2018 larmade Sahlgrenska universitetssjukhuset Ivo efter att två pojkar inkommit till akutmottagningen på Drottning Silvias barnsjukhus samma dag.
En av pojkarna, drygt fyra veckor gammal, misstänktes ha blodförgiftning, alternativt lunginflammation, och hade låg syrehalt i blodet.
Den andra pojken, som då var två månader gammal, hade också låg syresättning, och när man ett år senare magnetröntgade pojkens hjärna upptäcktes små förändringar.
Också en tredje pojke har blivit föremål för Ivo:s utredning. Han var tre veckor gammal när han kom in till akuten på Södra Älvsborgs sjukhus, och vårdpersonalen misstänkte att han led av akut blodförgiftning eller hjärtfel. Hans syresättning var också dålig.
Gemensamt för samtliga små patienter var att de nyligen hade omskurits av samma läkare, och att de verkade lida av syrebrist orsakad av methemoglobin. Deras föräldrar hade ordinerats en bedövningssalva, ”Tapin kräm” av läkaren, som i för hög dos kan orsaka så kallad methemoglobinemi – ett livshotande tillstånd.
Ville göra ingreppen ”så bekväma som möjligt”
”Ordinationen är inte i enlighet med FASS rekommendationer eller Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om omskärelse av pojkar. Vidare har ordinationen fått allvarliga konsekvenser för patienterna”, skriver Ivo i sitt ställningstagande, och fortsätter:
”Att (läkaren) har skrivit ut recept på Tapin kräm i storleken 30 gram har även inneburit en högre risk för överdosering. Ivo anser att (läkaren) har brustit i den del av yrkesutövningen som omfattar smärtlindring i samband med manlig omskärelse”.
Inspektionen för vård och omsorg anser att läkaren behöver utveckla sin kompetens inom området, och har yrkat till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, att ge honom en tre år lång prövotid ”under vilken Ivo kan följa hans yrkesutövning i denna del”.
Nu har HSAN beslutat att gå på den linjen.
Läkaren själv medger att han ordinerat krämen, och att den skulle appliceras fem gånger per dygn. Men ”han kan inte förstå att det har blivit sådana allvarliga konsekvenser”, och menar enligt Ivo:s utredning att ordineringen av krämen inte beror på okunskap om den eller om biverkningar, utan att han velat göra ingreppen ”så bekväma som möjligt”.