Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter sopkaoset – nu kan sopstationer videofilmas

Magnus Örnborg är regionchef på FTI. Han vill införa kameröverkningar på de av bolagets återvinningsstationer som är särskilt utsatta för dumpning.Foto: Förpacknings & Tidningsinsamlingen
Jonas Holmberg, kommunikationschef på Borås energi och miljö, tror på att kommunikation och information om avfallshantering spelar en viktig roll för att minska problemen. Foto: Borås energi och miljö
Grövre sopor ska slängas på en återvinningscentral, som visas här på bilden. Och inte på en återvinningsstation. Foto: Borås energi och miljö
Sopor dumpade utanför behållarna på en återvinningsstation. OBS bilden är från ett annat tillfälle.Foto: Åke Thim

Grovsopor som dumpas vid återvinningsstationer är ett stort problem både i Borås och i övriga Sverige. 

Nu vill företaget som har hand om stationerna införa kameraövervakning för att råda bot på problemen. 

– De flesta som ställer grejer där vet om att de gör fel, säger Magnus Örnborg, regionchef på FTI, företaget som driver återvinningsstationerna. 

Borås har i likhet med många städer drabbats av problem med att det dumpas grovsopor vid olika återvinningsstationer i staden. En av de mest utsatta är stationen vid Sinnenas park. Förpacknings & Tidningsinsamlingen (FTI), som driver den drabbade stationen, utför just nu ett nationellt projekt med förhoppning om att kunna ta hårdare tag mot de som skräpar ner. Bland annat försöker man söka tillstånd att videoövervaka särkskilt drabbade återvinningsstationer, något som Borås Tidning var först att skriva om. 

Magnus Örnborg är regionchef på FTI, och enligt honom krävs det hårdare tag mot de individer som skräpar ner. 

– Det finns ett fåtal individer som lämnar skräp på ett felaktigt sätt. Det är ganska lätt att göra rätt på en återvinningsstation, det är tydligt markerat vad som ska slängas var och de finns instruktioner både i text och på bilder. En soffa eller en pinnstol får inte plats i de här behållarna, de flesta som ställer grejer där vet om att de gör fel, säger han.

Ska avskräcka de som missköter sig

För att avskräcka de som slarvar vill Magnus Örnborg nu ha tillstånd att kameraövervaka vissa av bolagets stationer, men det är en svår process att driva igenom. Man får nämligen inte filma människor på allmän plats.

– Vi försöker titta på hur många polisanmälningar om nerskräpning från vår sida som krävs för att rättfärdiga videoövervakning. Vår verksamhet bygger på att man ska kunna lämna sopor anonymt dygnet runt, men jag tror inte att någon har problem med att bli filmad för att råda bot på problemen. Vi tror att det är ett medvetet beteende för att de flesta av dessa dumpningar sker nattetid.

 

LÄS OCKSÅ: Nu är det dags att städa upp Göteborg 

 

Jonas Holmberg, kommunikationschef på Borås energi och miljö, berättar att man har sett en ökning av felaktig dumpning av sopor på stadens återvinningsstationer. Enligt honom tror man att dumpningen kan bero på att man måste vara mer tydlig om var man ska göra av sitt avfall.

– Vi jobbar väldigt mycket med information och utbildning för att informera var man ska slänga sitt avfall. Vi har haft framgång med ett mobilt informationscenter där det finns personal som kan både svenska och andra språk och kan informera både skriftligt och praktiskt hur det ska gå till.

Borås tror på långsiktiga lösningar

Enligt Magnus Örnborg rör det sig snarare om ett utstuderat beteende och lathet hos vissa individer.

– Jag tror inte att det rör sig om så mycket okunskap, det framgår ganska tydligt . Man man kan dra in många tankar om att folk inte kan läsa eller inte förstår språket, men det är ändå ganska tydligt att det är en station, det finns behållare. Man kan inte stoppa ner sin soffa eller en pinnstol, de får inte plats, säger han.

Jonas Holmberg på Borås och energi välkomnar förslaget om kameraövervakning, om det kan hjälpa till att minska problemen.

– Vi är beredda att prova alla möjliga åtgärder och skulle det visa sig att det är en åtgärd som funkar så är vi positiva till den, vi tror på långsiktiga lösningar, säger han.