Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sökte hjälp på akuten – sköterska sa: "Ät bajs"

Paret väntar barn och sökte hjälp på Sahlgrenskas gynakut.

Där blev de bemötta med rasistiska påhopp, och en sköterska sa "Ät bajs" till den blivande pappan, skriver Göteborgs-Posten.

– Att få såna ord kastade på sig är inte okej. Det är oacceptabelt att bli behandlad så här, säger Karin Örn, som också befann sig på akuten som patient, till GT.

Ett ungt par som väntar barn besökte i helgen gynakuten på Sahlgrenska i Göteborg. Kvinnan som är i början av graviditeten hade känt smärtor och blivit uppmanad av sjukvårdsupplysningen att åka in akut.

Ingen från personalen öppnade när de ringde på, utan en patient släppte in paret. Den 20-åriga kvinnan fick sitta gråtande på en stol och den blivande 24-årige pappan blev tillsagd att gå och sätta sig, skriver Göteborgs-Posten.

"Kändes absurt"

Karin Örn var också patient på gynakuten den aktuella eftermiddagen och var den som släppte in paret.

– Kvinnan var ledsen och hade jätteont och fick ingen hjälp. Man såg att både hon och hennes man var rädda och oroliga, berättar Karin Örn för GT.

.Den 20-åriga blivande mamman tröstade en annan ung kvinna som nyligen gjort abort och låg ensam och grät utan att få hjälp av någon sköterska.

20-åringen ska då ha blivit uppmanad att flytta på sig för att hon var i vägen.

"Stick och ät bajs"

Hennes 24-årige make reagerade och ordväxling uppstod mellan honom och en sköterska, skriver GP. Sköterskan ska då ha sagt på persiska "Boro goo bokhor" vilket betyder "Stick och ät bajs".

När den gravida 20-åringen då tog upp diskussionen med sköterskan ska hon ha fortsatt förolämpa paret.

– Sjuksköterskan svarade på svenska framför sina kollegor. Hon sa till mig: "Du är ju från Afrika, du vet inte ens vad jag sa", berättar kvinnan för GP. 

Karin Örn berättar att hon gick fram och frågade varför den gravida kvinnan inte fick någon hjälp. Sköterskorna kallade då på vakter och ville att både Karin och den 24-årige mannen skulle föras bort.

– Jag var där som patient, sökte hjälp på grund av smärtor och ifrågasatte bara varför kvinnan inte fick hjälp. Jag var inte hotfull på något sätt, säger Karin Örn som förklarar att vakterna var förstående och inte förde bort någon.

"Det är oacceptabelt"

Hon säger att hon blev mycket upprörd över vad hon bevittnade.

– Det är oacceptabelt. Att få sådana ord kastade efter sig som kvinnan och mannen fick är inte okej. Vi kommer in som rädda patienter och förväntar oss att bli omhändertagna. Jag kunde inte ens föreställa mig att en sådan här sak kunde hända.

Karin Örn lämnade akuten utan att få vård.

– Jag gick därifrån. Jag ville inte ha någon vård av kvinnorna på akuten, säger hon.

GT har tidigare rapporterat om krisen på Sahlgrenskas akutmottagning. Chefläkaren Görel Nergelius förklarade då att allt fler personer sökt vård på akuten och att det saknas tillräckligt med vårdplatser. Sjukhuset har också stora problem med bemanning.

"Ord som står mot ord" 

GT har sökt ansvariga på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Lotta Wassén, är verksamhetschef på Sahlgrenska universitetssjukhuset och säger till GP att hon suttit i möte med personalen som inte ska ha upplevt händelsen på samma sätt:

– Ja, personalens bild av händelseförloppet är en helt annan. De upplever inte det har gått till på det sättet som påstås. Det är ord som står mot ord, och vi kommer givetvis att genomföra en utredning.

Läs GT i vår nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android