Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Soldaten påstod sig vara hotad av IS

Mannen arbetar som soldat för Försvarsmakten i Skövde.
Foto: Anders Ylander
En försvarsanställd man uppgav att han attackerats med kniv utanför affären Jula i Skara.

TROLLHÄTTAN. Säkerhetspolisen och rikskriminalen kopplades in efter att en uniformsklädd soldat i förra veckan påstod sig ha attackerats med kniv av två män i Skara.

Nu kan GT berätta att soldaten sa sig ha hotats till livet i terrororganisationen IS namn. 

Det framgår av förhören och Thord Haraldsson, kommissarie vid roteln för grova brott, är säker på sin sak:

– Det har inte gått till på det sätt som han har sagt. 

Mannen berättar i förhör i den numera nedlagda förundersökningen, som GT har tagit del av, att han var klädd i försvarets gröna jacka och byxor och hade varit på varuhuset Jula i Skara för att köpa en flaska spolarvätska under fredagen.

På väg från butiken ska två män på moped ha följt efter honom. 

De beskrevs av soldaten som män från Mellanöstern, med stora svarta skägg som talade något språk som var “mellanösternaktigt” - men inte kurdiska, understryker mannen. Och de gick plötsligt till attack.

"Första offret för IS"

En av männen skulle, enligt soldatens vittnesmål, ha kommit fram till honom och sagt på knagglig svenska att:

– Du ska bli det första offret för IS i Sverige.

Därefter skulle mannen, enligt soldatens vittnesmål, ha tagit fram en kniv och huggit med den mot soldatens mage. Allt medan han skrek ord som “Allah” och “Du ska dö din otrogne djävel”. 

Det skulle sedan ha blivit ett större handgemäng där de brottades på marken och soldaten uppgav att han lyckades parera ytterligare hugg från knivmannen och att han utdelar “två raka höger mot angriparens näsa och ögon”.

Blod och skador

Soldaten höll fast vid sin version också i ett andra förhör och visade upp ett mindre hål i en militärgrön t-shirt som skulle vara från ett knivhugg och en rispa på ena sidan av höften. Han visade också upp lättare skador på knogar och i ansiktet, blod på händer, armar och ögonbryn. Allt enligt polisens rapport.

Men en dörrknackning i området gav ingenting som kunde styrka mannens berättelse. Tvärtom vittnar en av de boende att denne solade på platsen och vid den tid som överfallet skulle ha ägt rum. En annan kvinna mötte mannen direkt efter den påstådda händelsen men utan att hon kunde se några skador.

Polisen har också begärt ut övervakningskameran från varuhuset Jula. Där dyker visserligen soldaten upp med en flaska spolarvätska, som han betalar för i kassan, men inga människor syns till som skulle ha följt efter honom.

"Självvållade skador"

Det var Thord Haraldsson, kommissarie vid roteln för grova brott i Trollhättan, som beslutade att lägga ner förundersökningen gällande det påstådda mordförsöket.

Han säger att beslutet skedde utan tvekan och berodde i huvudsak på tre saker:

– Först lämnade den här mannen motstridiga uppgifter vid de förhör som hölls, sedan har vi knackat dörr i området och hört en mängd människor men ingen har sett eller hört någonting. En kvinna hade sin balkongdörr öppen fem meter ifrån där det skulle ha skett men hörde ingenting, säger Thord Haraldsson.

Det tredje och avgörande beviset var, enligt Thord Haraldsson, ett utlåtande från rättsläkaren om att mannen inte kunde ha fått skadorna på det sätt som han uppgav.

– Rättsläkaren säger att skadorna är självförvållade och att det inte kan ha gått till på det sätt som han anger, säger Thord Haraldsson.

Hätsk stämning på internet

Beslutet att gå ut tidigt med information om att man lade ned förundersökningen togs tillsammans med informationsenheten vid polisen, berättar Thord Haraldsson. Det skedde efter att man börjat få information om att hatsajter på internet och människor på sociala medier piskade upp en stämning kring händelsen som kunde få oönskade konsekvenser. 

– I och med att folk började få för sig att de skulle ut och jaga de skyldiga så kände vi att vi måste ta vårt ansvar i samhället och tala om hur det ligger till, säger Thord Haraldsson. 

Enligt Per Ottosson, biträdande polisområdeschef i Västra Skaraborg, kopplades både Säkerhetspolisen och nationella operativa avdelningen, den avdelning som tidigare kallades rikskriminalen, in i utredningen.

- Vi hade inga externa resurser nere här, däremot fanns de med på telefon om det skulle dra åt något annat håll. Men våra utredare kunde säga tidigt att de inte behövdes, säger Per Ottosson.

Utreds som personalärende

Försvarsmakten utreder fortfarande händelsen internt. 

– Det har blivit ett personalärende av det och utredningen pågår fortfarande för att få bilden att klarna och reda ut vad som verkligen hänt, säger Caroline Karlsson, informatör vid Försvarsmakten.

Enligt henne har inte den aktuelle anställde tidigare varit föremål för disciplinära åtgärder eller liknande. 

– Personen är under krishantering och kamratstöd fortfarande. Det som kommer visa sig längre fram i en medicinsk bedömning kommer avgöra om han kan kvarbli i tjänst eller inte. Men det är fortfarande under utredning.

Soldaten har fortfarande möjlighet att begära en överprövning av nedläggningsbeslut hos åklagare. GT har sökt soldaten under flera dagar, men utan att kunna nå honom.