Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sommarlandet varnade för konkurs – hoppas på 2021

Magdalena Andersson om de nya krisåtgärder väntas kosta 63 miljarder
Skara Sommarlands vd, Jan Nilsson, är hoppfull inför den stundande säsongen.
Foto: Adrian Pehrson / Skara sommarland
Sommarlandet öppnade aldrig under 2020.
Foto: HENRIK JANSSON

I slutet av året flaggade Skara Sommarlands vd, Jan Nilsson, för att nöjesparken riskerar att gå i konkurs under 2021 om coronarestriktionerna inte lättas.

Nu är tongångarna dock betydligt mer positiva, trots att parken bara skulle kunna släppa in åtta personer om de öppnade i dag.

– Vaccineringen är ju i full gång, säger Nilsson.

På grund av coronarestriktionerna öppnade Skara Sommarland inte alls under 2020. 550 säsongsanställda blev därmed utan jobb, samtidigt som halva den ordinarie personalstyrkan sades upp.

Och i slutet av året var nöjesparkens vd, Jan Nilsson, bekymrad. 

– Man kan inte hålla i gång en verksamhet under två år på luft, pengarna måste tillbaka, sa han till P4 Skaraborg.

Men genom extern finansiering har konkurshotet avvärjts, och inför den stundande säsongen är Nilsson hopfull. Detta trots att Skara Sommarland, om det öppnade i dag, endast skulle få släppa in åtta personer. 

Väntar på besked

– Den 3 maj kommer myndigheterna ge besked om hur vi ska gå vidare, om vi kan öppna upp eller om det kommer att vara fortsatta begränsningar, säger Nilsson, och fortsätter:

– Smittospridningen måste minska i samhället, men vi tror att vi kommer att kunna öppna parken i början av sommaren som planerat. Vaccineringen är ju i full gång och kommer att ha hunnit ännu längre i juni.

Portarna är tänkta att slås upp den 5 juni, och Jan Nilsson räknar då med att man ska kunna släppa in 6000 besökare. Gränsen för när ett öppnande betraktas som lönsamt, går vid 1000 personer. 

2020 summerar Jan Nilsson som ett krisår.

– Det var katastrof och det sämsta år som vi upplevt. Vi brukar gå plus med omkring 10 miljoner, men 2020 gick vi back med det fyrdubbla, säger han. Vi är ett välmående företag bara vi får öppna, och får vi en normal sommar så mår vi jättebra, säger han.

Skara Sommarlands förväntade vinst blev till en brakförlust när pandemin slog till.
Foto: JESPER ANHEDE

Nya restriktioner för vaccinerade: ”Kan komma nästa vecka”

Anders Tegnell berättar för Expressen om varför Sverige fortsätter vaccinera med Astra Zenecas vaccin, och om kommande restriktioner för vaccinerade.