Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sonja, 88, dog – efter olycka med vårdboendet

Sonja Pettersson älskade att få besök och fika med sin dotter Pia. På en utflykt med vårdboendet ramlade Sonja ur sin rullstol och slog sig illa. Några dagar senare avled hon. Foto: Privat
Pia Pettersson sörjer sin mamma Sonja som dog efter en olycka som inträffade när hon var på utflykt med vårdboendet: ”Jag kan inte tro att det är sant”. Foto: Privat

Sonja, 88, föll ur rullstolen på utflykten med vårdboendet, berättar dottern Pia Pettersson.

Hon ska ha störtat från en brygga och landat med ansiktet rakt ner på en samling stenar. 

Kort efter olyckan avled Sonja.

– Jag fattar inte att det är sant. Jag är så arg och kommer att anmäla boendet, säger Pia Pettersson.

Sonja Pettersson bodde på ett kommunalt vårdboende i Karlstad och den 27 juni skulle de boende och personalen göra en utflykt. De åkte till ett område vid Klarälven i Karlstad.

När det var dags att åka hem igen stod gruppen och väntade på färdtjänst. 

– En i personalen som stod och väntade med mamma gick i väg och lämnade henne ensam. Hon hade låst rullstolen, men mamma låste upp den, precis som hon brukar göra, berättar dottern Pia Pettersson.

Föll med ansiktet mot stenarna

Rullstolen ska ha börjat rulla ner mot en brygga vid vattnet, enligt Pia Pettersson. 

– De andra stod 20 meter därifrån. Mamma föll ur rullstolen och ner från bryggan. Hon landade med ansiktet mot stenarna, säger Pia Petterson, som först berättade om händelsen i NWT. 

Det var i samband med att Sonja fördes med ambulans till akuten som Pia Pettersson fick samtalet från boendets enhetschef som berättade att det hänt en olycka.

– Hon sa att det hänt något fruktansvärt men att hon trodde att mamma bara hade brutit näsan, säger Pia Pettersson som tog sig till akutmottagningen på sjukhuset.

”Som en skräckfilm”

Det var inte förrän hon kom fram som hon fick reda på allvaret i olyckan. 

– Det var som en skräckfilm när jag såg mamma. Hon var helt täckt i blod. Ansiktet var igenmurat. Hon hade multifrakturer i hela ansiktet och låg i respirator, berättar Pia.

Efter ett par dagar var läget bättre och Sonja Pettersson flyttades från intensiven till en vårdavdelning. På natten fick Pia Pettersson ett samtal från en läkare.

 

Sonja Pettersson blev 88 år. ”Mamma älskade fina kläder och att göra sig fin i håret. Jag tror hon skulle ha levt i flera år till om inte olyckan inträffat” säger dottern Pia Pettersson. Foto: Privat

”Jag bara skrek rakt ut”

– Läkaren sa att mamma snabbt blivit sämre och avlidit. Du skojar, sa jag. Men det var på riktigt. Jag bara skrek rakt ut. Jag bröt ihop totalt. Jag ringde boendets chef på natten och berättade att mamma var död.

Pia Pettersson beskriver ilskan hon känner mot vårdboendet och bristen i omsorgen om mamman på utflykten.

– Jag vill aldrig mer prata med någon på boendet överhuvudtaget. Vi har tömt lägenheten, och bara lämnade boendet utan att säga något till någon. Jag är så arg, förklarar hon.

 

 

LÄS OCKSÅ: Dementa på äldreboende i Göteborg filmades och hånades 

 

Pia Pettersson berättar att hon själv arbetar i kommunens hemtjänst och konstaterar att det som hänt mamman ”bara inte får hända”.

Anmäler vårdboendet

Hon kommer att anmäla boendet till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. 

– Jag fattar inte att allt som hänt är sant. Det är en röra utan dess like i min hjärna. Dagen innan mamma avled hade vi urnsättning för min pappa som dog i januari. Och en vecka senare skulle jag gifta mig. 

Pia Pettersson berättar att bröllopet ägde rum i lördags och att det trots allt blev en fin dag.

”Såg fram emot bröllopet”

– Mamma hade sett fram emot bröllopet och pratade mycket om vad hon skulle ha på sig. Hon skulle ju även varit med på pappas urnsättning. Men så blev det inte.

Hon säger att Sonja Pettersson var en pigg äldre dam som gärna åkte runt i rullstolen, tyckte om att få blommor och att fika. Hon älskade att göra sig fin i håret och använda smink och fina kläder.

– Jag tror hon skulle ha levt i flera år till om inte olyckan inträffat, säger Pia Pettersson.

Polisen avvaktar kommunens utredning

Läkaren på intensivvårdsavdelning har anmält dödsfallet till polisen.

– Det görs i och med att det handlade om en olycka. Vi har sedan tagit kontakt med kommunen och inväntar nu deras egen utredning och lex Sarah-anmälan. Efter det får vi se om det blir någon förundersökning. Nu ligger ärendet som ett dödsfall utan misstanke om brott, säger Christer Magnusson, kriminalinspektör vid polisen i Karlstad.

 

LÄS OCKSÅ: Anställd på äldreboende misstänks ha stulit från åldring 

 

Jenny Sundqvist är verksamhetschef för vårdboenden i Karlstad kommun. Hon konstaterar att ”det är en oerhört beklaglig olycka” med en ”oerhört sorglig utgång”.

”Tankar till familjen”

– Mina största och varmaste tankar går till familjen, säger hon.

Jenny Sundqvist förklarar att utflykten föregicks av noggranna förberedelser.

– Vi arrangerar den här aktiviteten årligen. Vi har utvald personal som följer med och vi ser över vilka kunder som kan vara med i ett sånt här sammanhang. Vi hade en trevlig aktivitet och så sker den här olyckan i slutet, säger hon.

Kommunen har gjort en lex Sarah-anmälan och kommer även att skicka ärendet till IVO.

– Vi vill ha en extern bedömning. Jag kan i dag inte uttala mig om detaljerna i ärendet. Ansvarsfrågan lämnar jag vidare till de som ska bedöma oss.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!