Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sofia och Fredrik sa upp sig – flyttar in i van i Australien

Sofia och Fredrik sa upp sig – flyttar in i van i Australien.
Fredrik Eriksson, 31 och Sofia Bertilsson, 29 har besökt 35 länder fördelade på sex kontinenter.
Foto: Privat
Nu är de i Australien för att påbörja en ny resa.
Foto: Privat
De har varit ett par sedan 2010 och spenderat de senaste åren i Stavanger i Norge och rest jorden runt.
Foto: Privat
Nu bygger de sin egen van, husbil.
Foto: Privat
Sofia i vanen.
Foto: Privat
Vanen.
Foto: Privat
1 / 7

Sofia Bertilsson, 29, och Fredrik Eriksson, 31, ville inte vänta på fyraveckorssemestrar och ”sen”. 

Så de sa upp sig från sina jobb och reste till Australien för att resa runt och bo i en van. 

– När man är hemma längtar man mest efter friheten. Nu har vi den, säger Sofia.

Från jobbscheman, möten och matlådor till palmer och hembygge. 

Det närmsta året är allt annat än detaljplanerna för 29-åriga Sofia Bertilsson och 31-årige Fredrik Eriksson.

Just nu befinner de sig i Cairns i östra Australien och gör i ordning sitt hem – den van de ska resa runt i och bo i det närmsta året. 

– Vi bestämde snabbt att vi ville leva van-life. Och att det vore extra roligt att bygga den på egen hand och själva bestämma hur det skulle se ut, så det gör vi nu, säger Sofia Bertilsson via telefon från den 25-gradiga värmen. 

Är inte klara med resandet

Att vara borta från hemstäderna Göteborg respektive Falköping är egentligen ingenting nytt för varken Sofia Bertilsson eller Fredrik Eriksson. 

Ända sedan de träffades 2010 har de rest mycket tillsammans och 2013 flyttade de till Stavanger i Norge. Efter några år hade de sparat ihop tillräckligt med pengar för en jordenrunt resa – men så missade de Australien. 

– Vi hade en lite för lång lista på länder vi ville besöka, där Australien var med, men vi varken hann eller hade råd då. Så våren förra året bestämde vi att att vi jobbar i Norge ett år och sen gör vi Australien ordentligt, men också mer spontant och fritt i och med vanen, säger Fredrik och fortsätter: 

– Vi är inte klara med resandet och den formen av liv innan det andra livet med barn och allt annat kommer i gång.

Sofia och Fredrik har varit ett par i 9 år och delar passionen för att resa.
Foto: Privat/Vagabonds of Sweden

Självklart att säga upp sig

Att säga upp sig från sina jobb för äventyret kändes helt okej både för Fredrik, som haft flera olika slags jobb inom logistikbranschen, och Sofia som jobbat med löneansvarig på ett hälsoföretag.

– Jämfört med hur jag kände förra gången var det väldigt lätt att säga upp sig den här gången. Då var jag stressad över att inte ha ett jobb. Nu tänker jag mer att även om jag gillar en trygg grund så kan jag få jobb, även om det inte innebär lika hög lön, säger Sofia. 

Ekonomiskt går det hela ihop bra, då de sett till att spara ordentligt innan de åkte i väg. Men de räknar med att dryga ut kassan under resans gång. 

– Vi har båda haft ganska bra löner. Under det här året har vi sparat runt 250 000 kronor. Sen är tanken att vi ska jobba lite med småsaker i Australien, på gårdar eller liknande, och hoppas på att få sålt bilen när vi är klara, säger Fredrik. 

Intredningen i bilen vill de bestämma över själva – och bygger varje dag.
Foto: Privat
”Det är ett tufft jobb”, säger Sofia, men de ser fram emot att få hemmet precis som de själva vill ha det.
Foto: Privat

Bygger bilen själva

Hur härligt det än är att vara i 25-gradig Cairnsvärme och se fram emot att åka i väg med den nyinköpta vanen, är det en hel del jobb med att göra i ordning bilen. Det har Sofia Bertilsson och Fredrik Eriksson lärt sig den hårda vägen de senaste två veckorna. 

– Ja det är ett äventyr att lära sig bygga denna bil. Vi köpte den inredd men rev ut allt för vi vill göra det till vår egen, med soffa, säng och annat som vi vill ha det, säger Sofia. 

Framtiden är ännu ganska oplanerad. Efter Australien väntar troligen Nya Zeeland. Och i framtiden hoppas de på att kunna starta företag kopplat till sitt resande.

– Vi tänker lite ibland sen ändrar vi oss, men hur länge vi blir ute beror på pengar men också barnlängtan, för när vi bildar familj vill vi bo i Göteborg eller Oslo, säger hon. 

”Skönt att inte vara låsta”

Men för tillfället bor de gratis hos en kvinna mot att de hjälper henne med hushållssysslor, tills bilen är klar. Sedan bär de av dit de själva känner för.

– Det är skönt att inte vara låsta vid någonting och se nya platser, säger Sofia, som tillsammans med Fredrik dokumenterar resan på parets Instagramkonto med över 10 000 följare.

Sofia fortsätter:

– När man är hemma längtar man mest efter friheten. Nu har vi den.

Sofia och Fredrik.
Foto: Instagram/Vagabonds of Sweden.

Jobba under resan i Australien

Är man mellan 18-30 år gammal kan man få ett så kallat working holiday visa som gäller i 12 månader, då får man också jobba och tjäna pengar under sin resa. Det går att ansöka om visum på nätet till och med dagen innan du fyller 31, och sedan har du 12 månader på dig att resa in i landet och påbörja vistelsen.