Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Person hittad död – befaras vara Dante

Polisen befarar att den person man hittat avliden, är tolvårige Dante. Foto: Privat

FALKENBERG. En avliden person har hittats vid Hertings kraftstation i Falkenberg.

Med största sannolikhet rör det sig om tolvårige Dante, som varit försvunnen sedan i tisdags, enligt polisen.

– Man kontrollerade luckorna vid kraftstationen och påträffade då en avliden person, säger Christer Bartholdsson, lokalpolisområdeschef.  

Under fredagskvällen samlades hundratals personer på Stortorget i staden för att tända ljus.

Polis på plats där den avlidna personen, som befaras vara Dante, hittades. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Kraftverket där den avlidna personen hittades. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Dante, 12, kom aldrig hem från kvällspromenaden med familjens hund i tisdags kväll. Vid 18-tiden larmades polisen och en massiv sökinsats inleddes.

Redan under natten till onsdagen gick polisen upp i en särskild händelse och under torsdagen fortsatte sökandet med oförminskad styrka.

– Vi vill uppmana alla i Falkenberg med omnejd att gå igenom sina tomter, uthus, bilar eller andra platser där han eventuellt kan finnas, sa Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen, och fortsatte:

– Det är helt omöjligt för oss att gå igenom alla skrymslen och vrår och det går inte att utesluta att han är rädd och gömmer sig någonstans. Hela Falkenberg är ett sökområde

Polis, militär, kustbevakning och tusentals frivilliga förenades i ansträngningarna med att hitta Dante.

Största sökinsatsen någonsin

Tessan Jigfjord, presstalesperson vid Missing people, uppgav att sökandet efter Dante är organisationens största insats någonsin.

– Man söker i en cirkel där han försvann och sen utvidgar man den allt eftersom, berättade Jigford.

Tessan Jigfjord vid Missing people uppgav att det rörde sig om organisationens största insats någonsin.

En av de frivilliga på plats var Madeleine Lindberg, som rest från Helsingborg för att delta i sökinsatsen. Hon planerade att vara kvar i Falkenberg tills dess att Dante återfunnits.

– Jag ger mig inte. Det här barnet ska hittas och han ska hem till sina föräldrar, sa hon.

Under natten mot torsdagen började polisen genomföra sökningar i ån Ätran, inte långt ifrån Tröingeberg där Dante försvann. Vid lunchtid på torsdagen var området kring ån avspärrat.

Samtidigt uppgav polisen att spår efter Dante hade hittats. De ville dock inte uttala sig om vilka spår det handlade om.

Minskade vattenflödet

Under kvällen samma dag gav polisen order om att minska flödet från vattenkraftverket i Herting, som ligger en bit uppströms från det avspärrande sökområdet. Detta för att underlätta dykarnas sökarbete.

– Vi har samverkan med kraftägaren för att reglera lite så att det blir lättare för dykarna. Det är strömt, sa Tommy Nyman, presstalesperson i region Väst.

På fredagsmorgonen berättade Nyman att man sökt igenom de flesta av de sektorer som sökområdet delas upp i.

– Vi strax klara med de sektorer som har varit aktuella från början, men de kan komma att sökas om.

Under torsdagskvällen gav polisen order om att minska flödet från vattenkraftverket i Herting, som ligger en bit uppströms från det avspärrande sökområdet. Foto: HENRIK JANSSON

Ansträngningarna från polis och frivilliga gav resultat. På fredagseftermiddagen avslutades sökinsatsen, men den fick inte det lyckliga slut som alla hade hoppats på. Klockan 15.40 fann polisen en avliden person i vattnet vid Hertings kraftstation.

Den avlidne är ännu inte identifierad, men polisen har underrättat Dantes anhöriga om att det med största sannolikhet är deras pojke som man har hittat.

Polisen tacksam

– Man kontrollerade luckorna vid kraftstationen och påträffade då en avliden person, sa Christer Bartholdsson, lokalpolisområdeschef.  

Människor har lämnat blommor vid platsen där den avlidna person som befaras vara Dante, hittats. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Falkenbergs kommunalråd Mari-Louise Wernersson (C):

– Han hittades vid kraftverket, vid en laxtrappa som finns där. Det är det sista kraftverket i Ätran, som kommunen äger. Det är vår personal som är där. Vi erbjuder alla stöd, som man får om man behöver och vill. Det har gått ut ett sådant erbjudande till personalen, sa hon.

Hundratals samlades på Stortorget. Foto: HENRIK JANSSON
Ljus tillägnade Dante. Foto: HENRIK JANSSON

Polisen vill tacka alla som deltagit i sökandet efter Dante.

– Jag är oerhört tacksam, både som polis och som medmänniska, att det finns det här engagemanget för att hjälpa till. Det är ett engagemang som är svårt att greppa om. Att folk har ställt upp som de har gjort värmer oerhört,  sa Christer Bartholdsson, och fortsatte:

–Våra tankar går framför allt till alla i pojkens närhet, hans familj och vänner.

Samlades på Stortorget

Enligt polisen finns det i dagsläget ingenting som tyder på att den avlidne personen har utsatts för något brott. 

Under fredagskvällen samlades hundratals människor på Stortorget i Falkenberg för att tända ljus och hålla en minnestund. Många samlades också i Falkenbergs kyrka.

– Det är en fruktansvärd sorg vi delar. Jag är väldigt rörd över detta oerhörda hjärta man har visat över att hjälpa varandra i en ytterst svår situation, säger Falkenbergs kommunalråd Mari-Louise Wernersson (C), till SVT Väst.

Christer Bartholdsson, lokalpolisområdeschef. Foto: HENRIK JANSSON
Blommar, ljus och en nallebjörn har placerats ut i närheten av den plats där en avliden person hittades under fredagseftermiddagen. Foto: ALEX LJUNGDAHL