Somnade i ambulans – men nu ogillas åtalet

Nu hoppas Vårdförbundet på en fällande dom för de har länge velat ha bort de dygnslånga arbetspassen (arkvibild).

Ambulanssjuksköterskan hade jobbat i nästan 23 timmar i sträck.

Då hände det som inte fick hända - föraren somnade bakom ratten och körde av vägen.

På fredagen kom domen mot Västra Götalandsregionen - åtalet ogillas.

Det var 2010 som händelsen ägde rum när en ambulans med ambulanssjuksköterskan, en kollega och en patient färdades i ambulansen på väg mot Norra Älvsborgs länssjukhus i Trollhättan.

Föraren somnade och körde rätt in i en bergvägg på Överbyvägen men samtliga tre, ambulansföraren, ambulanssjukvårdaren och en patient, i ambulansen klarade sig undan utan allvarliga skador. Men de fick bland annat sårskador, blåmärken och svullnader.

Arbetsmiljöbrott

Efter händelsen väcktes ett åtal mot Västa Götalandsregionen för arbetsmiljöbrott på grund av att ambulanssjuksköterskan hade jobbat nästan 23 timmar i sträck. Men regionen uppger sig inte ha något ansvar för det som hände.

– Jag ser mycket fram emot domen. Just i det här specifika fallet så var det arbetspasset längd som gjorde att föraren somnade. Men om dygnspassen ska finnas kvar i andra landsting är inte min sak att bedöma, säger åklagaren Kristina Persson, till Västnytt.

Ogillas

Vårdförbundet hoppades på en fällande dom för de har länge velat ha bort de dygnslånga arbetspassen. De finns i 17 av landets 21 landsting, rapporterar Västnytt.

Och på fredagsförmiddagen kom domen. De skriver att "åklagarens talan om företagsbot mot Västra Götalands Läns Landting ogillas".

Ingen näringsverksamhet

I domen framgår det att de två ambulanssjuksköterskorna haft en konstant belastning under hela arbetspasset. Landstinget ska ha sagt att antalet uttryckningar just detta pass var betydligt högre än annars.

Men de anser dock att de inte kan åläggas en företagsbot då de inte är frågan om näringsverksamhet. Och det är även det som rätten gått på. De skriver att sjukvårdsverksamheten är obligatorisk och att verksamheten nästan uteslutande finansieras med skatter. De anser därför att det saknas förutsättningar för att döma ut företagsbot.

"Inte helt övertygad"

Åklagare Kristina Persson är medveten om att det krävs att den åtalade räknas som en näringsidkare för att kunna dömas till företagsbot.
– Skulle det ha varit en ambulanssjukvårdare som somnade i en privat ambulans då skulle det plötsligt bli en företagsbot trots att de bedriver exakt samma verksamhet.
Kristina Persson är därför inte nöjd med den dom som presenterats.
– Jag känner mig inte helt övertygad av de domskäl som de har presenterat. Jag tycker inte att de riktigt håller.
Hon därför inte om hon kommer att överklaga. Ett annat alternativ är att vända sig till lagstiftaren för att titta över företagsbotsbestämmelsen.
– Jag hoppas på något sätt via domstol eller lagstiftning klaras upp hur vi ska hantera de här ärendena så att de är likvärdiga, säger Kristina Persson.
GT har utan framgång sökt Västra Götalandsregionens advokat.