Sopåkaren Michaelas larm: Råttorna tar över

Michaela Mrázová, renhållningsarbetare i Göteborg, ser råttor dagligen.
Foto: Privat
En bidragande orsak är att människor lämnar sina hushållssopor i och vid sidan om stadens offentliga sopkärl.
Foto: PER WISSING / PER WISSING GT/EXPRESSEN

De senaste åren har problemet med råttor ökat lavinartat i Göteborg. 

En bidragande orsak är att människor lämnar sina hushållssopor i och vid sidan om stadens offentliga sopkärl. 

Det menar personal på park- och naturförvaltningen, som nu slår larm.

– På Backaplan måste vi sparka på korgarna innan vi tömmer dem, så att råttorna springer ut, säger renhållningsarbetaren Michaela Mrázová, 23.

Från januari till november 2012 fick Anticimex 3 700 larm om råttor i Göteborg och kranskommunerna. Fem år senare hade larmen ökat explosionsartat.

– Det är en ökning med 297 procent som yttrar sig i att allt fler ser råttor på gatorna när man går till jobbet, sa Håkan Rystrand, presskontakt på Anticimex, till GP då.

Och problemet har inte minskat sedan dess – snarare tvärtom. 

På grund av ökad nedskräpning finns det gott om mat till råttorna, och nu har chefer och personal på park- och naturförvaltningen i Göteborg tröttnat. 

En bidragande faktor till råttinvasionen är att folk slänger sina sopor i det offentliga rummet, hävdar de.

– Man fyller sopkärlen med hushållssopor och när korgarna är fulla ställer man skräpet vid sidan om. Jag vet inte hur vi ska lösa det. Råttorna är överallt, säger Michaela Mrázová, renhållningsarbetare i Göteborg.

”Ett stort problem”

Arbetssituationen är betungande för henne och hennes kolleger, berättar hon, och exemplifierar med situationen i Vasastaden och på Backaplan.

– I vårt uppdrag ingår det att tomma sopkorgarna i Vasastaden tre gånger i veckan, men det räcker inte. Varje dag slänger folk hushållsopor där, berättar hon, och fortsätter:

– På Backaplan måste vi sparka på korgarna innan vi tömmer dem, så att råttorna springer ut. Det har hänt att de har hoppat upp på mina kolleger.

Thomas Larsson är enhetschef på park- och natur:

– Detta är ett stort problem. Det är ett miljöproblem, och för vårta medarbetare är det ett arbetsmiljöproblem. Det är ett beteende man måste ändra på, säger han till TV4.

Jätteråtta fångad på bild

Vissa råttor är också större än andra. Något som blev tydligt hösten 2017, när en renhållningsarbetare i Göteborg delade med sig av en bild på en jätteråtta på Facebook.

Bilden på jätteråttan spreds snabbt i sociala medier.
Foto: Privat

Bilden spreds snabbt i sociala medier och väckte stor bestörtning. 

Men det uppstod också en debatt om huruvida det verkligen var en råtta, eller någon annan sorts gnagare, som syntes på fotot.

GT ställde frågan till en expert på Universeum, som svarade i ett mejl:

”Vad vi kan se så är detta en brunråtta, men proportionerna stämmer inte. Om det beror på djurets storlek eller på hur bilden är tagen kan vi inte avgöra.”