Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Familjens hälsning: ”Dante får inte ha dött förgäves”

Dante anmäldes försvunnen efter att ha gått på promenad med familjens hund och inte kommit tillbaka. Foto: Privat / Privat

Sökandet efter tolvårige Dante i Falkenberg i november fick ett tragiskt slut. Den lille pojken hittades, men var då inte länge vid liv.

Men sökinsatsen i sig får nu ett pris av SOS Alarm.

”Vi kan inte med ord beskriva hur fantastiskt tacksamma vi är”, skriver Dantes pappa Sven i ett tackbrev, riktat till alla som kämpade för att hitta hans son.

Tolvårige Dante anmäldes saknad den 6 november i fjol. En mycket massiv sökinsats sattes snabbt in med polisen, försvaret och mängder av frivilliga från Missing People. Men efter tre dygn, den 9 november, kom beskedet att Dante hittats död.

– Våra tankar går framför allt till alla i pojkens närhet, hans familj och vänner, sa Christer Bartholdsson, polischefen som tvingades ge det hjärtskärande beskedet på en presskonferens samma kväll.

Han tillade:

– Jag är oerhört tacksam, både som polis och som medmänniska, att det finns det här engagemanget för att hjälpa till. Det är ett engagemang som är svårt att greppa om. Att folk har ställt upp som de har gjort värmer oerhört.

Och den samlade sökinsatsen – av Polismyndigheten, Försvarsmakten och Missing People – tilldelas nu årets 112-pris för bästa blåljussamverkan. Enligt motiveringen visade insatsen på "en fantastisk samverkan mellan professionella aktörer och civilsamhället, men också av medmänsklighet och en genuin vilja att hjälpa till utöver det vanliga."

Christer Bartholdsson, lokalpolisområdeschef i Falkenberg, tvingades ge det hjärtskärande beskedet att Dante hittats död. Foto: FOTO: HENRIK JANSSON / FOTO: HENRIK JANSSON

"Får rysningar"

Magnus Karlsson, gruppchef vid polisen i Falkenberg och insatsledare under sökandet, säger att priset är hedrande och ger motivation i det dagliga arbetet. 

Han talar om att det lokala engagemanget var fantastiskt – liksom samverkan mellan polisen, Försvarsmakten och Missing People.

– Samarbetet i den här insatsen, att alla drog åt samma håll, var något väldigt positivt, säger Magnus Karlsson till TT.

För Missing Peoples del var det den största insatsen hittills, med 3 000–4 000 deltagare. 

Robert Folkstrand, operativ chef på organisationen, säger att mängden deltagande var viktig för att kunna jobba effektivt och uthålligt.

I övrigt minns han det mycket goda samarbetet med alla andra aktörer – men framför allt det enorma mänskliga engagemanget.

– Det var helt fantastiskt. Jag får rysningar i hela kroppen fortfarande bara jag tänker på det, säger Folkstrand till TT.

Efter dödsbeskedet växte ett hav av ljus fram på Stortorget i Falkenberg. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

"Fantastiskt tacksamma"

Dantes bonusmamma Marie och hans pappa, Sven, har tidigare uttryckt sin tacksamhet gentemot alla de som deltog i sökinsatsen.

– Ibland kan man undra vart mänskligheten är på väg, men det är som att Dante har satt alla på rätt spår igen. Så mycket kärlek och så mycket hjälp vi har fått, med högt och lågt. Fina ord, grannar som kommer med mat, en städfirma som har varit här... det är helt fantastiskt. Man brukar ju säga att barn med Downs har en extra kärlekskromosom, och det är som att Dante har delat med sig av den till hela landet, har Marie tidigare sagt.

I ett brev, riktat till alla som deltog i sökinsatsen, skriver Sven bland annat:

Till alla er som får pris idag – vi vill tacka er och alla andra som engagerade sig i sökandet efter vår Dante av hela våra hjärtan. Vi kan inte med ord beskriva hur fantastiskt tacksamma vi är

Han fortsätter:

Dante får inte ha dött förgäves, så hans minne måste påminna oss om att vi tillsammans kan rädda liv vid kommande sökningar.

Hjälp oss att ALDRIG glömma Dante!

 

*GT har varit i kontakt med Dantes familj, som godkänner publiceringen av tackbrevet.

 

 

Dantes pappas tackbrev

Till alla er som får pris idag – vi vill tacka er och alla andra som engagerade sig i sökandet efter vår Dante av hela våra hjärtan. Vi kan inte med ord beskriva hur fantastiskt tacksamma vi är över allt det stöd vi har fått, både under sökandet och efteråt.

Att se den folkmängd som utan att tveka ställde upp dag och natt för att hjälpa en pojke de aldrig har träffat gav en mäktig känsla av vad vi alla kan göra tillsammans.

Dante var en ljusglimt i våra liv med ett överflöd av kärlek å skratt, och kommer alltid att finnas hos oss i både tanke och hjärta.

Att tänka att han också har berört hela Sverige är en fin tanke som vi för alltid kommer att bära med oss.

Dante får inte ha dött förgäves, så hans minne måste påminna oss om att vi tillsammans kan rädda liv vid kommande sökningar.

Hjälp oss att ALDRIG glömma Dante!

Vi har inte tidigare hittat ett bra sätt att tacka för allt engagemang, nu fick vi den möjligheten.

Vi kan inte tänka oss några som förtjänar priset bättre än ni!

Önskar jag kunde krama er alla, eller som Dante hade sagt “GE ER EN HÅRDIS”.

Stort tack!

 

/Dantes pappa Sven med familj