Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sofias son dog i magen två veckor innan förlossningen

Sofia och Pontus son dog i magen – i vecka 38
Foto: Privat

Det var bara två veckor kvar tills deras efterlängtade son Nicholas var beräknad. 

Men på en natt förändrades livet för Sofia och Pontus – för alltid. 

En vanlig rutinkontroll visade att sonen hjärta hade slutat slå. 

– Det är en speciell känsla att säga hej och hej då på samma gång, säger Sofia. 

När Sofia Jansson, 23, plussade på stickan var det en självklarhet att hon och hennes fästman Pontus Eriksson, 23, skulle bli föräldrar. Men bara två veckor innan beräknad förlossning fick de beskedet att deras älskade son Nicholas låg död i magen. 

– Efter att vi fick beskedet blev det helt svart, säger Sofia, som tidigare har berättat sin historia för Göteborgs-Posten 

I parets lägenhet i Göteborg var allt förberett för att sonen skulle göra entré i deras liv. I rummet som skulle bli Nicholas var kläderna vikta och spjälsängen var bäddad. 

På kvällen, bara några timmar innan de blivande föräldrarna skulle på en rutinkontroll hos barnmorskan kände Sofia sparkarna – för sista gången. 

– Jag skulle lämna in lite blodprov och även lyssna på hans hjärta. Men då hör dem varken några ljud eller rörelser, berättar Sofia. 

Sofia en månad innan begravningen
Foto: Privat

”Först då förstod jag”

Paret blev skickade till Östra Sjukhuset och där fick de beskedet bekräftat via ett ultraljud. 

– Jag minns inte så mycket mer än att jag skulle besluta om jag ville föda vaginalt eller göra ett kejsarsnitt, berättar Sofia. 

Sedan var det flera timmars väntan för Sofia och Pontus, innan de fördes till specialförlossningen, där det gjordes en vaginal förlossning. 

– Det var först då jag förstod på riktigt att han var helt död. Det är en speciell känsla att säga hej och hejdå på samma gång. 

Fick vara med sonen i två dygn

Efter dödsbeskedet fick paret stöd av Spädbarnsfonden som stöder familjer och anhöriga som mist ett litet barn innan födseln eller under barnets första levnadsår. 

– Spädbarnsfonden har tagit fram en typ av kylsäng som gjorde att vi kunde ha Nicholas på rummet i två dagar. Då kunde vi verkligen få ett avslut och även våra nära och kära, säger Sofia. 

Men tomheten blev som tydligast när de kom hem till lägenheten. 

– Som gravid är man beredd på att kroppen ska förändras men inte beredd att komma hem tomhänt, man har inget i sina armar. Vi fick bara sätta i gång med att packa ner hans kläder i kartonger och flytta ut i förrådet. En extrem tomhet. 

– Begravning var jättefin, säger Sofia
Foto: Privat
Under begravningen hade de en insamling till Spädbarnsfonden
Foto: Privat

Fyra av tusen barn dör

Nicholas dog av syrebrist, men varför kan läkarna inte riktigt svara på.

Enligt Socialstyrelsen föds det fyra döda barn per tusen födda barn varje år i Sverige. Trots att det är en mycket liten risk att ett barn dör så pass sent i graviditeten hade både Sofia och Pontus önskat mer information. 

– Det var helt nytt för mig, jag hade nästan inte hört om någon annan som drabbats så sent i graviditeten förrän vi berättade det. Jag tycker att det borde vara ett obligatoriskt samtal med vilka risker det finns. Då kanske chocken inte blir lika stor, berättar Sofia. 

- Vi kommer alltid sakna honom, säger Sofia.
Foto: Privat

Ångest och sömnsvårigheter

Nu har det gått nästan fyra månader sedan de fick säga farväl till sin älskade son och i dag lider paret av ångest och sömnsvårigheter – men har också en längtan efter barn. 

– Man vill ju inget annat än att Nicholas ska få ett levande syskon, men man är livrädd att hamna i samma situation en gång till. Jag tror inte man kan överleva om man förlorar två barn, säger Sofia och fortsätter. 

– Vi tänker på Nicholas varje dag. Man undrar hur han hade varit, vad han skulle tycka om eller inte. Oavsett hur många barn vi kommer få kommer vi aldrig sluta sakna honom. 

Info från Spädbarnsfonden

I Sverige föds omkring 400 barn döda varje år. De flesta barnen dör sent i graviditet och cirka 40 procent av barnen dör efter graviditetsvecka 37+0, det vill säga i fullgången graviditet.


Misstanken om att barnet inte längre lever kan uppkomma om mamma inte längre känner fosterrörelser eller när barnets hjärta inte kan avlyssnas eller registreras. Diagnosen ställs då läkare utför ultraljudsundersökning och ser att barnet inte har någon hjärtaktivitet.


Källa: Spädbarnsfonden, en förening som stöder familjer och anhöriga som mist ett litet barn innan födseln eller under barnets första levnadsår.