – Lunden

Det 25-åriga offret hade blivit skjuten flera gånger utanför en bostad.

 

16 augusti 2000 – Gunnilse

Två offer blev skjutna till döds – intill dem fanns en brinnande bil. Ingen är misstänkt för dådet.

 

4 oktober 2000 – Kungälv

En 24-årig man hittades i sin bil, med svåra skottskador. Han fördes till sjukhus, där han senare avled.

 

18 augusti 2001 – Bergsjön

En 19-årig man anträffades ihjälskjuten i terrängen. De som misstänktes för mordet friades i hovrätten.

 

14 maj 2002 – Kortedala

Samma kväll som offret, en 52-årig man, hade varit på den lokala puben ska han ha blivit mördad. Bland annat användes kniv. Den misstänkte friades i domstol.

 

5 augusti 2002 – Masthugget

En kvinna låg död i sängen i sin lägenhet. Skadorna tyder på att hon blivit mördad. Rätten friade den misstänkte.

 

4 januari 2004 – Frihamnen

En svarttaxichaufför låg död mitt på vägbanan. Han hade blivit knivskuren. Polisen tror att attacken skett i eller i direkt anslutning till hans bil och att gärningsmannen sedan flytt i den. Bilen hittades dagen därpå.

 

9 april 2004 – Svingeln

Ett 30-tal personer befann sig i en föreningslokal. Ett bråk uppstod sedan en 28-årig man ska ha betett sig illa mot kvinnor. Stolar, glas, knivar, ett svärd och en yxa användes som tillhyggen i bråket som slutade med att 28-åringen blev stucken till döds.

 

14 oktober 2005 – Centrala Göteborg

Marie Johansson, 36, hittas mördad i tygbutiken Stuvkällaren i centrala Göteborg. En kvinna misstänks ligga bakom mordet, men trots DNA-fynd och topsningar har polisen inte lyckats hitta gärningskvinnan.

 

27 januari 2007 – Kvillebäcken

En 35-årig man blev misshandlad till döds och lämnades att förblöda utanför Brödraskapet Wolfpacks lokaler. Han blev bland annat slagen i huvudet med en kofot. En av de tre åtalade dömdes för mordet.

 

1 april 2007 – Angered

En man blev skjuten till döds med flera skott på en fotbollsplan. Polisen tror att han lurades till planen av gärningsmännen. En av de åtalade dömdes för mordet, som kan ha varit en hämnd för en knivskärning som offret påståddes ha genomfört tidigare. Anses som delvis uppklarat av polisen.

 

29 juli 2007 – Kvillebäcken

En man som enligt polisen levde i den kriminella miljön med många ovänner blev skjuten till döds på en trottoar. Han hade då skyddsväst på sig.

 

6 december 2007 – Lundby

En man hittades död på gatan utanför en föreningslokal. Han hade blivit misshandlad och brännbar vätska hade hällts över honom när han fortfarande var vid liv. En av de misstänkta åtalades och dömdes för mord, så mordet anses vara delvis uppklarat.

 

10 september 2008 – Biskopsgården

Flera persoer larmade om en nattlig skottlossning i Biskopsgården och när polisen kom till platsen hittades en ung man död intill en panncentral. Han hade blivit skjuten med kulvapen. Enligt polisen har mordet gängkopplingar och var en uppgörelse mellan flera personer. I tingsrätten åtalades tre personer för mordet – två av dem dömdes för medhjälp till mord. Hovrätten friade en av dem helt, medan den andre i stället dömdes för grov misshandel till fyra års fängelse.

 

19 januari 2009 – Mölnlycke

En 21-årig kvinna hittades död i en lägenhet i Mölnlycke. En man misstänktes – denne menade dock att kvinnan tagit sitt eget liv medan han låg och sov. Misstankarna mot mannen är avskrivna.

 

22 januari 2009 – Mölndal

Ett stort antal personer hamnade i bråk om en stulen tavla. En man avlossade ett skott som träffade en annan person i magen. När offret skulle avväpnas fick han ta emot flertalet knivhugg från flera personer och dog.

 

10 augusti 2009 – Stenungsund

En 45-årig man ska ha stulit en kalasjnikov från en yngre man med orden "småpojkar ska inte ha vapen". Den yngre mannen ska tillsammans med sina kumpaner sedan brutit sig in i 45-åringens bostad för att ta tillbaka vapnet – och då skjutit ihjäl honom. Samtidigt dog en 29-årig man, förmodligen av vådaskott. Mordet är delvis uppklarat, en person har bland annat dömts för mordförsök.

 

20 augusti 2011 – Bergsjön

Offret föll flera våningar från en balkong. Misstankar finns om att personen blivit knuffad, men brott har ej kunnat styrkas.

 

11 november 2012 – Johanneberg

Offret föll flera våningar från en balkong. Enligt vittnen var det bråk i lägenheten dessförinnan, men brott har ej kunnat styrkas.

 

25 juli 2013 – Partille

En 28-årig man sköts i bröstet och hittades livlös på marken. Mannen avled på väg till sjukhus.

 

15 maj 2015 – Bergsjön

En ung man blev skjuten när han satt i en bil. Hans vänner tog honom till Shell i Partille, där personalen ringde på ambulans. Men mannens liv gick inte att rädda.