Solig helg med vårkänsla i väst

Solsken i helgen.
Foto: Junge, Heiko / TT NYHETSBYRÅN

Det soliga vårvädret har sakta men säkert börjat visa upp sig i Västsverige. 

På lördag blir det på riktigt: Upp mot 10 grader, svaga vindar och solsken nästan överallt. 

Men passa på att njut, för det kan bli kortvarigt. 

Det är meteorologinstitutet SMHI:s prognos som visar solsken och vårtemperaturer i Västsverige. 

Prognosen visar nämligen att det blir uppehåll på de flesta håll i Västra Götalands län under lördagen. Temperaturen når upp till 10 grader på flera håll. 

Imorgon avancerar kall luft söderut över landet med nordliga vindar, men i Götaland kan det ändå bli upp mot 10 grader. Sol varvas med en del moln”, skriver Angela Lundberg, meteorolog, på SMHI:s hemsida. 

Glädjebesked i helgen

En snabb titt på väderkartan visar att Göteborg, och hela västkusten från Strömstad till Falkenberg, får soligt väder och mellan 8-10 grader på lördagen. 

Längre söderut kan det bli något muligt under eftermiddagen. 

Inåt landet, i Sjuhärad, Skaraborg och Dalsland, varnar SMHI för gräsbränder. Även där är det soligt och omkring 8-9 grader, ända ner till Jönköpings län. 

Men de som längtar efter sol får glädjas en kort stund. Redan på söndag ser det ut att vända, i alla fall temperaturmässigt. 

Mulet i april

Så här skriver meteorologen Angela Lundberg på SMHI:s hemsida: 

På söndag liknande väderläge men då betydligt lägre temperatur även i Götaland. Dagtid ser det knappt ut att orka upp mot 5 grader”. 

På flera håll kommer det under natten att vara minusgrader. 

Nästa vecka är det fortsatt klart i början av veckan, men temperaturerna är låga och ligger som högst på 5 grader. Undantaget är onsdag som ser ut att bli riktigt klar och mild i hela Götaland, med nya temperaturer kring 10-gradersstrecket. 

April ser dock ut att börja på ett kyligt och mulet sätt. Nästa helg kan innebära regn och runt 5 grader, såväl i Göteborg som i Mariestad. 

Den kalla luften ser ut att ligga kvar över Skandinavien under nästa vecka. På tisdag passerar ett lågtryck över nordligaste Sverige och norra halvan av landet beröras av både blåst och snöfall”, skriver Angela Lundberg.