På sidan av Sophies ansikte syns ett blåmärke efter misshandeln. Foto: Anders YlanderPå sidan av Sophies ansikte syns ett blåmärke efter misshandeln. Foto: Anders Ylander
På sidan av Sophies ansikte syns ett blåmärke efter misshandeln.  Foto: Anders Ylander
Trots undersökningar vet ingen varför hon inte känner sina ben Foto: Anders YlanderTrots undersökningar vet ingen varför hon inte känner sina ben Foto: Anders Ylander
Trots undersökningar vet ingen varför hon inte känner sina ben  Foto: Anders Ylander
Överfallet skedde helt oprovocerat innan gärningsmännen flydde från platsen. Foto: Anders YlanderÖverfallet skedde helt oprovocerat innan gärningsmännen flydde från platsen. Foto: Anders Ylander
Överfallet skedde helt oprovocerat innan gärningsmännen flydde från platsen.  Foto: Anders Ylander

Sophie om överfallet: "Jag vet inte varför"

Publicerad

Hon blev brutalt nedslagen av tre totala främlingar. Sophie Fathers, 16, har förlorat känseln i benen.

Men det är en fråga som ekar i huvudet.

– Jag vet inte varför jag blev påhoppad. Det är det som är jobbigast, att inte veta varför, säger hon.

Hon är samlad men chockad i sjukhussängen. Vid sidan av ögat, ner på kinden syns ett blåmärke som börjat skifta i lila. På borden bredvid henne ligger godis och choklad i färgglada oöppnade förpackningar.

I måndags kväll överfölls Sophie Fathers, 16, brutalt av tre okända män i centrala Kungsbacka och fördes akut till sjukhus.

Hon tar ett djupt andetag och börjar berätta vad som hände.

– Jag skulle till gymmet för att möta min kompis där, säger hon.

Följde efter henne i bil

Hon tog bussen från Onsala och hoppade av inne i Kungsbacka vid Varlaskolan. Från hållplatsen tog hon sedan en genväg till gymmet. Vid ett övergångsställe såg hon en bil som hon la märke till.

– Det är en bro där som jag ska gå över och då stannar den här bilen. Den håller på och gasar och bromsar så jag inte riktigt vågar gå över. Sen slutar den och jag går över då.

Det är nu hon berättar att hon börjar bli rädd. Hon går längs trottoaren och bilen krypkör bredvid henne i samma takt som hon går.

"Knuffade mig mot väggen"

Då vände Sophie och sprang från platsen. Hon försökte gömma sig bakom ett hus men gärningsmännen följde efter.

– Jag trodde att det var lugnt men det var det inte. Jag försöker ringa min kompis men hon svarar inte. Och då kommer de dit, säger hon och fortsätter:

– En av killarna säger: om jag gör motstånd så kommer jag få ångra det. Sen tar en annan kille tag i mig och knuffar mig tre gånger mot väggen och sen får jag två slag i ansiktet. Sen stack de.

Hon tystnar.

– Jag blev jättechockad. Sen kom min kompis och såg att jag var slagen då ringde hon polis och ambulans.

Känseln i benen försvann

Det är par minuter efter överfallet som Sophie förstår att något är riktigt fel - hennes kompis försöker få henne att ställa sig upp. Men det går inte, känseln i benen hade försvunnit.

– Det kom inte med en gång, men min kompis ville att jag skulle resa mig och då kände jag att jag inte hade någon känsel, säger hon.

Hon fördes först till Varbergs sjukhus och sedan vidare till Sahlgrenska Universitetssjukhuset där hon nu vårdas.

Hur länge hon ska stanna kvar där vet hon inte.

– Det är nog så länge jag inte känner i något i benen. De har inte riktigt kommit fram till någonting. De har gjort en magnetröntgen som inte visat något negativt men jag känner fortfarande inte mina ben.

Vill ha svar

Det har gått lite mer än ett dygn sen hon blev attackerad och chocken och smärtan finns naturligtvis kvar.

– Jag är chockad och det känns jobbigt.

Polisen sökte under måndagskvällen vittnen och knackade dörr. Sophie berättar att platsen var undanskymd vid en brygga på Hamntorget och att inga andra personer fanns i närheten.

Hon säger att killarna som överföll henne hade mörkt hår och stora jackor. Två av dem hade skäggstubb, den tredje hade ingen skäggstubb men en grön keps med svart skärm.

Sophie hoppas nu att hon ska kunna ta sig vidare från överfallet - men det är en fråga som gnager i henne.

– Jag vet inte varför jag blev påhoppad. Det är det som är jobbigast, att inte veta varför.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER