Gert-Ove Persson har varit sotare i 47 år. Ugglan på bilden räddades från en skorsten. Foto: PrivatGert-Ove Persson har varit sotare i 47 år. Ugglan på bilden räddades från en skorsten. Foto: Privat
Gert-Ove Persson har varit sotare i 47 år. Ugglan på bilden räddades från en skorsten. Foto: Privat
Företaget som ringer runt erbjuder tjänster inom sotning och ventilation. Foto: Robban AnderssonFöretaget som ringer runt erbjuder tjänster inom sotning och ventilation. Foto: Robban Andersson
Företaget som ringer runt erbjuder tjänster inom sotning och ventilation. Foto: Robban Andersson

Sotarbedragare härjar – säljer falska tjänster

Publicerad

Gert-Ove Persson, 62, har arbetat som sotare i 47 år och hans firma har haft avtal med Hagfors kommun kring den lagstadgade sotningen sedan 1988.

Under sommaren har en annan firma börjat ringa runt och erbjuda tjänster inom sotning och ventilation.

– Om det händer något så kan mitt goda rykte bli förstört för all evighet, säger han.

Den lagstadgade sotningen i Hagfors och Munkfors i Värmland är det Gert-Ove Perssons firma, Sotning & ventilation i Hagfors AB, som har hand om.

Så har det varit sedan 1988.

Under sommaren har ett annat företag ringt runt i kommunerna och erbjudit tjänster inom sotning och ventilation, något NWT var först att rapportera.

– Det är olustigt, jag vet inte vad det är för typer, säger Gert-Ove Persson och fortsätter:

– Att ha en ventilationsfirma är inte olagligt, det kan vem som helst ha. Men säger de att de erbjuder sotning och är sotare så ljuger de.

LÄS MER: Räddningstjänsten varnar för sotarbluff i Skaraborg.

"Ringt hela veckan"

Det är många i området som hört av sig till Gert-Ove för att de trott att det är hans firma som ringt.

– Folk har ringt hela veckan och de har fått samtal från den här firman. De säger sotning och ventilation och det är ju vad min firma heter. Om det händer något så kan mitt goda rykte bli förstört för all evighet.

Företaget som ringer runt tar också ett betydligt högre pris för tjänsterna.

– Om man tar fläktsotning så är det dubbelt så mycket som jag tar exempelvis.

LÄS MER: Polisen varnar för sotarpirater i sommar.

Är orolig

Gert-Ove Persson känner sig orolig i fall något händer under ett arbete som det andra företaget utför och husägaren tror att det handlar om hans firma.

– Om det händer något så kan mitt goda rykte bli förstört för all evighet. Vi är folkets hjälpreda, vi är som hustomtar skulle man kunna säga och jag har varit det i 47 år. Det hade varit förödande.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER