Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Solarieägare döms för misshandel

En solarieägare i Värmland döms för misshandel och ofredande efter att ha knäat en ungdom i magen och lyft upp en annan ungdom mot en vägg.

Händelsen skedde när ungdomarna uppehöll sig i solariet.

Straffet blir villkorlig dom med samhällstjänst.

Händelsen utspelade sig i början av december förra året. Två ungdomar hade tagit sig till solarielokalen för att vänta där på sina kompisar. De hade hört att lokalen kunde användas för att värma sig samt till att ladda sina mobiltelefoner. 

Efter ett tag dök solarieägaren upp i lokalen. Enligt en av ungdomarna ska mannen ha skakat av ilska och sett "jävligt förbannad ut". Därefter blev personen knäad i magen av solarieägaren vilket gjorde att han tappade luften. Solarieägaren tog sedan tag i den andra personens kläder och lyfte upp honom mot väggen.

Förstörd skylt

Enligt ungdomarna ska anledningen till mannens ilska ha varit att en frigolitskylt med solariets logotyp låg förstörd i lokalen. Mannen ska då ha trott att det var ungdomarna som förstört skylten.

Enligt tingsrättens bedömning är ungdomarnas uppgifter samstämmiga. Att en av ungdomarna lyckades ringa sin far, som fått höra att de blivit utsatta för våld, talar för att ungdomarnas berättelse stämmer enligt tingsrätten.

Döms till samhällstjänst

Värmlands tingsrätt dömer nu mannen för misshandel och ofredande. Påföljden blir villkorlig dom med 50 timmars samhällstjänst. Hade fängelse utdömts hade straffet i stället blivit en månads fängelse, skriver rätten.

Ungdomarna påstod sig också ha blivit hotade av solarieägaren i samband med att de lämnade lokalen då ägaren ska ha sagt att "ni ska få se på fan". Den delen av åtalet är dock inte styrkt enligt tingrätten. Ägaren frikänns därför för olaga hot.

Erik Göthlin