Fångas på film. De två männen fångades på bild när de monterade skimningsutrustning i Rättvik. Nu är de åtalade för medhjälp till grovt bedrägeri, och i några fall alternativt försök eller f rberedelse till dataintrång eller medhjälp till detsamma. Foto: PolisenFångas på film. De två männen fångades på bild när de monterade skimningsutrustning i Rättvik. Nu är de åtalade för medhjälp till grovt bedrägeri, och i några fall alternativt försök eller f rberedelse till dataintrång eller medhjälp till detsamma. Foto: Polisen
Fångas på film. De två männen fångades på bild när de monterade skimningsutrustning i Rättvik. Nu är de åtalade för medhjälp till grovt bedrägeri, och i några fall alternativt försök eller f rberedelse till dataintrång eller medhjälp till detsamma. Foto: Polisen
Några av de beslagtagna pengarna som ligan kommit över. 788 736 kronor togs ut från svenska bankkonton - från bankomater i New York.Några av de beslagtagna pengarna som ligan kommit över. 788 736 kronor togs ut från svenska bankkonton - från bankomater i New York.
Några av de beslagtagna pengarna som ligan kommit över. 788 736 kronor togs ut från svenska bankkonton - från bankomater i New York.
Sågade hål. Ett uppskuret hål visar var skimningsligan har monterat utrustning vid en bensinstation. Blodsp r säkrades på platsen.Sågade hål. Ett uppskuret hål visar var skimningsligan har monterat utrustning vid en bensinstation. Blodsp r säkrades på platsen.
Sågade hål. Ett uppskuret hål visar var skimningsligan har monterat utrustning vid en bensinstation. Blodsp r säkrades på platsen.
Utrustning och bevis. Delar av skimningsutrustningen hittades i en husrannsakan hos några av de misst nkta i ligan.Utrustning och bevis. Delar av skimningsutrustningen hittades i en husrannsakan hos några av de misst nkta i ligan.
Utrustning och bevis. Delar av skimningsutrustningen hittades i en husrannsakan hos några av de misst nkta i ligan.
Svårupptäckt. Monterad skimningsutrustning. Ibland är hela frontsystemet utbytt, ibland finns en list monterad med dubbelhäftande tejp.Svårupptäckt. Monterad skimningsutrustning. Ibland är hela frontsystemet utbytt, ibland finns en list monterad med dubbelhäftande tejp.
Svårupptäckt. Monterad skimningsutrustning. Ibland är hela frontsystemet utbytt, ibland finns en list monterad med dubbelhäftande tejp.

Spåren efter ligan leder till New York

Publicerad

Göteborg. Flera medlemmar i en internationell liga dömdes nyligen i en skimningshärva med förgreningar mellan Göteborg och New York.

Nu växer härvan. Ytterligare två män åtalas för medhjälp till grovt bedrägeri.

De ska ha hanterat stulna pengar och hjälpt till att manipulera kortläsare på bensinstationer i Skåne, Göteborg och Mellansverige.

- Jag har varit på fel plats vid fel tillfälle, säger en av männen i förhör.

Skimningen pågick under ett halvår 2013 på mestadels bensinstationer i Göteborgstrakten, Skåne och olika platser i mellersta Sverige.

Det var under spaning mot andra gärningsmän i ligan som polisen blev intresserade av de två män, 21 och 28 år, som nu åtalats.

När männen greps hade de nycklar till en lägenhet i Hisings Backa.

Hittade utrustning

Vid en husrannsakan hittade polisen där mängder av utrustning för skimning av bensinstationer. Det var inte det enda tillhållet.

Enligt åtalet har lägenheter på Atmosfärgatan och Lisa Sass gata i Göteborg, en gård i Kungsör och en stuga i Orsa fungerat som kombinerade bostäder och verkstäder för tillverkning av skimningsutrustning.

Duon monterade enligt åtalet skimningsutrustning på bensinstationers kortläsare i Göteborg och Mellansverige.

Kortens magnetremsor scannades för att kunna göra kopior, samtidigt som en dold kamera filmade när kunderna slog in sina pinkoder.

Tog ut pengar i New York

Informationen skickades sedan vidare av de två männen till deras kumpaner i den internationella skimnings-ligan.

Därefter kunde ligan ta ut pengar med sina kopierade bankomatkort på Manhattan och i Queens i New York. På så sätt lyckades man enligt åtalet komma över 788 736 kronor.

21-åringen ska ha tagit emot 56 000 kronor via transaktioner från USA, pengar som han ska ha överlämnat till kumpaner i Göteborg.

"Hotade att döda mig"

Han ska ha rekognoserat vid "ett stort antal bensinstationer" i Halland och Norra Skåne och hjälpt till med skimning i Mellansverige.

I ett förhör säger 21-åringen att han fick betalt av någon som sa åt honom vad han skulle göra, i ett annat förhör säger han att han skulle besöka en bensinstation för att "titta". Men vad han skulle titta på säger han sig inte veta.

- De förklarade men jag förstod inget.

Han säger också i förhör att han trodde att han kommit till Sverige för att jobba, men blev hotad när han inte ville gå med på vad de andra gjorde.

- Han gav sig på mig och hotade att han skulle döda mig. Jag förstod att nåt inte var rätt. Jag skulle ju komma och jobba men vi gjorde inget, säger han om Vasile Bangau, 45, som i Göteborgs tingsrätt har dömts för att ha länsat bankkonton på 1,2 miljoner kronor.

- Han förnekar brott, men vidgår att han har varit med vid vissa tillfällen, men egentligen på grund av tvång, säger hans advokat Robert Mjösén, som kommer att yrka på ett frikännande.

Förnekar skimningen

28-åringen förnekar sin påstådda roll som medhjälpare i skimningshärvan.

- Jag har inte varit direkt inblandad men jag har varit på fel plats vid fel tillfälle, säger han i förhör.

Men enligt åtalet har han varit inblandad i skimning på Shell i Jönköping, Surahammar, Strängnäs, Gnesta, Mockfjärd, Rättvik, Borlänge, Mora och Orsa. Han ska också ha tagit emot 31 000 kronor via en internationell överföring.

Sandra Divinyi
Sandra Divinyi
Nils Wadström
Nils Wadström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER