Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Soffans” nya jobb skapar rubriker över hela världen

”Roligt – men mör i kroppen” • Tvingades bort från makten. Inslag från 2020.
Ann-Sofie Hermansson gjorde ett drastiskt karriärbyte – något som fått utländska medier att haja till.
Foto: Privat
På persiska BBC:s Instagram kan man – lite märkligt nog – läsa om Göteborgs före detta toppolitiker.
Foto: Instagram
Ann-Sofie Hermansson på en pressträff i Göteborgs stadshus där hon meddelade sin avgång.
Foto: HANNA BRUNLÖF

Efter att Ann-Sofie ”Soffan” Hermansson tvingades lämna Socialdemokraterna i Göteborg, och posten som kommunstyrelsens ordförande, tog hon jobb som sophämtare.

Ett yrkesval som nu – ett och ett halvt år senare – uppmärksammas i internationella medier världen över.

Politico, persiska BBC och grekisk tv är några av de som plockat upp storyn.

– Det känns surrealistiskt. Det är ju inga kritiska röster direkt utan de är bara intresserade, ”oj fan, kan man göra såhär”? Ja, det kan man, säger hon.

Hon lämnade politiken för att köra sopbil”.

Så lyder rubriken i Politicos artikel från den 10 maj.

Riktigt så enkelt är det förstås inte. Efter ett rekorddåligt val för Socialdemokraterna i Göteborg 2018 blev partiet för första gången på 24 år utan inflytande. Året efter röstades Ann-Sofie Hermansson bort från posten som gruppledare. 

Då hade hon suttit som kommunstyrelsens ordförande i två och ett halvt år. Avgången beskriver hon själv som ”turbulent” – maktstriden skedde inför öppen ridå.

– Jag fick nio månaders avgångsvederlag, med 80 procent av min tidigare lön, så jag fick lite tid på mig att fundera: ”Vad gör jag nu då?”

Svaret blev sophämtare hos Renova i Göteborg. Som ung tog hon ett c-körkort som nu dammades av. 

”Det är inte som att någon är irriterad eller tror att man skulle göra sig till. Det kan man ju inte göra”.
Foto: Privat

”Hallå, Soffan, du är med i våra landsmedier!”

Det var i januari förra året.

Men nu har historien, på sätt och vis, blivit en världsnyhet.

”Soffan” tror själv att Politicos artikel blev något sorts startskott. Nu har hennes ansikte synts i så väl persiska BBC, som i grekiska och bosniska medier.

– Det var på jobbet jag först blev uppmärksammad på det själv. Kolleger med rumänskt ursprung sa ”hallå, Soffan, du är med i våra landsmedier!”.

– Att det blir uppmärksammat känns knäppt. Men frågorna jag får är ju mer av den förundrade karaktären, det är inte som att någon är irriterad eller tror att man skulle göra sig till. Det kan man ju inte göra.

En Sarajevo-baserad tidning intervjuade henne över Skype senast i fredags, berättar hon. Själv vet hon knappt vilka medier hon själv synts i.

– Det är kul att de (kollegerna, reds. anm.) kan berätta, för själv förstår man ju inte nånting.

https://www.instagram.com/p/CPIY39lp1o8/?utm_source=ig_web_copy_link
Ann-Sofie Hermansson intervjuas i ERT – Greklands statligt ägda mediebolag.
Foto: ERT1

Hoppas på fast anställning

I Politicos artikel jämförs hennes yrkesval med Fredrik Reinfeldts och Anders Borgs.

I Sverige, precis som över stora delar av Europa, är tjänstemannajobb i den privata sektorn normen för många före detta lagstiftare”. 

Själv tycker hon inte att sophämtarjobbet är så anmärkningsvärt.

– Jag antar att det är för att man förväntar sig att man fortsätter inom typ pr-branschen, de jämförde mig med Reinfeldt och Borg. Jag har ju verkligen inte varit något statsråd, och att de jobbat på bank, det hade jag inte haft kompetens för ändå. Pr-byrå tror jag uppriktigt sagt att jag inte skulle ha varit bra på. Men jag hade ett gammalt c-kort, och det är det inte alla som har, säger hon.

Ann-Sofie Hermansson är timanställd som vikarie på Renovo, och hoppas på att bli fast anställd.

 –Jag är i alla fall på las-listan nu, så jag ska ändå finnas i sammanhanget när det blir lediga tjänster. Men det är inte som att det saknas jobb, jag jobbar ju varje dag. 

Och även om hon bytt ut kavajen mot den orange overallen är det många som känner igen henne på Göteborgs gator, och som vill byta några ord.

– Folk är väldigt positiva, det är jätteroligt. Det är ju ett privilegium för fan, de ropar från balkongerna. Ibland är det som att folk nästan tänker ”va? Är det på riktigt?”. Nej, det är världens bästa jobb. 

UR ARKIVET: Ann-Sofie Hermansson avsattes 

Ann-Sofie Hermansson tvingades bort från posten som Socialdemokraternas gruppledare i kommunstyrelsen i Göteborg. Inslag från 2019.