Polisen har hittat såväl spår av kvarlevor som alla delar av flygplanets svarta låda – nu avslutas sökinsatsen. Foto: Patrick TrägårdhPolisen har hittat såväl spår av kvarlevor som alla delar av flygplanets svarta låda – nu avslutas sökinsatsen. Foto: Patrick Trägårdh

Polisen har hittat såväl spår av kvarlevor som alla delar av flygplanets svarta låda – nu avslutas sökinsatsen.

 Foto: Patrick Trägårdh
Haverikommissionens fullständiga rapport kan dröja upp till ett år. Foto: ARMÉNS JÄGARBATALJONHaverikommissionens fullständiga rapport kan dröja upp till ett år. Foto: ARMÉNS JÄGARBATALJON
Haverikommissionens fullständiga rapport kan dröja upp till ett år. Foto: ARMÉNS JÄGARBATALJON

Sökinsatsen avslutad efter flygplansolyckan

Publicerad

Sökinsatsen på haveriplatsen där två piloter miste livet i en allvarlig flygkrasch har avslutats, uppger polis.

Man har hittat såväl spår av kvarlevor som alla delar av flygplanets svarta låda. Sökandet återupptas senare i år när marken tinat.

Natten till fredagen försvann ett plan, som var på väg med norsk post till Tromsö, från radarn efter ett nödanrop. Under natten hittades haveriplatsen och inget tydde på att någon av de två piloterna överlevt.

De senaste dagarna har såväl polis som militär, räddningstjänst och Statens haverikommission arbetat med en intensiv sökinsats på platsen. Under söndagen meddelade polis och haverikommission att man hittat såväl spår av kvarlevor som alla delar av flygplanets två svarta lådor.

Spärrar av haveriplatsen

– Båda delarna innehåller minneskort som vi kommer att ta ut för att läsa av och analysera, sa haverikommissionens ordförande Jonas Bäckstrand.

– Efter en sådan högenergi-krasch är delarna väldigt skadade. Men vi har ändå förhoppningar om att få ut information.

Nu meddelar polisen i Norrbotten att sökinsatsen avslutas. Området kommer att spärras av fram till i sommar, då marken tinat upp och sökandet kan fortsätta. Angående de spår av kvarlevor som hittats skriver polisen:

Kan dröja ett år

"Polisen har gjort fynd som kommer att skickas för analys för fastställande av identitet, det kan dock dröja innan resultatet är analyserat."

Haverikommissionens fullständiga rapport kan dröja upp till ett år.

Mattis Wikström
Mattis Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER