Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Soffans” nya jobb – som sophämtare

”Roligt – men mör i kroppen” • Tvingades bort från makten.
Ann-Sofie Hermansson, när hon fortfarande ledde Socialdemokraterna i Göteborg.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

För snart ett år tvingades Ann-Sofie Hermansson bort från posten som Socialdemokraternas gruppledare i kommunstyrelsen i Göteborg. 

Nu har hon börjat sitt nya jobb – som sophämtare.

– Jag måste ju betala räkningarna, säger den tidigare s-toppen.

Vid 14-tiden den 4 mars 2019 hade Socialdemokraterna kommit fram till punkt nummer åtta på dagordningen vid partidistriktets extrakongress: ”Fråga om entledigande av vår gruppledare i kommunstyrelsen”.

Och när alla röster hade räknats stod det klart att Ann-Sofie Hermansson lidit ett förkrossande nederlag. Av de 248 ombud som röstade, ville endast 49 ge henne fortsatt förtroende.

Under knappt tre år var Ann-Sofie Hermansson Göteborgs högste socialdemokratiska politiker, men nu hade hon tvingats bort från maktens korridorer.

– Den värsta tiden var egentligen fram till att beslutet var fattat. Efter det kändes det rätt bra faktiskt. Det var en slitsam situation och att släppa taget var skönt. Dessutom: Ingen hade dött och jag hade inte gjort något kriminellt. Livet är större än så, säger Ann-Sofie Hermansson.

Ann-Sofie Hermansson tvingades bort från topposten.Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN

”Måste betala räkningarna”

Tiden efter det snöpliga nederlaget har Ann-Sofie Hermansson ägnat åt att söka jobb, och att fräscha upp sina tidigare yrkeskunskaper. Innan hon blev politiker körde hon truck på Volvo, och arbetena hon nu sökt har varit i samma härad.

– Jag måste ju betala räkningarna och det kändes som det enklaste och säkraste sättet att få ett nytt arbete på. 

I mitten av december landade Hermansson så äntligen inte bara ett utan två nya jobb – av vitt skilda slag. 

Regeringen utsåg henne till att leda en utredning som ska undersöka hur kommunernas brottsförebyggande arbete kan regleras i lagen. Samtidigt fick Ann-Sofie Hermansson ett timvikariat på Renova, som sophämtare.

I torsdags gjorde hon sin första arbetsdag, vilket SVT Väst tidigare skrivit om. 

– Det har varit två roliga dagar. Jag är trött i kroppen men glad, säger Ann-Sofie Hermansson.

Ann-Sofie Hermansson gjorde sin första dag som renhållningsarbetare i torsdags. Foto: Privat

”Jordnära och trevlig”

Hon jobbade i par med Gustavo Galindo, som erkänner att han till en början inte hade en aning om att det var en tidigare makthavare han fått ansvar för att lära upp.

– Hon berättade sedan för mig att hon inte gillar att säga att hon är politiker när hon träffat vanligt folk, för det kan bli lite tjafs. Och det upplevde jag i går, då det var en man som kände igen henne och ville prata om Västlänken. Jag stod där och hade nästan svårt att hålla mig för skratt. Han hade så starka åsikter, berättar Gustavo, som bara har gott att säga om den forna toppolitikern.

– Hon var en enkel människa i sättet att vara. Jordnära och hur trevlig som helst.

Och uppskattningen är ömsesidig. 

– Gustavo är den skönaste killen man kan köra med. Vi pratade om allt mellan himmel och jord, och det var skönt att inte bli bedömd utifrån mitt tidigare arbete.

Gustavo Galindo tillsammans med sin nya kollega – förra S-toppen Ann-Sofie Hermansson.Foto: Privat

Att få ihop de båda jobben – för regeringen och för Renova – kommer att kräva en del pusslande, men Ann-Sofie Hermansson är hoppfull om att kunna lösa det.

– Det var någon på twitter som ifrågasatte om renhållningsjobbet är någon slags poserande, men så är det verkligen inte. Jag trivs jättebra med att köra sopbil. Man blir glad över att ha arbetskamrater igen. Jag har saknat det, säger Ann-Sofie Hermansson.