Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sökte efter Marina - gjorde fynd i skogen

Bärgar fynden. I går kväll hämtade polisen vad som troligen är kvarlevorna av en människa. Foto: ANDERS YLANDERFoto: Anders Ylander, Privat

STENUNGSUND. Marina Johansson försvann sommaren 2010 och misstänks ha mördats.

Nu har polisen bärgat en kropp inlindad i en madrass i området där hon bodde.

I Marinas hem har tidigare en stor blodfläck upptäckts på en sängbotten.

Stora Höga

Vem tog ut pengar från Marina Johanssons bankkonto? Någon gjorde i alla fall ett stort uttag från en bankomat vid Stora Höga den 28 juli 2010, dagen efter Marina senast sågs i livet.

Spekeröd

Marina Johansson bodde i en villa i Spekeröd. Här gjordes också det överraskande fyndet i sängen, drygt fem månader efter hennes försvinnande. Nya hyresgäster upptäckte en stor blodfläck när de skulle byta madrasskydd.

Härsvatten

I Härsvatten nära Sten­ungsund gjorde två dykare fynd strax efter klockan två i går eftermiddag. De ska ha hittat benbitar och tyg, möjligen från klädesplagg i en mörkblå nyans.

Stora höga station

Här på pendlarparkeringen hittades Marina Johanssons silverfärgade Hyundai parkerad den 5 augusti, en dryg vecka efter försvinnandet.

Skogsdunge

I en skogsdunge i Svartedalenområdet, vid Nedre Långevattnet, hittade en grupp från skallgångskedjan en sopsäck där det låg en madrass, cirka fem centimeter tjock. Där fanns också enligt polisen ­"intressanta fynd", sannolikt kvarlevor från en människa. Fyndet gjordes vid halv­ fyra-tiden i går eftermiddag.

Detta har hänt

27 juli 2010: På Orust, tillsammans med sin exsambo som fyller år, ses Marina Johans­son för sista gången.

28 juli 2010: Hennes bil ses köra från villan i Spekeröd. Någon gör ett stort uttag på Marinas bankkort vid Stora Höga.

5 augusti 2010: Bilen hittas vid Stora Högas station. Exsambon delges misstanke om mord och häktas dagen efter som skäligen misstänkt.

13 augusti 2010: Exsambon släpps, men är fortsatt misstänkt.

5 januari 2011: Hyresgäster i Marinas villa hittar en blodpöl i en säng och ett kulhål i en vägg.

30 mars 2011: Exsambon grips åter av polis.

1 april 2011: Exsambon häktas på sannolika skäl misstänkt för mord.

12 augusti 2011: Exsambon åtalas.

16 september 2011: Uddevalla tingsrätt konstaterar att åklagaren inte lyckats visa att Marina är död. Åklagare överklagar.

15 december 2011: Även hovrätten friar exsambon och menar att åklagaren inte bevisat att Marina mördats, än mindre att exsambon dödat henne.

I går genomförde omkring 100 personer från organisationen Missing People en stor skallgångskedja i Svartedalen­området utanför Stenungsund för att försöka hitta Marina Johanssons kropp.

De frivilliga gjorde ett fynd invid en vändplats - bara omkring en mil från Marinas hem.

- En kille såg en vit plastpåse i dungen där vi stod och gick närmare. Den var täckt med kvistar och såg sliten ut. Så han tog en pinne och petade på plasten, som gick sönder. Han såg benknotor och en madrass, säger Elisabethe Davidsson från Kareby, en av de frivilliga.

- Det var äckligt och absolut otäckt. Känslorna var blandade. Mina barn var med och började gråta, det blev en chock för oss alla, säger hon.

"Intressanta fynd"

När Expressen i går kväll kom till fyndplatsen hade det svårtillgängliga området spärrats av och tekniker säkrade platsen i strålkastarsken.

Kriminalkommissarie Thord Haraldsson leder utredningen.

- Vi har gjort intressanta fynd. Allting tyder på att det är kvar­levor från en människa, säger han.

Men om det är kvarlevorna efter Marina Johansson, som varit försvunnen sedan 27 juli 2010, kunde polisen ännu på söndagsförmiddagen inte säga något om.

Ingen har sett Marina sedan hon tillsammans med sin exsambo firade hans födelse­dag på Orust sommaren 2010.

När hon försvann bodde mannen fortfarande i hennes hus i Spekeröd. Han misstänktes snart för att ligga bakom hennes försvinnande.

Skulle bädda om

Efter att Marina anmälts försvunnen genomförde polisen en teknisk undersökning i huset i Spekeröd. Men det var först fem månader senare, när ett par flyttade in i huset, som en makaber upptäckt gjordes.

Paret skulle bädda om i Marinas dubbelsäng som stod kvar. Då upptäckte de en stor blodfläck i sängbottnen.

En andra teknisk undersökning gjordes av polisen. Den visade att blodet var Marinas, dessutom upptäcktes ett kulhål i väggen ovanför sängen.

Men madrassen som borde ha varit placerad ovanpå sängbotten återfanns aldrig, inte heller fann polisen Marinas kropp.

Exsambon friades

Exsambon åtalades trots detta för mord. Enligt åtalet ska han ha skjutit Marina då hon låg i sängen, och sedan gjort sig av med kroppen och den förmodat blodiga madrassen hon låg på.

Mannen friades dock i både tingsrätt och hovrätt. Polisen fick skarp kritik för att de missade blodfläcken och kulhålet vid den första tekniska undersökningen.

Expressen var i lördags kväll i kontakt med 38-åringen, som hade en lugn kväll med sin nya flickvän.

- Jag vet faktiskt inte vad jag ska säga, säger han.

- Jag är helt fokuserad på att komma tillbaka till ett någotsånär normalt liv.

Dykarfynden har "svalnat"

Under gårdagens skallgång fann även organisationen Missing Peoples dykare vad som troddes vara benrester och kvinnokläder i sjön Härsvatten utanför Stenungsund.

– Det har svalnat och är inte intressant längre, säger Thord Haraldsson som leder polisutredningen till Expressen.se på söndagsmorgonen.

Han berättar att benresterna tycks komma från ett djur och att tygresterna inte tros tillhöra Marina.

Men kroppen som hittades inlindad i en madrass i går är fortfarande högst intressant. Polisen arbetar nu med att försöka identifiera skelettdelarna.

– Vi har börjat jobba igen, säger Thord Haraldsson.

– Vi har kontakt med Marinas familj.

Han vill inte kommentera kritiken kring att det var en frivilligorganisation och inte polisen som gjorde fyndet som nu undersöks.

– Vi ser bara positivt på det. Ju fler ögon som tittar ju mer ser man.

– Jag vet inte hur mycket folk som var ute i går men har uppgifter om att det var ganska mycket. De resurserna har inte vi att få ihop så mycket folk, säger Thord Haraldsson.