Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sopkaos i kommunen – Gösta kritisk: ”Skandal”

Gösta Lundén vid Munkegärde återvinningsstation. Foto: ANNA HEDLUND/KUNGÄLVS-POSTEN
Sopberget. Foto: ANNA HEDLUND/KUNGÄLVS-POSTEN

Återvinningscentralerna i Kungälv har i flera veckors tid dränkts i drivor av sopor efter att skräpbehållarna bytts ut.

Något som fått boende i kommunen att reagera starkt.

Nu agerar de ansvariga – med fler tömningstider och nya städtider.

– Vi hade inte riktigt räknat med den volymen som skulle komma, säger Magnus Örnborg, regionchef på Förpacknings- och tidningsinsamlingen.

För några veckor sedan byttes återvinningsbehållarna i Kungälv ut. 

Men förändringen har varit allt annat än problemfri, vilket Kungälvs-Posten rapporterat om i flera artiklar.

I lokala Facebook-grupper har flera personer postat bilder på överfulla återvinningscontrainrar runtomkring kommunen. Problemen ska framför allt vara vid Ytterby respektive Munkegärde återvinningsstation.

Enligt  FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen, som ansvarar för insamlingen på landets återvinningsstationer, har takten för containertömningarna varit för låg. Vilket alltså resulterat i att folk dumpar soppåsarna utanför de fulla behållarna.  

Det har framför allt gällt plast- och kartongförpackningarna.

Något som FTI nu jobbar på att åtgärda.

– Det var fel intervaller (av tömningen) från början vill jag påstå. Vi hade inte riktigt räknat med den volymen som skulle komma. De nya behållarna fylldes mycket snabbare än vad vi hade räknat med. Kungälvsborna är duktiga, säger Magnus Örnborg, regionchef på FTI.

Drivor av skräp

Gösta Lundén är en av privatpersonerna som reagerat på skräpet. När han skulle lämna soporna i Munkegärde möttes han av soppåsar slängda på marken. Soporna var så många att det bildats ett litet berg utanför de överfulla contrainrarna.

– Tidigare har det alltid varit bra. Jag trodde inte att det skulle vara så här på Munkegärde där jag brukar lämna mina grejer, men det var det, säger Gösta till GT.

De nya contrainrarna har mindre öppningar än de gamla. Det gör att det är svårare att få ner skräpet, enligt Gösta.

– Så som det varit har det varit stora containrar med hål som man kan stoppa in mynningen på säcken i och tömma ut innehållet. Men så möttes jag alltså av detta, där man har små springor att stoppa soporna i, säger han och tillägger:

– Hela planeringen är inte så bra.

”Fel intervaller”

Magnus Örnborg menar dock att det inte är någon stor skillnad på hur mycket skräp som går i de nya respektive de gamla behållarna. Men han säger att de nya behållare snarare har kapacitet för mer skräp. Han säger också att de nya smalare inkasthålen inte ska ses som ett problem.

– De tidigare behållarna var farliga. Barn kunde krypa in i dem. Det är inte tillåtet att ha för stora hål. De nya är helt godkända enligt Boverket.

Ska bli rent igen

Magnus Örnborg säger att Kungälvborna bör kunna räkna med rena återvinningsstationer redan under veckan. Man har nu lagt om såväl tömningstiderna som städtiderna. Och även frigjort resurser för extra tömningstider.

– Det är min absoluta förhoppning. Man kan mötas av någon full station men det ska höra till det ovanliga snarare än det vanliga.