Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sofia är landets bästa sociala entreprenör

Göteborgskan Sofia Appelgren, 31, valdes till Sveriges främsta sociala entreprenör i en stor internationell tävling.

GÖTEBORG. Sofia Appelgren, 31, blev prisad som Sveriges bästa sociala entreprenör i en stor internationell tävling i London.

– Vinsten blev verkligen en glad överraskning, det gör en både ödmjuk och glad, säger göteborgskan.

Sofia Appelgren

Ålder: 31.

Familj: Maken Serdar, 34, och barnen Alice, 8, och Viggo, 5.

Bor: Linnéstaden, Göteborg.

Gör: Startade 2008 det sociala företaget ”Mitt Liv” som genom utbildning och mentorskap arbetar för ökad mångfald och integration på arbetsmarknaden.

Tidigare pris: Utsågs 2011 till Årets västsvensk av Västsvenska handelskammaren och blev förra årets Anna Lindh-stipendiet.

Aktuell: Prisad som Sveriges bästa entreprenör i glassföretaget Ben&Jerrys internationella tävling ”Join Our Core 2013”.

Europas främsta jurys inom socialt företagande har tillsammans med den amerikanska glasstillverkaren Ben&Jerrys grundare utsett årets segrare i tävlingen ”Join Our Core 2013”.

I tävlingen deltog nio länder och vinnarna sållades ut från över 430 tävlande bidrag från unga entreprenörer. Med andra ord var konkurrensen stenhård.

Svensk vinnare blev Sofia Appelgren med sitt Göteborgsbaserade ”Mitt liv” som genom utbildning och mentorskap arbetar för ökad mångfald och integration på arbetsmarknaden.

– Det var verkligen inte väntat att jag skulle vinna, så det kom som glad överraskning. Det är jättesvårt att tävla mot andra för alla idéer är viktiga. Jag tyckte det gjorde mer ont att någon blev besviken, säger hon.

"Har en vision"

Sofia Appelgren startade det sociala företaget ”Mitt liv” 2008 och började verksamheten med 20 mentorer och 20 adepter.

Och ni växer hela tiden?

– Jag tycker det är viktigt att vi inte flyger i väg för stort och för snabbt. Men nu är vi 200 personer - så det är klart att vi vuxit och nuförtiden finns vi även i Stockholm.

Ägaren Jerry Greenfield skriver bland annat i motiveringen: ”Vi älskade Mitt Livs vision och tycker att de är värdiga vinnare”. Hur känns det med sådant beröm?

– Fantastiskt, jag tror han förstod vårt äkta och brinnande engagemang. Vi har en vision, vi ser hur utanförskapet präglar människor. Det här är en av Sveriges viktigaste framtidsfrågor, att ta hand om de resurser som kommer till vårt land och ge dem plats i samhället.

Välkomnar facket

Vinsten var förutom 10 000 euro en veckas utbildning i hållbart företagande i glasstillverkarnas hemort i Vermont, USA.

– Det ser jag fantastiskt mycket fram emot, att få lära hur man kombinerar hjärta och hjärna när man arbetar med samhällsfrågor. Och så ska vi få vår logga på ett glasspaket, det är ju också otroligt roligt, säger Sofia Appelgren.

Men mest tycker Linnéstadens och Sveriges bästa entreprenör att det är roligast att få sätta Göteborg på kartan.

2006 uppmärksammades Sofia Appelgren också men den uppmärksamheten vill hon helst lägga bakom sig. Det var när hon startade en salladsbar i saluhallen Briggen och inte var med i någon arbetsgivarorganisation och heller inte hade tecknat kollektivavtal. Det hela slutade, efter ett års blockad av Hotell- och restaurangfacket, HRF, med att Sofia Appelgren gav upp och sålde sin rörelse.

- Men det där är gammalt. I de frågor vi arbetar med nu ska man inkludera alla. ”Mitt liv” är partipolitiskt och religiöst obunden, vill man från facket sida bidra i våra frågor och samarbeta är man varmt välkomna.