Sonen dog av nätdrog – nu reas den ut online

Drogen fentanyl beskrivs av polisen som 50 gånger starkare än heroin.
Foto: Tommy Farmer / AP TT NYHETSBYRÅN
Enligt polisen Tony Bengtsson är drogen enkel att överdosa på grund av din styrka.
Foto: Tomas Leprince

Den extremt farliga nätdrogen fentanyl har skördat flera dödsoffer.

Drogen beskrivs av polisen som 50 gånger starkare än heroin.

Och nu rear en internetbutik ut drogen, skriver Borås Tidning.

– Vad jag känner? Det är ren frustration. Man vet ju att de som är inne i detta kommer att köpa när det reas ut av de här fula jävlarna, säger en pappa, vars son avlidit efter att ha tagit drogen, till tidningen.

Borås Tidning har granskat droghandeln på nätet. En av drogerna som säljs i nätbutikerna är av varianten den smärtlindrande substansen fentanyl.  Polisen har nyligen varnat för drogen på sin hemsida och beskrivit den som 30 till 50 gånger starkare än heroin.

En nätbutik har just nu ett "sommarerbjudande" där kunden erbjuds rabatterad fentanyl.

Enligt BT kan minst två dödsfall som skett i Borås i år kopplas till drogen.

Tidningen har intervjuat pappan till en av de ungdomar som dog efter att ha tagit fentanyl.

Efter att inte ha hört av sin son på flera dagar åkte han hem till sonens lägenhet. Där hittade han sin son i sängen, död.

En plastpåse märkt med "fentanyl" hittades i lägenheten.

Engagerar sig mot drogen

Efter dödsfallet har pappan engagerat sig starkt i kampen mot drogen. Bland annat har han kontaktat en sakkunnig som ska utreda saken för regeringen.

– Jag tänker inte släppa det här, säger pappan till tidningen.

Fentanyl är en så kallad syntetisk opioid och används bland annat som smärtlindring till cancerpatienter inom vården. Den finns i flera former, bland annat som nässpray, plåster och i tablettform. Drogen är starkt beroendeframkallande.

Och för bara en månad sedan gick alltså polisen ut med en varning för drogen på sin hemsida. Enligt polisen har drogen skördat många dödsoffer bara i år.

Tony Bengtsson är tillförordnad spaningschef hos polisen i Uddevalla och har jobbat mot narkotika i många år. Han menar att fentanyl är extremt farligt just på grund av sin styrka, och att det därför är att lätt att överdosera.

– Vi har alldeles för många ungdomar som stryker med på grund av det här, säger han.

Oerhört starkt preparat

Just i Uddevallatrakten är det fentanyl i plåsterform som polisen märkt av.

– Det är ett oerhört starkt preparat. Det kan bli ett ruskigt kraftigt rus för den som inte har tillvänjningen, säger han och fortsätter:

– Om en person inte är van vid det här preparatet kan resultatet bli ödesdigert. Och det är tyvärr det som händer - folk överdoserar.

Tony Bengtsson menar att nätbutiker som säljer droger är ett utbrett problem, och svårt för polisen att komma åt.

– Ofta ligger butikerna utomlands. Min personliga åsikt är att polismyndigheterna ska jobba över gränserna för att få bort det här. Det görs emellanåt oerhörda beslag av tullen, men det kommer också in väldigt mycket.

Folkhälsomyndigheten kommer nu lämna förslag till regeringen på varianter av drogen som kan komma att narkotikaklassas. Tidigare har varianten akrylfentanyl narkotikaklassats. Men då brukar i stället nya, oklassade varianter dyka upp.

– Ja, den typen av substanser ser redan ut att finnas till försäljning. Vi vet inte exakt vilken substans det handlar om, men vi har ett par varianter som vi kommer att lämna förslag om, säger Anders Persson, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten, till Borås Tidning.