Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sofia, 30, vill bygga ny skola – i kåkstad

Slumpen ledde Sofia Johansson, 30, och Jasmina Kapetanovic, 28, till kåkstaden Khayelitsha i Sydafrika – nu hjälper de till att bygga skola för att bidra till Vivians Mthwesis arbete. Foto: Privat
När de kom hem igen startade de Contribution To Opportunities, CTO, för att bidra till Vivians arbete och för att hon ska kunna fortsätta undervisa i ett långsiktigt perspektiv, bidra till bättre lokal och bättre förutsättningar. Foto: Privat
– Självklart är det svårt att få ihop allt och vi skulle behöva dubbelt så mycket pengar mot vad vi har nu, men vi ska kämpa hårt för att dessa barn ska få tillgång till bra utbildning! Foto: Privat

De flydde en brinnande demonstration och hamnade i en kåkstad – av en slump.

Nu vill Sofia Johansson och Jasmina Kapetanovic bygga en skola i Sydafrika – för att hjälpa utsatta.

– Vi har jobbat 200 procent för att samla ihop pengar, säger Sofia Johansson.

FAKTA

Namn: Sofia Johansson

Ort: Mölndal, nu: Durbanville i Kapstaden

Yrke: Personalvetare

Familj: Mamma Barbro, Pappa Mats, Storebror Mikael, Storasyster Pernilla, Svågern Martin, Systerdöttrarna Ida och Julia, Kusinen Simon och Hunden Barsk.

Bäst med Khayelitsha: Kämparglöden, viljan och hoppet om en bättre framtid. Sammanhållningen i familjer och människor emellan.

Tips på hur man bäst lyckas i liknande projekt: Glöm aldrig varför du gör det. Se också målet framför dig och var medveten om att ett projekt som detta innebär många uppförsbackar, men med ett positivt tankesätt och ett inre driv kan man åstadkomma mycket mer än vad man tror.

Namn: Jasmina Kapetanovic

Ort: Strömstad. Nuvarande: Kapstaden

Yrke: Personalvetare

Familj: Mamma, två yngre bröder

Bäst med Khayelitsha: Trots den extrema fattigdomen finns det så mycket glädje och kämparglöd hos dessa människor.

Tips på hur man bäst lyckas i liknande projekt: Projekt som dessa är omfattande och det kommer stunder när det känns omöjligt, men inget är omöjligt! Ta ett steg tillbaka och se vad du har åstadkommit hittills, det är väldigt upplyftande när allting känns tungt och svårt.

För ett och ett halvt år sedan skulle personalvetarstudenterna Sofia Johansson och Jasmina Kapetanovic göra sitt examensarbete i Sydafrika.

Men de kunde inte ana vad äventyret skulle leda till. En dag hamnade de mitt i en farlig demonstration.

– Vi var på väg till en vinprovning. Vi gjorde alla typiska turistgrejer och var inte där för fattiga människors skull alls egentligen, säger Mölndalsbon Sofia Johansson.

Hamnade i kåkstaden – av en slump

Hon beskriver hur det var brinnande bilar och hur demonstranterna kastade stenar.

– Polisen dirigerade om oss och i stället för till vinprovningen kom vi till ett av de fattigaste områdena i Sydafrika.

I kåkstaden fick de testa på att äta fårben som tillagas alldeles utanför de olika små husen. Dr träffade de också Siyabonga Madolo, 27, som frågade om han kunde guida dem vidare i Khayelitsha.

– Först var vi lite rädda, vi hade ju inga planer på att gå in i Kåkstaden tidigare. Men tillsammans med vår guide och sydafrikanska pappa Peter Fenton, 50, kände vi ändå att vi var nyfikna, säger Jasmina Kapetanovic.

Siyabonga Madolo visade runt och frågade om de ville gå på en konsert på kvällen. De tackade ja och blev inbjudna till ett stort rosa hus.

– Vi trodde det skulle vara en stor konsert, men vi blev inbjudna till en kvinna som är extremt fattig men brinner för barn, ungdomar och rätten att få gå i skolan. Hon hade gjort om hela sitt hus till en skola, på morgonen undervisar hon barn tre till sex år gamla och på kvällen är det som en fritidsgård där ungdomar sjunger och spelar teater, säger Sofia Johansson.

Vill bygga en skola

Kriminaliteten och våldsamheterna är stora, besöket påverkade tjejerna djupt.

– Var tredje sekund blir en 3- till 15-åring våldtagen och var tredje person har hiv. Vi kände verkligen att vi ville göra något för att hjälpa till, säger Jasmina Kapetanovic.

När de kom hem igen startade de Contribution To Opportunities, CTO, för att bidra till kvinnans arbete och för att hon ska kunna fortsätta undervisa i ett långsiktigt perspektiv, bidra till bättre lokal och bättre förutsättningar.

– Nu är tanken att vi ska bygga en skola, vi har under året som gått efter vi kom hem jobbat 200 procent för att samla ihop pengar. Vi vill att vår energi och den möda vi lägger ner ska gå till vårt projekt och det är roligt när man tillsammans jobbar mot ett gemensamt mål.

Tjejerna är nu på plats i Sydafrika och har visum för ett år för att förverkliga skolprojektet.

– Självklart är det svårt att få ihop allt och vi skulle behöva dubbelt så mycket pengar mot vad vi har nu, men vi ska kämpa hårt för att dessa barn ska få tillgång till bra utbildning!

 

För ytterligare läsning av hur arbetet med CTO går läs på hemsidan

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!