Solbritt, 80, är fånge i sitt hem

Magnus Johansson, 52
Foto: Privat
Genrebild.
Foto: / SHUTTERSTOCK

I nästan ett år har rullstolsburna Solbritt Johansson, 80, från Götene varit fången i sitt hem.

Anledningen? Varken hemtjänsten eller färdtjänstpersonalen kan hjälpa henne ned för de sju trappsteg som separerar hennes ytterdörr från gatan.

Nu riktar Solbritts son Magnus kritik mot Götene kommun.

– Jag får aldrig en förklaring på varför, utan får bara "Så är det", säger han.

Solbritt Johansson, 80, lider av Parkinsons sjukdom, en sjukdom som gjort att hon de senaste 1,5 åren behövt en rullstol för att ta sig fram.

Det första halvåret använde sig Solbritt av färdtjänst för att utföra olika ärenden på egen hand, men i början av förra året tog det stopp.

– Hon skulle till frisören och klippa sig, men när färdtjänsten kom fram sa de att de inte fick ha trappklättrare för kommunen och att det inte kunde hjälpa henne, säger Solbritts son Magnus Johansson, 52.

Fånge i hemmet i nära ett år

Nästan ett år senare har Solbritt fortfarande inte kunnat lämna lägenheten och Magnus har försökt nå kommunen för att få ett svar på varför.

– Jag kan ringa 20 gånger innan jag får svar från hemtjänsthandläggaren, när jag väl kommer fram så säger de att man inte har trappklättrare i Götene kommun och att man inte haft det på tre år. Jag får aldrig en förklaring på varför, utan får bara "så är det", till svar, berättar Magnus.

Solbritt får besök av hemtjänsten sju gånger per dag och hennes son försöker hjälpa henne så gott det går, men varken hemtjänsten eller Magnus har tillgång till en trappklättrare. Redskapet gör att personer i rullstol kan få hjälp att ta sig upp och ner för trappor.

"Är jätteledsen"

Men det finns en ljuspunkt i mörkret – Solbritt har blivit lovad en lägenhet på ett hem i närheten, problemet är bara att hon inte vet hur hennes nya hem kommer att se ut.

– Hon vill så gärna åka dit och kolla, men det går inte och hon är jätteledsen, berättar Magnus.

Annika Svensson, hemtjänsthandläggare på Götene kommun, säger att hon inte kan uttala sig i enskilda fall, men förklarar att trappklättring i samband med färdtjänst kan utprovas av arbetsterapeut.


GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android 


– Arbetsterapeuten bokar en resa hos Västtrafiks beställningscentral och åker då ut med chauffören och kollar om trappklättring kan fungera vid bostaden, säger hon.

Om trappklättring godkänns lägger sedan hemtjänsthandläggaren in behovet i färdtjänsttillståndet.

– Arbetsterapeuten skickar in underlag till mig och sedan läggs tillståndet upp i ett halvår, säger Annika Svensson.

Nu fått nytt besked

Magnus Johansson, som tidigare fått beskedet att trappklättrare inte används, berättar att han nu, i samband med att GT sökt Annika Svensson, har blivit uppringd av hemtjänsthandläggaren som då lämnat ett annat besked.

– Nu säger hon att det går att prova ut en trappklättrare. En arbetsterapeut ska kontakta mig, berättar Magnus.