Bärgar fynden. I går kväll hämtade polisen vad som troligen är kvarlevorna av en människa. Foto: ANDERS YLANDER Foto: Anders Ylander, Privat
Bärgar fynden. I går kväll hämtade polisen vad som troligen är kvarlevorna av en människa. Foto: ANDERS YLANDER Foto: Anders Ylander, Privat

Sökte efter Marina - gjorde fynd i skogen

Publicerad

STENUNGSUND. Marina Johansson försvann sommaren 2010 och misstänks ha mördats.

Nu har polisen bärgat en kropp inlindad i en madrass i området där hon bodde.

I Marinas hem har tidigare en stor blodfläck upptäckts på en sängbotten.

I går genomförde omkring 100 personer från organisationen Missing People en stor skallgångskedja i Svartedalen­området utanför Stenungsund för att försöka hitta Marina Johanssons kropp.

De frivilliga gjorde ett fynd invid en vändplats - bara omkring en mil från Marinas hem.

- En kille såg en vit plastpåse i dungen där vi stod och gick närmare. Den var täckt med kvistar och såg sliten ut. Så han tog en pinne och petade på plasten, som gick sönder. Han såg benknotor och en madrass, säger Elisabethe Davidsson från Kareby, en av de frivilliga.

- Det var äckligt och absolut otäckt. Känslorna var blandade. Mina barn var med och började gråta, det blev en chock för oss alla, säger hon.

"Intressanta fynd"

När Expressen i går kväll kom till fyndplatsen hade det svårtillgängliga området spärrats av och tekniker säkrade platsen i strålkastarsken.

Kriminalkommissarie Thord Haraldsson leder utredningen.

- Vi har gjort intressanta fynd. Allting tyder på att det är kvar­levor från en människa, säger han.

Men om det är kvarlevorna efter Marina Johansson, som varit försvunnen sedan 27 juli 2010, kunde polisen ännu på söndagsförmiddagen inte säga något om.

Ingen har sett Marina sedan hon tillsammans med sin exsambo firade hans födelse­dag på Orust sommaren 2010.

När hon försvann bodde mannen fortfarande i hennes hus i Spekeröd. Han misstänktes snart för att ligga bakom hennes försvinnande.

Skulle bädda om

Efter att Marina anmälts försvunnen genomförde polisen en teknisk undersökning i huset i Spekeröd. Men det var först fem månader senare, när ett par flyttade in i huset, som en makaber upptäckt gjordes.

Paret skulle bädda om i Marinas dubbelsäng som stod kvar. Då upptäckte de en stor blodfläck i sängbottnen.

En andra teknisk undersökning gjordes av polisen. Den visade att blodet var Marinas, dessutom upptäcktes ett kulhål i väggen ovanför sängen.

Men madrassen som borde ha varit placerad ovanpå sängbotten återfanns aldrig, inte heller fann polisen Marinas kropp.

Exsambon friades

Exsambon åtalades trots detta för mord. Enligt åtalet ska han ha skjutit Marina då hon låg i sängen, och sedan gjort sig av med kroppen och den förmodat blodiga madrassen hon låg på.

Mannen friades dock i både tingsrätt och hovrätt. Polisen fick skarp kritik för att de missade blodfläcken och kulhålet vid den första tekniska undersökningen.

Expressen var i lördags kväll i kontakt med 38-åringen, som hade en lugn kväll med sin nya flickvän.

- Jag vet faktiskt inte vad jag ska säga, säger han.

- Jag är helt fokuserad på att komma tillbaka till ett någotsånär normalt liv.

Dykarfynden har "svalnat"

Under gårdagens skallgång fann även organisationen Missing Peoples dykare vad som troddes vara benrester och kvinnokläder i sjön Härsvatten utanför Stenungsund.

– Det har svalnat och är inte intressant längre, säger Thord Haraldsson som leder polisutredningen till Expressen.se på söndagsmorgonen.

Han berättar att benresterna tycks komma från ett djur och att tygresterna inte tros tillhöra Marina.

Men kroppen som hittades inlindad i en madrass i går är fortfarande högst intressant. Polisen arbetar nu med att försöka identifiera skelettdelarna.

– Vi har börjat jobba igen, säger Thord Haraldsson.

– Vi har kontakt med Marinas familj.

Han vill inte kommentera kritiken kring att det var en frivilligorganisation och inte polisen som gjorde fyndet som nu undersöks.

– Vi ser bara positivt på det. Ju fler ögon som tittar ju mer ser man.

– Jag vet inte hur mycket folk som var ute i går men har uppgifter om att det var ganska mycket. De resurserna har inte vi att få ihop så mycket folk, säger Thord Haraldsson.

Ingemar Nilsson
Ingemar Nilsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER