Sofia Söderberg tvingades åka till ett annat sjukhus, tio mil bort, för att föda. Foto: PrivatSofia Söderberg tvingades åka till ett annat sjukhus, tio mil bort, för att föda. Foto: Privat
Sofia Söderberg tvingades åka till ett annat sjukhus, tio mil bort, för att föda.  Foto: Privat
Sofia Söderberg tycker att informationen från personalen på sjukhuset i Trollhättan har varit bristfällig. Foto: PrivatSofia Söderberg tycker att informationen från personalen på sjukhuset i Trollhättan har varit bristfällig. Foto: Privat
Sofia Söderberg tycker att informationen från personalen på sjukhuset i Trollhättan har varit bristfällig.  Foto: Privat
Födseln gick bra och Sofia och Marcus blev väl omhändertagna. Men Sofia är kritisk till att de var tvungna att åka tio mil för att föda. Foto: PrivatFödseln gick bra och Sofia och Marcus blev väl omhändertagna. Men Sofia är kritisk till att de var tvungna att åka tio mil för att föda. Foto: Privat
Födseln gick bra och Sofia och Marcus blev väl omhändertagna. Men Sofia är kritisk till att de var tvungna att åka tio mil för att föda.  Foto: Privat

Sofias chockbesked precis innan födseln

Publicerad

Sofia Söderberg, 27, tvingades åka 10 mil till ett annat sjukhus för att föda. Nu är hon kritisk mot sjukhuset som inte informerade henne i tid om att det var fullt.

– Jag hade gärna fått veta vid vårt första samtal att det var fullt och att jag kunde bli tvungen att föda på ett helt annat sjukhus, säger Sofia Söderberg.

Sofia Söderberg och pojkvännen Marcus Brommesson bor i Trollhättan och har bara åtta minuter till Norra Älvsborgs länssjukhus (NÄL). Trots det blev de tvingade att ta sig tio mil - till Södra Älvsborgs Sjukhus i Borås. Och det hände mitt i natten, den fjärde september förra året, vilket Ttela först skrev om.

– Vattnet gick vid tvåtiden. Då ringde jag NÄL och pratade med barnmorskan som sade att jag skulle höra av mig igen om värkarna satte i gång.

Chockbeskedet

Några timmar gick och Sofia vaknade av vad hon uppfattade som värkar. Hon ringde då NÄL igen. Och fick ett besked som hon inte ville ha.

– Då fick jag höra att det var fullt. Barnmorskan sade att de skickade folk vidare till Skövde, säger Sofia.

Men varken Sofia eller pojkvännen ville åka till Skövde. I stället fick de erbjudandet om att sjukhuset i Borås kunde ta emot paret.

Hur kändes det?

– Det blev som en chock. Jag tänkte bara: "Vad ska vi göra nu?"

Paret hoppade in i bilen för att köra den drygt tio mil långa färden längs motorvägen till Borås.

– Det kändes väldigt stressande. Jag tänkte vad som skulle hända om jag får föda på vägen, vad gör vi då?

Klockan tickade och likaså milen. Men till slut anlände paret på Södra Älvsborgs sjukhus.

– Vi var inne vid halv sex på morgonen och klockan 11 på förmiddagen så födde jag.

Blev väl omhändertagna

Födseln gick bra och de fick sin lille son som fått namnet Ville Brommesson. Sofia vill berömma personalen på Borås för att de blev väl omhändertagna.

– De var jättebra och hjälpsamma i Borås. De var chockade över att vi hade åkt hela vägen till Borås.

Så här i efterhand är Sofia kritisk till vad hon uppfattar som en bristfällig information från NÄL. Hon menar att de borde ha blivit upplysta redan vid det första samtalet till NÄL att de skulle kunna bli tvungna att åka till ett annat sjukhus.

– När jag ringde och sa att vattnet hade gått, då tycker jag att man borde ha sagt att det fanns ont om platser.

Vanligtvis brukar föräldragrupper informera föräldrar om att det kan hända att man behöver föda på ett annat sjukhus vid platsbrist. Det är osäkert om man faktiskt gjort det i det här fallet.

– I så fall har jag och pojkvännen missat det. Vi kom försent någon gång till föräldragruppen, så vi måste ha missat det då. Jag tänkte inte ens att Borås eller Skövde skulle vara ett alternativ. Nu var jag inställd på NÄL, säger Sofia Söderberg.

Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER