"Verket är den våldtagna kroppen, det våldtagna hålet. Det är redan där. Mitt verk är en backdrop till ett djupare samtal", säger Carolina Falkholt. Foto: Privat"Verket är den våldtagna kroppen, det våldtagna hålet. Det är redan där. Mitt verk är en backdrop till ett djupare samtal", säger Carolina Falkholt. Foto: Privat
"Verket är den våldtagna kroppen, det våldtagna hålet. Det är redan där. Mitt verk är en backdrop till ett djupare samtal", säger Carolina Falkholt. Foto: Privat
Carolina Falkholt. Foto: Johan EL ErikssonCarolina Falkholt. Foto: Johan EL Eriksson
Carolina Falkholt. Foto: Johan EL Eriksson
Carolina Falkholt målar det tillfälliga konstverket Sociation på en vägg i Kristinehamns konstmuseum. Foto: PrivatCarolina Falkholt målar det tillfälliga konstverket Sociation på en vägg i Kristinehamns konstmuseum. Foto: Privat
Carolina Falkholt målar det tillfälliga konstverket Sociation på en vägg i Kristinehamns konstmuseum. Foto: Privat

Sönderslagen kropp pryder museiväggen

Publicerad

Grafitta fyller en hel museivägg i Kristinehamn.

Carolina Falkholt har skapat ett feministiskt verk utifrån platsen – ett gammalt mentalsjukhus

– Jag har målat med färger från den sönderslagna kvinnokroppen, säger konstnären.

Grafittikonstnären Carolina Falkholt fick den största väggen på Kristinehamns konstmuseum och fria händer. Resultatet heter Sociation, en väggmålning som är sex meter hög och 21 meter lång.

– Jag blev jätteglad när jag såg konstverket. Det är intressant, säger Klas Hällerstrand, museichef på Kristinehamns konstmuseum.

Carolina Falkholts väggmålningar har inte uppskattats överallt. På en högstadieskola i Nyköping valde man att bygga in konstverket så att det inte syns eftersom man inte tyckte att motivet, en vagina, var passande.

– Hon är en viktig konstnär som har ett viktigt uttryck. Hon för en dialog om feminism och om rätten att ta plats i det offentliga rummet. Hennes konst ställer viktiga frågor och väcker intressanta samtal, säger Klas Hällerstrand.

Var tidigare ett mentalsjukhus

Kristinehamns Museum huserar i en byggnad som tidigare varit mentalsjukhus, och det har Carolina Falkholt tagit fasta på i sitt konstverk. Den här gången använder hon sig inte av skrikiga färger, som hon brukar.

– Färgerna har jag tagit från en sönderslagen kvinnokropp som har hamnat på mentalsjukhus. Verket speglar de som har varit här. När jag väl målade upp färgerna på väggen gav det en fantastisk känsla och ett djup med en helt annan närvaro än vad jag hade tänkt mig.

Feministiskt perspektivet

Hon berättar att hon hela tiden tänker på feministiska perspektivet och blir ständigt påmind om könsmaktsordningen. På mentalsjukhuset hade kvinnan etiketten som hysterisk.

– Verket är den våldtagna kroppen, det våldtagna hålet. Det är redan där. Mitt verk är en backdrop till ett djupare samtal.

Sociation handlar om samspelet mellan associon och disociation

– Vi lever i en våldtagen värld med, alla övergrepp som begåtts och begås, som vi måste disociera oss till för att inte falla ner gråtandes, säger Carolina Falkholt.

"Jag hittade på ordet"

Grafitta är en konstform som hon har skapat själv som undersöker vad graffitin är och tar den vidare in i samtidskonsten.

– Jag hittade på ordet. Ordet fitta används för att sätta ner kvinnor på en lägre statusnivå och jag tycker inte att det är okej. Jag vill ge ordet en mer positiv innebörd.

Väggmålningen är tillfällig. När utställningen är klar den 12 april kommer det att målas över.

Therese Aronsson
Therese Aronsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER