Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spädbarn kan ha dött av bakterie på sjukhus

Sammanlagt tio spädbarn på Östra sjukhuset har smittats av tarmbakterien serratia. Nu har ett av dem avlidit.Foto: Anders Ylander

Tio spädbarn på Östra sjukhuset har smittats av tarmbakterien serratia.

Nu har ett av barnen avlidit.

– Vi kan inte utesluta att det är infektionen som är orsaken till detta, säger Anne Olmarker, chefläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Fakta om Serratiabakterien

* Serratia är ett släkte bakterier. De kan orsaka sjukdomar hos patienter som redan ligger på sjukhus, till exempel urinvägsinfektioner och infektioner i sår.

* Serratia marcescens, "Järteckenbakterien", är en rödfärgad bakterie som förekommer rikligt i naturen och även delvis i människans tarmar. Den är normalt ofarlig men kan på ett sjukhus orsaka utbrott av så kallad sjukhussjuka.

Källa: Läkemedelsboken Fass (Farmaceutiska specialiteter i Sverige). (TT)

Förra veckan konstaterades att tarmbakterien serratia marcescens fanns vid en avdelning med för tidigt födda på Östra sjukhuset i Göteborg. Vid en rutinmässig odling upptäcktes att tio av barnen på avdelningen bar på smittan.

– Av dessa är det totalt fyra som haft blodförgiftning som följd, det vill säga som blivit sjuka. Det här är allvarligt, de är redan väldigt små och multisjuka de här barnen, säger Anne Olmarker, chefläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

På tisdagen gick sjukhuset ut med information om att ett av de drabbade barnen avlidit.

Anne Olmarker menar att man inte kan utesluta att infektionen är orsaken till att ett av barnen dött.

– Men det är inte säkert att det är den primära orsaken, vi måste utreda detta vidare, säger hon.

Smittan är ofarlig för i övrigt friska personer. Men de tidigt födda barnen kan drabbas extra hårt då de inte har något väl utvecklat immunförsvar.

Har fått antibiotika

Nu har sjukhuset isolerat smittan. Ett av de fyra rum som finns i avdelningen är helt smittofritt och där behandlas de barn som inte bär på bakterien.

– De som fått blodförgiftning har fått antibiotika så där är läget stabilt. För de andra sex barnen har vi inte behövt inleda någon sådan behandling.

"Läget är stabilt"

Sjukhuset har bestämt sig för att göra en så kallad lex Maria-anmälan.

– Detta är en allvarlig vårdskada. Fyra barn har fått blodförgiftning så det är klart att det är noga att vi utreder detta och ser om det finns något vi kan göra för att undvika att detta händer igen, säger Anne Olmarker.

Sjukhuset meddelar att bakterien är isolerad och att man inte behöver vara orolig för att åka till Östra för vård.

– Läget är stabilt här nu, säger Anne Olmarker.