Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Soldat ville strida mot Ryssland – köps ut

Skaraborgs regemente har utrett en soldat som varit i kontakt med en veteran från högerextrema Azovbataljonen i Ukraina om att åka ner och strida mot Ryssland.
Skaraborgs regemente P4 har slutit en överenskommelse med soldaten som nu får ett halvårs lön för att sluta.Foto: ANDERS YLANDER
Carolus Löfroos anslöt sig till dåvarande Azovbataljonen i Ukraina 2014 och kontaktades av soldaten.Foto: Privat
Azovbataljonens symboler, varghaken och den svarta solen, är båda kända nazistsymboler.Foto: ANASTASIA VLASOVA/ EPA/TT

Soldaten meddelade befälet att han ville säga upp sig för att strida i Ukraina.

Några dagar senare ångrade han sig.

Nu får soldaten – som bland annat odlat kontakter med en känd svensk krigsveteran från högerextrema ukrainska förbandet Azov – i stället en halv årslön av Försvarsmakten för att slutligt lämna sin tjänst.

– God fortsättning!, säger soldaten om sina fortsatta eventuella Ukrainaplaner.

Enligt Försvarsmaktens utredning var det i början av maj som soldaten meddelade ett befäl att han hade för avsikt att åka ner till Ukraina för att ansluta sig till en av landets milisgrupper.

– Det är där kriget om Europa sker, ska soldaten ha sagt till befälet och förklarat att han var i kontakt med ett par av landets milisgrupper. 

Men utan att vilja ange vilka.

Azov i Ukraina

Samtidigt meddelade soldaten att han insåg att det skulle kunna skada det svenska försvaret om det blev offentligt att en svensk soldat åkte ner för att stötta ukrainska milisgrupper – mot Ryssland. 

Därför ville han säga upp sig från sin tjänst, klippa alla band och ansluta sig diskret.

 

Skaraborgs regemente P4 har slutit en överenskommelse med soldaten som nu får ett halvårs lön för att sluta.Foto: ANDERS YLANDER

Soldaten ångrade sitt beslut

Ett par dagar senare ska soldaten, enligt Försvarsmaktens utredning, ha återkommit till befälet och meddelat att han ångrat sig.

Nu ville han inte längre åka ner till Ukraina. I stället ville han fortsätta i svenska försvarets tjänst. 

Men då hade redan Militärens underrättelsetjänst, Must, larmats. En utredning inleddes och det beslutades att soldaten fick ta ut sin semester. 

Därefter arbetsbefriades han med lön.

 

Azovs symboler, varghaken och den svarta solen, är båda kända nazistsymboler.Foto: Azov

– Regementet fick bristande förtroende för individen givetvis. Individen arbetsbefriades med lön, säger Daniel Davidsson, HR-chef med ansvar för personalfrågor vid Skaraborgs regemente P4, där soldaten haft sin anställning.

– Det här är en individ som velat ta egna initiativ och så fungerar det inte riktigt, säger Daniel Davidsson.

Azovbataljonen - Högerextremt milisförband

Delar av Försvarsmaktens utredning är sekretessbelagd. Men GT kan berätta att en av de kontakter som soldaten odlade inför sin tänkta resa till Ukraina var med en känd svensk krigsveteran från Ukraina, med förflutet som kulspruteskytt i högerextrema ukrainska förbandet Azov: Carolus Löfroos.

Amnesty har information om att Azov, liksom flera grupper på båda sidor i konflikten, begått krigsbrott.

Carolus Löfroos, själv krigsveteran som anslöt sig till dåvarande Azovbataljonen, kontaktades och gav råd till soldaten.Foto: Privat

Carolus Löfroos: "Ung och lite äventyrslysten"

I ett Facebook-inlägg beskriver Carolus Löfroos soldaten som "ung och lite äventyrslysten" som mer på "skoj" undersökte möjligheterna att åka ner till Ukraina:

"I ett senare skede skriver killen till mig, och frågar om jag vet hur man som svensk kan göra för att strida i Ukraina. Jag förklarar att mitt egna förband, Azov, sedan länge upphört att rekrytera utlänningar, så att det går bort."

Uteslöts ur hemvärnet

Carolus Löfroos, som själv uteslöts från hemvärnet efter att det blev känt att han åkt ner till Ukraina, bekräftar i ett mejl till GT att han varit i kontakt med soldaten, men uppger att han avrådde honom från att åka ner vid den tidpunkten då det har blivit svårare för utlänningar att ansluta sig. 

På frågan om varför han själv åkte ner till Ukraina svarar han:

"Jag är soldat och jag ville slåss mot ryssarna. Obegripligt för mig att se hur det vore kontroversiellt."

Ukrainska armén anländer till Bezimenne i östra Ukraina 2014.Foto: SERGEI GRITS/AP

Nazistiska varghaken som symbol

Ställd inför beskrivningen av Azov som både ultranationalistisk och högerextrem med bland annat den nazistiska Varghaken som förbandets symbol, skriver Carolus Löfroos:

"Och jag kunde inte brytt mig mindre."

Efter att ha varit arbetsbefriad med lön under hösten erbjöds soldaten på Skaraborgs regemente P4 en annan befattning.

"En vanlig handläggarbefattning", enligt HR-chefen David Danielsson.

Överenskommelsen: Avrusta

Det var ett erbjudande soldaten tackade nej till. 

Den 30 november slöts i stället en överenskommelse med soldaten. Han lämnar sin tjänst med omedelbar verkan mot att han får ett halvårs lön utbetalt som avgångsvederlag i en klump. 

Enligt överenskommelsen ska han nu "avrusta", som det heter.

"Bristande förtroende för individen"

HR-chefen Daniel Davidsson säger att han inte kan svara på om soldaten uttryckt någon fortsatt vilja att vilja ta sig ned till Ukraina längre fram.

– Det kan jag inte svara på. Så nära individen är jag inte och jag har inte de detaljerna.

Riskerar han inte med överenskommelsen i så fall ge honom reskassan för att åka ner?

– Ja, det kan man fundera på givetvis men det är inte därför vi skrivit den överenskommelsen, utan för att vi har bristande förtroende för individen i den befattningen, säger Daniel Davidsson.

Ärendet hos personalansvarsnämnden har avslutats i och med överenskommelsen.

Soldaten själv är i dag tystlåten. Han tycker det hela fått orimliga proportioner och menar att delar av Försvarsmaktens beskrivning av skeendet skiljer sig från hans egen. 

Bland annat uppger han att det gick betydligt mer än ett par dagar mellan det att han meddelade befälet att han ville åka ner och säga upp sig – till det att han ångrade sig. 

"Orimliga proportioner"

Bland annat ska han, under den tiden, fått vara med i den stora militärövningen Våreld.

Även om överenskommelsen är soldaten i dag tystlåten:

– Det säger sig självt. Det är en överenskommelse.

På frågan om han är nöjd med den, svarar han:

– God fortsättning!

Hur blir det nu med dina planer att åka ner till Ukraina?

– God fortsättning!