Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brand hos hjälporganisation misstänkt anlagd: ”Sorg”

Under söndagskvällen brann det i Reningsborgs lokaler i Frölunda.Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN
Det är oklart hur branden startade. Polisen har inlett en förundersökning gällande mordbrand.Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN
Reningsborg har flera ideella satsningar och har bland annat flera möjligheter för arbetsträning för personer som av olika skäl behöver stöd för att komma in i arbetslivet.Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN
Det är oklart när butiken kommer att kunna öppna igen.Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN
Mikael Albertsson är direktor på hjälporganisationen Reningsborg.Foto: privat

Rökskador och sot täcker den stora second hand-butiken Reningsborg efter nattens brand och butiken kommer inte kunna öppna på länge.

Det är oklart vad som orsakat branden och polisen har inlett en förundersökning om mordbrand.

Mikael Albertsson är direktor på hjälporganisationen Reningsborg och är bestört över det som har hänt.

– Både vi och kunderna känner sorg, vrede och ilska, säger han.

Under söndagskvällen ryckte räddningstjänsten ut med flera enheter till Reningsborgs lokaler i Frölunda. Det hade då börjat brinna i fasaden på byggnaden.

Hjälporganisationen Reningsborg driver en stor second hand-butik i Västra Frölundas gamla reningsverk. 

Elden hade letat sig upp från fasaden och upp mot taket. Räddningstjänsten fick rycka ut med elva enheter till platsen och jobbade under natten med att begränsa branden.

– Hade brandkåren kommit en minut senare hade de inte kunnat göra något. Det var på håret att inte hela stället brann ner, säger Mikael Albertsson som är direktor på Reningsborg och har tidigare berättat om händelsen för P4 Göteborg.

Han berättar att branden hade spridit sig till frigolitisoleringen i taket.

– Brandkåren kunde dela av så att det inte spred sig, men den eländiga frigoliten skapar stora mängder sot och skit och det blåste väldigt mycket. Hela stället är täckt.

Nästan allt kommer att slängas

Nästan allt i butiken kommer att behöva slängas och Mikael Albertsson tror inte att de kommer att kunna öppna på länge.

– Det är inte så mycket brandskador i butiken, men massa svart sot och det luktar och är farligt. Vi kan eventuellt diska porslin, men möbler, kläder och sådant… 70-80 procent kommer att behöva slängas. Det är otroligt sorgligt med tanke på alla som skänkt så fina saker.

Reningsborg har flera ideella satsningar och har bland annat flera möjligheter för arbetsträning för personer som av olika skäl behöver stöd för att komma in i arbetslivet. Branden är ett hårt slag mot verksamhetens ekonomi.

– Det är mycket tid och kärlek som har skapat den här butiken och vi har jättemånga nöjda kunder. Vi var inne i ett fantastiskt bra flow och det blev mycket pengar över till behövande i världen. Och så kommer det här. Det är riktigt tufft, det här var den delen av vår verksamhet som gick bäst just nu och håller oss flytande. Men vi kommer att ta oss igenom det, vi lägger oss inte bara ner. Det är bara att köra igen.

Enligt polisen hade branden spridit sig från en brinnande stol vid fasaden. Polisen spärrade av platsen efter branden och har inlett en förundersökning gällande mordbrand.

”Fantastiska kunder”

Trots branden så försöker Reningsborg hålla verksamheten i gång. 

– Vi har fantastiska kunder och otroligt trogna kunder som både besöker oss och lämnar saker i överflöd. I dag har det varit bilar som rullat in hela tiden, men vi har inte kunnat ta emot det. Men vi ska ta hit containrar så att man kan lämna in saker och vi har även butiker i Angered och Partille, säger Mikael Albertsson.

Han vill också lyfta det jobb som räddningstjänsten gjorde på platsen.

– Stor eloge till dem och även till personen som larmade. Hade han eller hon inte larmat hade huset inte stått kvar och då hade det varit riktigt allvarligt. Alla har gjort ett grymt jobb och det är vi tacksamma för.